Világ

Egy ország, ami felkerülhet a bakancslistátokra – Ismerjétek meg Izlandot!

Azt tudjuk, hogy Európa második legnagyobb szigete, hogy gyönyörű fotók készülnek róla, hogy nagyon hideg az idő, és hogy sokszor szinte egész nap világosság van. Ennél biztosan több titkot rejt a jeges ország. Megkértünk titeket, meséljétek el élményeiteket a hideg, de annál mesésebb Izlandról!
vous - 2015.07.29.
Egy ország, ami felkerülhet a bakancslistátokra – Ismerjétek meg Izlandot!

Takács Nóra a Facebook-oldalán kérdezett meg titeket arról, milyen is az élet Izlandon, hogyan lehet elviselni a hosszan tartó világosságot, és persze a hideget. Biztosak voltunk benne, hogy valami kárpótol titeket ezekért a nehézségekért – de mi? Két jó nő élménybeszámolóját hallhatjátok most.

Fanninak tíz nap is elég volt ahhoz, hogy beleszeressen az országba, ahogy ő mondja, a kedvenc helye lett az egész világon. Az ország hangulata már az első napon magával ragadta, a szerelem pedig azóta is tart. Az érzés nem akárminek köszönhető: a táj hihetetlen változatos földrajzi látnivalókkal rendelkezik.

Az ember megáll egy ponton, és a szélrózsa bármely irányába néz, mindenfelé más és más jellegű tájat lát: erre egy kénfortyogót, arra egy zöld dombot, amarra gleccsereket.

A mesés tájképek mellett az izlandi emberek hozzáállása is magával ragadja a turistákat. Habár az ország a miénkhez hasonló méretekkel rendelkezik, mégis csak 300 000 ember lakja. Talán ezeknek a kicsiny számoknak köszönhető, hogy a helyiek meglepően kedvesek és segítőkészek. Emellett stressznek és a bizalom hiányának nyoma sincs az életükben. 

Béreltünk egy autót, aminek átadásakor részletesen elmondták, hogy melyek azok az útszakaszok, ahova nem szabad felmenni vele, illetve hogy teli tankkal kell visszavinni a járművet. Ehhez képest, amikor leadtuk az autót, az annyiból állt, hogy a reptéren egy dobozkába be kellett dobni a slusszkulcsot, és ENNYI! Senki nem ellenőrzött semmit, nem is feltételezték, hogy valami ne lenne rendben.

Ha azonban elrettentő dologról is be szeretnénk számolni, akkor valószínűleg az időjárás lenne az. Kicsit olyan ez, mint Anglia: szép-szép, csak ne kelljen ott állnunk a szakadó esőben. 
A szigetországban a hőmérő higanyszála nem igazán szalad 13 fok fölé, még nyáron sem. A tél Zita szerint cudar, de ahogy ő mondaná, Izland még ennek ellenére is „bakancslistás” ország. 
A hideg mellett az időjárás változékonyságához is érdemes hozzászokniuk az odalátogatóknak. Van is egy sokatmondó mondás a helyiek körében a turisták számára:

Nem tetszik az időjárás? Semmi gond! Várj öt percet!

Ha sikerült meghoznunk a kedveteket egy kis izlandi túrához, akkor Fanni és Zita ajánlása alapján ezeket nem szabad kihagynotok, íme!

  • Érdemes ellátogatni a Blue Lagoonba, ami egy vulkanikus medence köré épült fürdő, és mesés látványt nyújt
  • Ha nevetni szeretnétek, akkor Reykjavíkban térjetek be a péniszmúzeumba! 
  • Akureyriből megéri elindulni egy madár- és bálnaleső hajótúrára
  • Ha a gyomrotok is szeretné, akkor próbáljátok ki a nemzeti ételüket, a rothasztott cápahúst és a „viking-sushit” is. Hogy mi az? Járjatok utána! 
  • Na és persze a sarki fényeket is nézzétek meg! 

A látnivalók, kipróbálnivalók és élménybeszámolók listája véges, de Fanni szavai sokat sejtetnek: 

Órákig tudnék ódákat zengeni erről a helyről – én semmi kivetnivalót nem tudok találni Izlandban, még akkor sem, ha szeretnék.

Kecsegtető, ugye? Mi felbiggyesztettük a bakancslistánkra! 

Ha az élménybeszámolók nem győztek meg benneteket, íme még néhány álomszép fotó

Ajánlott cikkek