Test

A szem nem csak a lélek tükre

Vigyázz rá, mint a szemed világára – tartja a mondás. Nem véletlenül, hiszen a szemetek az egyik legsebezhetőbb része a testeteknek! Pontosan ezért figyeljetek nagyon oda rá, hiszen nem is gondolnátok, de a leggyakoribb szembetegségek is a helytelen életmóddal állnak összefüggésben.

vous - 2021.02.03.
A szem nem csak a lélek tükre

A szem nemcsak a lélek, hanem az egészség tükre is – állítja a Tudás fája. A legtöbb betegség előjele már azelőtt látható rajta, mielőtt a testetek a tényleges tüneteket produkálná. Íme, az 5 jel, amely az egészségedről árulkodik:

Sárga szemek

A sárgás színt a májbetegségek okozhatják, mint például a hepatitisz vagy a máj egyéb betegségei. A szín pedig az epefesték összetételének köszönhetően jön létre.

Véres szemek

A vérzés magas vérnyomás vagy fehérvérsejt-rendellenesség miatt alakulhat ki. Vizsgáljátok csak meg ti is a szemfehérje alatti részt!

Táskás szemek

Nemcsak azért akarunk tőle megszabadulni, mert nem esztétikus, hanem azért is, mert súlyos betegségek jele is lehet. A szem alatti duzzanat egyik fő oka a nem megfelelően működő vízháztartás, ami akár veseproblémákhoz is vezethet. Hogyan tehettek ellene? Kerüljétek a fűszeres ételeket és a túlzott sófogyasztást, ugyanis ezek gátolják a folyadékürítést. A táskás szem a vashiány jele is lehet, ami fáradékonyságot és vérszegénységet is okozhat. A nyomelemeket lehet tabletta formájában is pótolni, de ha a baj még nem olyan nagy, sokkal szerencsésebb természetes módon, a táplálkozásunk során megadni a szervezetünknek azt, amire szüksége van. Egyetek spenótot, brokkolit, tonhalat és olajos magvakat! 

Forrás:
depositphotos

Pupillák

És akkor most jön az, hogy beálltok a tükör elé és összehasonlítjátok a pupilláitokat! Az emberek pupillája ugyanis általában szimmetrikus, ugyanakkora a méretük és a fényhatásokra is egyformán reagálnak. Ha ezek közül valamelyik nem igaz rátok, akkor lehet, hogy komoly betegség áll a háttérben. Ilyen lehet az agyvérzés, vagy az agy- és szemidegtumor. De sok esetben a gyógyszerek vagy drogok is okozhatják az eltérő méretet.

Könnyek

Karcosnak érzed a szemed, száraz és szúr? Lehet, hogy csak túl sokat ültél a gép előtt és elfelejtettél pislogni, de könnyen megeshet, hogy az úgynevezett ”száraz szem” problémájával küzdesz, amivel sokszor a máj elégtelen vérellátása esetén találkozhatunk. A könny ugyanis a máj folyadéka. Ha normálisan működnek a funkciói, akkor megfelelő mennyiségű könny termelődik. Ha tutira nem allergia kínoz és nem segítenek a műkönnyek sem, érdemes szemorvossal és belgyógyásszal is konzultálnod. 

Ajánlott cikkek