Egyéb kategória

Gyümölcs a múltból – Így nézett ki a görögdinnye 500 évvel ezelőtt

Ti gondoltátok volna, hogy néhány gyümölcs és zöldség már teljesen máshogy néz ki, mint 500 éve? Szerencsére a reneszánsz csendélet festményei bepillantást engednek a múltba, így láthatjuk, hogy milyen volt például a görögdinnye, mielőtt háziasították.

vous - 2015.07.31.
Gyümölcs a múltból – Így nézett ki a görögdinnye 500 évvel ezelőtt

Nézzétek csak, mi az ott az alsó sarokban! Ha még sosem láttatok ilyen görögdinnyét, akkor nem vagytok egyedül! Ez a 17. századi festmény, amit Giovanni Stanchi készített, olyan görögdinnyét ábrázol, amilyet a modern világ már nem is láthatott. Stanchi görögdinnyéje, ami 1645 és 1672 között készülhetett bepillantást enged abba, hogy milyen volt a dinnye, mielőtt örökre megváltozott a termesztése, amitől a gyümölcs teljesen átalakult – olvasható a vox.com-on.

James Nienhuis, egy kertészeti professzor ezt a festményt használja az egyetemen, hogy megtanítsa a hallgatóknak a gyümölcs termesztésének történelmét.

Jó móka elmenni a művészeti kiállításokra, múzeumokba és látni, hogy néztek ki a zöldségek 500 évvel ezelőtt.

Azt állítja, sok esetben ez az egyetlen esélye, hogy "belenézzen a múltba", mivel a zöldségeket és gyümölcsöket nem tudjuk több száz évig megőrizni.

Forrás:
http://www.thisiscolossal.com/

A görögdinnye eredetileg Afrikából származik, de később háziasították a Közel-Keleten és Dél-Európában is, ahol valószínűleg általánossá vált a kertekben és a piacokon már 1600 környékén. A régi görögdinnye, ami Stanchi képén is látható valószínűleg nagyon finom volt. 

De miben különbözik az akkori dinnye a mostanitól? 

Mi már a termesztett görögdinnyét ismertük meg, aminek fényes, vöröses színe van és a belsejében magok vannak. Mielőtt háziasították, a dinnyéből hiányzott likopin, amely megadta a vöröses színét. Persze mára már nem csak a  színe változott meg, olyan dinnyén is kísérleteznek, amiben nincsenek magok.

Mindenesetre érdekes lesz belegondolni, hogy milyen lesz a dinnye újabb 500 év múlva. Lehet, hogy ők is alig fognak majd ráismerni a mostani dinnyére, és a gyümölcsökről készült Insta-képeket fogják mutogatni az egyetemeken.

Ajánlott cikkek