Otthon

Zsákoljátok be az otthonotokat!

Régi liszteszsákokat látva valami egészen nosztalgikus hangulatba kerülök, és legszívesebben bezsákolnám az egész lakást. Ameddig ez nem következik be, addig marad az álmodozás lenről, jutáról, szalmaszövetről vagy akár papírról.

vous - 2015.07.23.
Zsákoljátok be az otthonotokat!

Régen minden jobb volt!

Sokat és sokszor hallani ezt az elcsépelt szállóigét, talán nem véletlen. Nem célom ebben a cikkben a társadalmi változásokról, a kiégésről, az emberek gyökértelenségéről írni, de ahogy a társadalom változik, úgy változik a környezetünk is. A divat és a lakberendezés, de úgy általában a dizájn elképesztően érzékeny arra, ahogyan mi érezzük magunkat – már csak azért is, mert olyan művészek állnak az iparágak mögött, akik talán mindannyiunknál finomabb szenzorukkal már azelőtt reagálnak a változásra, hogy nekünk feltűnne bármi is.

A régen minden jobb volt trendje, az egyre erősödő visszatekintés és nosztalgikus irányvonal miatt régi-új anyagok kerültek ismét előtérbe. Tudjátok, mi az a juta? Ha a szó nincs is az aktív szókincsetekbe épülve, liszteszsákként vagy krumpliszsákként is biztosan láttátok már. A jutazsákot növények rostjából készítik, a durva, erős, tépésálló anyag egy ideje nagyon is szem elé került: helyet kapott a nagyvárosi otthonok konyhájában, nappaliban, de még a hálószobában is. Azt gondolhatnátok, azért nem baj, ha ki is néz valahogy, de a legnagyobb sztár mégis az, aki nem a Zara Home, Butlers vagy az IKEA dizájnerei által megálmodott formák közül válogat, hanem felkeres néhány online shopot – például ezt vagy ezt –, ahonnan eredeti klasszikus jutazsákot rendel, amit aztán a maga képére formálhat.

Forrás:
ZARA Home, H&M Home, The Darma Door

Képek forrása és lelőhelyek: ZARA Home, H&M HomeThe Darma Door

És ha nem juta, akkor mi?

Ó, akkor sincsen semmi veszve, ha a juta nem jön be, hiszen ott van a lenvászon, amely szintén a vintage stílus kedvence. Készülhet belőle könnyű sötétítőfüggöny (inkább árnyékol, mint sötétít), díszpárna, terítő. Aztán ott van a szalmafonat, amely megfelelő kiegészítőkkel a nyári tengerpartot idézi. Újabban egyre többször találkozom papírzsákokkal is, amelyek strapabíró és környezetbarát tárolóként egyben a lakás díszei is.

Forrás:
: CUCC Papírzsák, ZARA Home, H&M Home, The Dharma Door, The Paper Bag, Indie Art & Design, Jeanne D'Arc Living

Termékfotók és lelőhelyek: CUCC Papírzsák, ZARA Home, H&M Home, The Dharma Door, The Paper BagIndie Art & DesignJeanne D'Arc Living

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.