Egyéb kategória

A 2021-es női Roland Garros emlékezetes pillanatai

A női tenisz napjainkban talán nagyobb népszerűségnek örvend, mint a férfiak szakága. A legnagyobb tornák közül a 2021-es Roland Garros igazán emlékezetes maradhat.

vous - 2021.07.12.
A 2021-es női Roland Garros emlékezetes pillanatai

A női tenisz és a Roland Garros

Az elmúlt időszakban rendkívül sok izgalmas és különleges dolog történt a tenisz világában, csak gondoljunk a férfiak oldalán arra, hogy Fucsovics Márton egészen a wimbledoni tenisztorna negyeddöntőjéig menetelt, ahol csak Novak Djokovics tudta megállítani a szárnyaló magyart. De a tenisz az a sport, ahol egyáltalán nem csak a férfiak szakága, népszerű, a női tenisz legalább annyira, ha nem népszerűbb.

És ott is zajlanak az események, születnek meglepetések és vannak olyan történetek, amelyektől minden egyes tornát izgatottan várhatunk. Plusz ezen információk követése és ismerete sokat segíthet, ha szóba kerülnek a fogadások a teniszre, mert ez tipikusan az a sport, ahol egyáltalán nem csak a világranglistán eltöltött hely számít egy-egy meccs kimenetelének megtippelése szempontjából. Hiszen rendkívül furcsa története volt a női világranglista második helyén álló japán Naomi Osakának a 2021-es francia nyílt-teniszbajnokságon, a Roland Garroson. Ez utóbbi torna egyébként is igazi klasszikus női tenisztorna volt, annak minden szépségével és küzdelmeivel.

Ez történt a második kiemelt Osakával

Szóval a torna nagy meglepetését az jelentette, hogy a négyszeres Grand Slam-győztes japán Osaka még a torna elején bejelentette, hogy visszalép a versenyből. Az első körben simán, 6-4, 7-6-ra legyőzte Patricia Tiget, de Ana Bogdan ellen már nem állt ki a második körben. És ezután a közösségi oldalán jelentette be, hogy visszalép a tornától, miután összetűzésbe került a szervezőkkel amiatt, hogy bojkottálta a sajtómegjelenéseket.

Az egész dolgot az robbantotta ki, hogy a torna előtt Osaka azt állította, hogy a mérkőzések utáni kötelező nyilatkozatok csak ártanak a játékosok mentális egészségének és egy "földön fekvő ember megalázását" jelentik. És folytatásként hangsúlyozta, hogy ő nem vesz részt a Grand Slam médiaeseményein pontosan ezért.

A szervezőket mindenesetre nem érdekelte a történet és hangsúlyozták, hogy először komoly bírságokra, aztán pedig felfüggesztésekre számíthat a versenyző, ha folytatja bojkottját. A Tig elleni meccs után a pálya mellett még nyilatkozott, de aztán a a szervezett sajtótájékoztatóra már nem ment el, amiért kapott is egy lendülettel 15 ezer dolláros bírságot. Ezután egy nappal lépett aztán vissza a tornától.

Az is kiderült elég gyorsan, hogy nem teljesen előzmények nélküli volt a japán története, hiszen egy Instagram-posztban arról írt, hogy 2018 óta komoly depresszióval küszködik, főleg azóta, hogy a 2018-as US Openen le tudta győzni a döntőben egy legendás meccsen Serena Williamset.

Ahogy elmondta, az akkori sikerével és a hihetetlen felhajtással nem igazán tudott megbirkózni.

És a párizsi tenisztorna előtt teljesen elhatalmasodott rajta megint a mentális fáradtság, ezért tudta, hogy ha nem tudja hanyagolni a kötelező megjelenéseket, akkor az komolyan megviselheti az egészségét. Pedig most lett volna esélye, hogy túljusson korábbi sikertelen kísérletein, hiszen a harmadik fordulón még sosem jutott túl a Roland Garroson. Így viszont megnyílott a lehetőség mások előtt is. Végül a női egyest a 2021-es Roland Garroson Barbora Krejčíková nyerte, miután a döntőben legyőzte Anastasia Pavlyuchenkovát.

  • Ez volt a cseh versenyző első Grand Slam-sikere egyesben
  • és azért is történelmi volt a sikere, mert a harmadik olyan versenyző lett, aki képes volt megnyerni a francia Opent meccslabda hárítása után.
  • Gyerekkori mentora és edzője a legendás Jana Novotná.

A Roland Garros végjátéka és a hihetetlen rekordok

És az egész idei női Roland Garros tele volt rekordokkal, hiszen például ez volt már a 14. egymást követő év, amikor a címvédő nem tudta megvédeni a címét, hiszen legutoljára Heninnek sikerült ez még 2007-ből. Az idei címvédő Iga Świątek a legjobb négy közé jutásért játszott meccsen veszített. Emellett szerzőnk, Aladar Kollar szerint ez volt már a hatodik olyan francia nyílt teniszbajnokság a nőknél sorozatban, amikor valaki olyan nyert, aki korábban még nem nyert nagy Grand Slamet. Egyben az ötödik olyan Roland Garros volt a nőknél, ahol a ranglistán a legjobb tízen kívül álló játékos emelhette a magasba a trófeát. A valaha volt második olyan Grand Slam is volt ez, amelyben a legjobb négyben olyan játékosok szerepeltek csak, akik még sosem jutottak el tornán ilyen messzire.

És hát azt mindenképpen meg kell említeni, hogy Serena Williamst is, aki legidősebb női játékosként jutott el a negyedik körig, de sajnos a 39 éves amerikai szupersztárnak nem sikerült begyűjtenie a rekordbeállítást jelentő 24. egyéni Grand Slam győzelmét. Ugyanis alig 79 perc alatt szenvedett vereséget egy 21 éves kazah teniszezőtől. És ez már Wimbledonban sem jött neki össze, ahol sérülés miatt kellett feladni. Ez amúgy már nagyon megviselte, a mindig erős Serenát elöntötték a könnyek, amikor fel kellett adnia az angol nyílt-teniszbajnokságot.

Amúgy tudtuk, hogy ki volt az a Roland Garros?

Hát nem, egyáltalán semmi köze nem volt a teniszhez, egy francia pilótát és világháborús veteránt tisztelhetünk a személyében, aki kifejlesztette azt a módszert, amivel repülés során keresztül lehetett lőni a repülőgépek propellerén. Sajnos túlságosan sokáig nem élvezhette a repülő ász címet, mert még a 30. születésnapja előtt lelőtték a gépével.