Egyéb kategória

Te tudnál napokig egyedül lenni egy erdőben?

Biztos, hogy ti is láttatok már amerikai cserkésztáboros filmeket. Ahol ugyan rend van, de őrületes dolgok történnek, és különös figurák próbálkoznak a túléléssel. És azt tudtátok, hogy minden ötletet a cserkészektől loptak anno az úttörők? Egy magyar őrsvezető, a 30 éves Hidasi Kata minden titokról lerántja a leplet.

vous - 2015.08.02.
Te tudnál napokig egyedül lenni egy erdőben?

A cserkészet ötlete egy katonatiszt, Lord Baden-Powell of Gilwell, azaz BP fejéből pattant ki. Célja az volt, hogy az angliai csellengő gyerekeket felzárkóztassa, értelmes elfoglaltságot keressen számukra az utcán való lógás helyett, és esélyt adjon nekik a későbbi boldogulásra. Ő szervezte az első cserkésztábort is. A khaki színű egyenruhát a zöld nyakkendővel és a kalappal is azért viselik, hogy az egyforma outlook használatával a társadalmi egyenlőtlenségeket kiiktassák. A szervezeti felépítésben is megjelenik BP katonai múltja, de a vallásos elemek, az istenhit is fontos részét képezik a cserkészek életének.

Hidasi Kata kamaszként lett őrsvezető

Egy-egy őrsben hasonló életkorú gyerekek vannak, az őrsvezető pedig gyakran csak néhány évvel idősebb náluk, aki a példaképük lehet. Az én őrsömben a lányok most érettségiztek; 8-10 éves koruk óra vagyok a vezetőjük. Olyanok vagyunk egymásnak, mint a testvérek. A szüleikkel is jóban vagyok, olyan, mintha a családtagjuk lennék, mindent tudunk egymásról. Hetenként találkozunk legalább egyszer, de havonta többször is közös programokat szervezünk a rajjal és a csapattal is.

Forrás:
Szabó Solya

Végig a ranglétrán

A cserkészek először kiscserkészek lesznek, illetve csak jelöltek, majd sok-sok tanulás és próbaidő után fogadalmat tesznek, amit egy egész életen át be is tartanak. Három fő tisztelendő értékük: Isten, a haza és az embertársak. 

Forrás:
Szabó Solya

Most és mindörökké

A cserkészet egy életforma, egy értékrend, amihez mindig tartod magad, mesélte Kata. 

A célunk, hogy életrevaló, vagány és nyitott gyerekeket neveljünk, akik nem csak egymásra figyelnek oda, hanem a többi embertársukra is.

A táborokban erős közösségek alakulnak ki, akik együtt oldják meg a feladatokat, így a 10 napos együttlét végére erősen összekovácsolódnak. Az erdő közepére telepített táborban a sátrakon kívül mindent maguknak kell megépíteni, így a konyhát, a latrinát, azaz a vécét, és a körleteket is. Sok elméleti dolgot is el kell sajátítaniuk a cserkészeknek, de mindent csak játékosan. 

Megtanulnak szekrényt készíteni, három gyufával tüzet gyújtani, nyomokat és térképet olvasni, rejtőzködni. A fő cél a találékonyságra nevelés, hogy ha 2-3 napra egyedül maradsz az erdőben, akkor is elboldogulj biztonsággal. Hogy tudd, erős és önálló lény vagy, aki nem ijed meg a problémáktól.

Forrás:
Szabó Solya

Az eredetileg csak fiúknak szánt cserkészcsapatok után ma már a lányok is csatlakozhatnak a közösséghez. Kivételt velük sem tesznek, rátermettségből, ügyességből nekik is ugyanúgy kell vizsgázniuk, az elméleti tudás mellett, mint a fiúknak. Magyarországon már nagyjából tízezer tagja van a cserkészszövetségnek, de valójában ennél még többen vannak. Kata olyan odaadással mesélt az életükről, a foglalkozásokról, a kalandokról, az erdei táborokról, a bulikról, az összetartásról, hogy azt hiszem, ideje körbenéznünk a környékünkön, hogy hol van a legközelebbi őrs, raj vagy cserkészcsapat. 

A filmekben látható amerikai közösségekben kicsit mások a szabályok, de még az egyes magyar csoportok között is lehetnek különbségek. De amiben minden hazai cserkész megegyezik, az az eskü, amivel fogadalmat tesznek az egész életre szóló törvények betartására. 

Forrás:
Szabó Solya

A tíz cserkésztörvény

  • A cserkész egyeneslelkű, és feltétlenül igazat mond – becsület
  • A cserkész híven teljesíti kötelességeit melyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik – kötelességteljesítés
  • A cserkész, ahol tud, segít – segítőkészség
  • A cserkész minden cserkészt testvérének tekint – testvériesség
  • A cserkész másokkal szemben gyöngéd, magával szemben szigorú – lovagiasság
  • A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket – természetszeretet
  • A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik – engedelmesség
  • A cserkész vidám és meggondolt – vidámság
  • A cserkész takarékos – takarékosság
  • A cserkész testben és lélekben tiszta – tisztaság
Ajánlott cikkek