Izgalmas fogások, isteni falatok – A krumpli ezer arca Pádár Detti

Izgalmas fogások, isteni falatok – A krumpli ezer arca

Nehéz lehet krumplinak lenni! Mindig csak a forró olajban sütik ki, a rántott húsnak, mint ezeréves barátnak, már csak odabiccent, semmi újdonság. De még az értékeivel sincsenek tisztában a fogyasztók. Ti jóban vagytok a krumplival? Az írás végére másként fogtok rá tekinteni! 

A szerethető burgonya 

A krumpli igenis finom, és egészséges is, szeressétek nyugodtan. A búza mellett másik legfontosabb alapélelmiszerünk, sok C-vitamint tartalmaz, amely hőkezelés hatására természetesen csökken. Keményítő formájában szénhidrátot tartalmaz, mely a test számára fontos energiaforrás. A burgonya kiváló rostforrás, támogatja az emésztést, tele van vitaminokkal, mint kálium, B-vitaminok, folsav. 

Persze nem arra buzdítunk, hogy mindennapos táplálékotok legyen, hiszen a változatosságban van az erő, csak a tudatot jó kinyitni arra is, milyen új módokon tudjátok a krumplit felhasználni.

Sült krumpli másként

A krumplit persze a legegyszerűbb meghámozni, felszeletelni és olajba dobni, ez a változat valóban nem igazán egészséges. (Viszont finom, ezért engedélyezett néha-néha.) Ennél jobbat tesztek magatoknak és a krumplinak is, ha sütőben sütitek steakburgonyaként a következő módon:

  • Cikkekre vágjátok,
  • egy tálba teszitek,
  • olívaolajjal locsoljátok, majd jöhetnek a fűszerek: só, bors, őrölt koriander, őrölt pirospaprika, esetleg utóbbinak füstös változata, rozmaring, kakukkfű, és lényegében bármilyen fűszerkeverék, ami számotokra ízletes.
  • Kis kezetekkel és sok szeretettel keverjétek össze, az olaj és a fűszerek mindenhol vonják be a szeleteket, majd
  • egy szilikonlappal bélelt tepsire borítsátok, és
  • 180–200 fokon pirulásig süssétek.

Kívül ropogós, belül krémes lesz, mondjam, hogy abbahagyhatatlan?

Forrás:
istock

Francia krumpli

Ha magamból indulok ki, akkor ettől elaléltok. Sokáig készül, sütőben sül, és nagyon finom.

  • A hámozott krumplikat gyaluljátok le.
  • Készítsetek tejszínből és tojásokból keveréket, amibe kerül reszelt parmezán, fehér bors, só.
  • A papírvékony krumpliszeleteket tegyétek egy rétegben a tepsi aljára, öntsetek egy kis tojásos-tejszínes keveréket rá, jöhet a következő krumpliréteg, majd a tejszín, és folytassátok így, amíg el nem fogy az összes hozzávaló.
  • A tetejét reszelt parmezánnal megszórhatjátok, és megy a sütőbe, 160 fokra, alaphangon 60 percre, akár 90 percre is.

A krumpli a tejszínes keverékben puhul át, ennek időt kell hagyni. Krémesen puha lesz, ún. „comfort food”, amit szívesen esztek a kanapéra kucorodva, igen, még nyáron is, egy tál salátával. 

A csodálatos burgonyatorta

Könnyed, félórás vacsora a következő finomságom.

  • A hámozott krumplit reszeljétek le, de akár apró kockára is vághatjátok, majd főzzétek meg pár perc alatt.
  • Közben a tojásokat verjétek fel, hevítsetek olajat egy serpenyőben,
  • és az enyhén főtt krumplit pirítsátok meg benne.
  • Sózzátok, tegyetek rá petrezselymet vagy bazsalikomot, és további zöldségekkel, mint cukkini, kápiapaprika is dúsíthatjátok.
  • Amikor a zöldségek összesültek, öntsétek rá a felvert tojásokat, szórjatok bele sajtot, és kis lángon süssétek.
  • Mivel ez még bekerül a sütőbe, ideális lenne egy teljesen fém edényben készíteni... ha nincs, maradjon a tepsi, vagy jénai, ezt persze ne tegyétek a lángra, csak az összes hozzávalót, és úgy rá a tojást.

Tehát a sütőben készül el az étel, megpirul a teteje, a tojás összefogja az egészet, ti pedig finomat esztek. Egészségetekre!