kerékpározás lány bringa bicikli

A 9 legnagyobb tévhit a biciklizésről

Aki szeretne rendszeresen sportolni, először minden valószínűség szerint a futással kezdi, pedig nagyon sok érv szól a biciklizés mellett is, amely a legnépszerűbb kardiosportok egyike. Ráadásul városban is gond nélkül űzhető, igaz, a sportmozgásnak nem sok köze van ahhoz, amikor lazán betekertek a munkahelyetekre. Ez az egyik legnagyobb tévhit a biciklizéssel kapcsolatban, állítja a VOUS életmódszakértője, Kropkó Péter sportlegenda. Segítségével összegyűjtöttem még néhány elgondolást a sportkerékpározással kapcsolatban, amelyek egytől egyig tévesnek bizonyulnak. Lehet, hogy ha elolvasod a cikket, azonnal nyeregbe pattansz?

1. Én mindennap biciklivel járok a munkahelyemre, ezzel le is tudom a napi sportolást.

Ugyan minden perc számít, amit mozgással töltötök, de ez az idő nem egyenlő a sportmozgással. „Mozgás a portörlés, a porszívózás is. A házimunka kemény és kimerítő, mégsem fogyaszt” – mondja Péter. A sportmozgás ezzel szemben olyan intenzív mozgás, amire a szervezet reagál. Sok energiát igénylő feladat, amely lemeríti a tartalékokat. Amikor lazán betekertek a munkahelyre, akkor mozogtok ugyan, de nem sportoltok.

2. A városban nem lehet sport szemponjából biciklizni.

Péter szerint városban a sportbiciklizés kényszer ugyan, de nagyon is lehetséges. Csak nem mindegy, hogyan teszitek mindezt. Érdemes inkább munka után erre időt szánni, és hazafele megtoldani az utatokat néhány Margitsziget-körrel. Tűzzetek ki célt is magatok elé: a legjobb, ha minden kört jobban teljesítetek, mint az előzőt.

A másik módszer, hogy a hazafele úton kereszteződéstől kereszteződésig nagy sebességre kapcsoltok, megnyomjátok ezeket a szakaszokat, ez ugyanis jó a szív, a tüdő és a keringés terhelésére, építésére.

Péter nyomatékosan felhívta a figyelmemet arra, hogy írjam le: mindig legyen megadó a magatartásotok, és olyan odafigyeléssel biciklizzetek, hogy minden lehetséges hibát és balesetet el tudjatok kerülni. Ne öntsön el benneteket a vörös köd, helyette: intelligensen sportoljatok.
Legyen ez az alapállás: örülj, hogy fékezhetsz, akkor újra gyorsulhatsz is.

Forrás:
pexels

3. A városban ezek szerint mindenhol lehet sportbringázni.

Mindenhol, ahol a levegő minősége és az utak lehetővé teszik azt. Indulás előtt ellenőrizzétek a város légszennyezettségi szintjét, erre ma már léteznek online felületek. Tervezzétek meg az útvonalat úgy, hogy a legrosszabb levegőjű környékeket elkerülitek. Inkább mondjatok le a sportról, ha rosszak a mutatók. Lesz még alkalmatok sportolni – lehet, hogy már másnap.

4. Ha sportolni szeretnék, biztosan OLYAN bicikli kell hozzá.

Aki szeretne sportolni, annak nem. A KRESZ szabályai szerint felszerelt, szervizben átnézett kemping is megteszi, mondja Péter.

5. Ha sportolni szeretnék, biztosan OLYAN ruházat is kell.

Egyetlen dolog kötelező: a sisak. Minden más csak ajánlott. 15 és 25 fok fölött teljesen mindegy, milyen ruhában bicikliztek, de ha ez alatt, illetve e fölött van a hőmérséklet, akkor már technikai ruházatra lehet szükség, hogy sérülés és károsodás nélkül megússzátok a sportolást. Az izzadás, a folyadékvesztés és az ízületek sérülése ugyanis jelentősen rontja az edzés hatékonyságát. A sisak után érdemes beszerezni mellkason zárt technikai ruhát, amelynek tavasszal és ősszel jó hasznát veszitek.

6. Minek nekem profi felszerelés, nem vagyok profi.

Ahogy mondtuk, nem kötelező (csak a sisak), de tévhit azt gondolni, hogy a profi felszerelés a profik sajátja. Nem az. A kezdőknek sokkal inkább vigyázniuk kell magukra. Védjétek magatokat!

Forrás:
pexels

7. Edzés előtt már órákkal nem ehetek, én ezt nem bírom!

Ha ez is felmerül bennetek, akkor a biciklizés a ti sportotok. Evés szempontjából sokkal kevésbé szigorú, mint például a futás. Ha órákat szánsz sportolásra, akkor mindig legyen nálad müzliszelet és némi aprópénz kólára. A folyadékot nemcsak pótolni kell edzés közben (vízzel, természetesen), hanem egész nap készülni kell a folyamatos folyadékfogyasztással.

8. Csapatban jobb edzeni, de nem jön velem senki – én sem megyek.

A csapat valóban motiválja, hogy gyakrabban menjetek sportolni, de a biciklizés nem közösségi sport. Egyedül sokkal jobban figyeltek az útvonalra, az esetleges veszélyekre, így magatokra. A közösségben végzett edzés jó, de városban kockázatos. A legjobb alternatíva: gyülekezzetek közösen, de sportoljatok egyedül.

9. Ha sportolok, egy csomó időm kiesik.

Higgyétek el, hetente két-három edzéssel látványos eredményt érhettek el. Egy év alatt teljesen átalakul a testetek. Lehet, hogy a súlyotok nem változik drasztikusan, de nem is ez a lényeg: sokkal fontosabb, hogy a derékkörfogat csökkenjen. Motiváljátok magatokat. Mit szólnátok például minden tizedik edzés után valamilyen jutalomhoz? Egy új kulacshoz? Egy profi napszemüveghez? Ugye milyen jó lenne? Akkor mire vártok? Vágjatok bele!

Kropkó Péter

Kropkó Péter triatlonos

Igazi legenda. Ötvenegyszeres IRONMAN, a magyar triatlon egyik legnagyobb alakja, aki a sportág hőskorában „megismertette” Magyarországgal az IRONMAN világát. „Életem első negyvenkét évéből harminchatot az élsportnak áldoztam, ebből tizenhét éven át IRONMAN-sportolóként valósítottam meg álmaimat, és tettem meg dolgokat, amiket előtte néha én is lehetetlennek hittem” – mondja. Mottója: „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen ember.” Bővebben itt olvashattok róla.