Mandragóra és társai – Vigyázat, varázslatos gyógynövények következnek!

A mandragórát mindenki ismeri, legfőképpen a Harry Potter-fanoknak nem kell bemutatnom. Tudjátok, ez az a növény, ami sikoltozik, ha kiveszik a földből, ezért ha erre vetemednénk, fülvédőt kell húzni, különben megsüketülünk a hangjától. De mi is a mandragóra a valóságban?

Mandragóra vagy szerencsegyökér

Engem már az meglepett, hogy a mandragóra létező növény. Szerencsegyökérként is ismert, és gyönyörű lila virágai vannak. De fontos tudni, hogy a gyökere és a levele is mérgező nyersen, sőt idegrohamokat is kiválthat.

A középkorban fájdalomcsillapítóként is használták, de sok hiedelem is fűződik hozzá. Szelleműző és szerencsehozó hatást tulajdonítottak neki, ezért amulettként a kandallópárkányra tették. Úgy hitték, szörnyű sikolyokat hallat, amikor kiássák, halált hozva arra, aki meghallja a sikolyt.

Máris világos, hogy a filmben miért sikít a mandragóra, ugye?

Hogyan használjátok?
A középkori orvosok altatóként használták, ahogy a görögök és az egyiptomiak is. Az orvosok a gyökereket borba áztatták vagy elfüstölték, míg az egyiptomiak tejjel vagy mézzel keverték el. Külsőleg pedig friss sebeket, gyulladt szemeket vagy keléseket kezeltek vele. Bár a növény majdnem feledésbe merült, a 20. században a morfiumfüggőséget próbálták vele kezelni.

Nem kell azonban Roxfortig elmennünk, hogy olyan gyógynövényeket találjunk, mint például a mandragóra. Összeszedtem néhány növényt, amelyek tényleg varázslatos hatással bírnak.

Tyúkhúr

A tyúkhúr igazából gyomnövénynek számít, amit szinte lehetetlen kiirtani, még a hó alatt is kinő. A nevét pedig egész egyszerűen azért kapta, mert a baromfiknak igen kedvelt eledele. Nem is gondoltátok volna, ugye? Egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet is csökkentik. Számos gyógyhatását ismerjük, mivel használjuk még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra is.

Hogyan használjátok?
A növényt leforrázva gyógyteaként szokták fogyasztani, de akár külsőleg is lehet alkalmazni. Kifacsart levét vízzel összekeverve használhatjátok mondjuk fáradt szemre borogatásként, vagy a száraz bőrt kezelhetitek vele.

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő leginkább a nedves helyeket kedveli, és szinte minden részét lehet hasznosítani. A gyökerétől kezdve a levelén át a virágáig, csupán annyi a különbség, hogy nem egy évszakban lehet mindet beszerezni. Míg gyökerét tavasszal vagy ősszel lehet begyűjteni, a virága egész nyáron rendelkezésre áll.

Hogyan használjátok?
A gyökeréből készült főzet külsőleg használható zúzódások, ízületi fájdalmak vagy sportsérülések gyógyítására. Alkalmas gerincfájdalmak enyhítésére, fejfájásra, akár erősebb fejfájással járó migrén és véraláfutások kezelésére. A nagyszülők örömére pedig még a reumás fájdalmat is csillapítja.

Fekete bodza

A fekete bodza egész Európában előforduló növény, és szerencsére kicsiny hazánkban is bárhol megtalálható, leginkább az erdőkben. Annyiféle felhasználási módja van, hogy szinte a növény egyik része sem veszik kárba. Ugye ti is ittatok kiskorotokban bodzaszörpöt? Egyszerűen isteni.

Hogyan használjátok?
A bodzahajtás elég jó hashajtó, gyümölcsének nedve pedig a köszvény tökéletes ellenszere. Teájával gőzölögtetést is végezhetünk fülfájásnál vagy rekedtségnél. Mindemellett virágának izzasztó és vizelethajtó hatása van. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy igazi csodaszer.