Egyéb kategória

Újratervező anyukák: „Sosem gondoltam magam vállalkozó típusnak” – Interjú Katona Eszterrel

Katona Eszter sosem tartotta magát vállalkozó típusnak. Ennek ellenére ma már két vállalkozást, a gyerektextileket kínáló Babyberry webshopot és a legkisebbeknek és anyukáiknak szóló designvásárt, a Pici Piacot is ő működteti. Véletlenek márpedig vannak?
vous - 2015.08.03.
Újratervező anyukák: „Sosem gondoltam magam vállalkozó típusnak” – Interjú Katona Eszterrel

Név: Katona Eszter
Életkor: 34 éves
Gyerekek száma / kora: Luca Sára 2 és fél, az öccse novemberben érkezik
Korábbi foglalkozás: marketing és reklámszakma
Jelenleg ezt csinálja: Pici Piac, designvásár családoknak és Babyberry, kiegészítők a babaszobába

Egy reklámcégtől mentél el szülni, de egy év múlva visszamentél. Mennyire volt nehéz döntés, hogy Luca Sára egyévesen kezdje a bölcsit?
Tudom, sok anyukának dilemmát okoz, hogy jól dönt-e: munka vagy otthon maradás, bölcsi vagy nem bölcsi. De nekem alapvetően az volt a megállapodásom a céggel, hogy egy év után visszamegyek, és természetesen ha azt láttam volna Luca Sárán, hogy korai még neki a bölcsi, akkor ezt felülbírálom. De ő nagyon szociális már a kezdetek kezdete óta, élvezi a többi gyerek társaságát és szinte kivirul, ha programozunk, jövünk-megyünk. Egyértelmű volt, hogy jó lesz neki a közösség – és ez szerencsére be is igazolódott, továbbra is imádja a bölcsit.

Én pedig egy évet húztam le úgy, hogy munkaidőben dolgoztam, munkaidőn kívül a Babyberry előkészítésével foglalkoztam, és itt volt persze Luca Sára is. És amikor ez a sok dolog már nagyon nem ment egyszerre, akkor felmondtam. Tulajdonképpen január óta tudok teljes erővel a vállalkozásomra fókuszálni és mellette már sokkal több időm és energiám jut Luca Sárával foglalkozni, amitől kiegyensúlyozottabb lett az életünk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Ez nehéz döntés volt? Vagy akkor már a vállalkozás annyira kiforrotta magát, hogy a felmondás egy egyértelmű lépés volt?
Nem, nagyon nehéz döntés volt. Körülbelül háromnegyed év volt, amikor három dolgot csináltam egyszerre, és akkor az még csak a vállalkozás előkészítésének az időszaka volt. A sok stressztől egészségügyi gondjaim is voltak, mert minden szabadidőm arra ment rá, hogy beindítsam a vállalkozásomat. A cégnél a benti dolgaimat intéztem, aztán mentem Luca Sáráért a bölcsibe, és amikor aludt, vagy épp az édesanyám vagy a férjem nem dolgozott és be tudott segíteni, akkor foglalkoztam a Babyberryvel.

Ha volt egy szabad másodpercem, egyből nyitottam ki a gépet, és dolgoztam.

Hihetetlenül élveztem az izgalmas kihívást, de mellette persze rettenetesen lefárasztott, elvette minden energiámat. És mivel maximalista típus vagyok, nagyon rosszul éltem meg erkölcsileg, hogy nem tudom már azzal a motivációval végezni a munkám a reklámügynökségnél, ami korábban annyira jellemző volt rám. Hiába, a kislányom születése átformálta az értékrendemet.

Mesélj egy kicsit a Babyberry ötletéről!
Amikor Luca Sárát vártam, akkor elképzeltem, hogy a babaszobában majd szép harmónia lesz. Bejártam az összes bababoltot, de csak katasztrofális dolgokra leltem. Akkor azt gondoltam, hogy nem baj, ha nem lehet kapni, akkor majd én megvarrom. Akkor végigjártam a textilboltokat, de ott sem találtam semmit. Aztán külföldről rendeltem anyagot, és én varrtam meg az összes kiegészítőt, bár nem vagyok profi varró. Nálunk a helyzetet az is nehezítette, hogy nem tudtuk, lányunk vagy fiúnk lesz-e, semleges babaszoba-kellékeket pedig még annyira sem lehet kapni. 

Miután elkészültem, sok pozitív visszajelzést kaptam, hogy milyen jó, és mások is ilyesmit keresnek. Ez pont egybeesett azzal, hogy visszamentem dolgozni, és rájöttem, mást akarok csinálni.

Sosem gondoltam volna magam vállalkozó típusnak, Peti, a férjem sokkal inkább az, és ő biztatott. Ezután kezdtem el összerakni az üzleti tervet, profin akartam csinálni: kollekciókkal, profi tervezőkkel, profi webshoppal. Ehhez persze kell a család támogatása, hiszen a fizetésem már kiesett, az összes félretett pénzemet belefektettem, amit hoz, azt meg még vissza kell forgatni.

Forrás:
Hámori Zsófia

Hogy kapcsolódik ehhez a Pici Piac?
Eltelt pár hónap, és arra gondoltam, milyen jó lenne, ha a webshopomat be tudnám valahol mutatni, ha a vásárlók élőben is megnézhetnék a termékeket. Körbenéztem, milyen ilyen jellegű vásárok vagy rendezvények vannak. De nem találtam ilyen rendezvényeket. Innen jött a Pici Piac ötlete, ráadásul a Gardróbot is rendező Hoffmann Petra nekem gimis legjobb barátnőm, így vele is konzultáltam, mint szakértővel, aki szintén jó ötletnek tartotta, sok webshopos ismerősöm mellett.

Forrás:
Hámori Zsófia

És belevágtál…
Igen, de nagyon izgultam, hogy mit fognak szólni a tervezők, akiket ismeretlenül megkeresek. Nekem nagyon fontos volt, hogy sokan eljöjjenek a vásárra és vásároljanak is, hiszen ez a rendezvény célja, fontos volt, hogy a kiállítóknak visszajöjjön az asztalba fektetett pénzük. A vásárlás mellett persze az is fontos, hogy így a kiállítók megismertethették magukat. Ez egy vásár, ahol persze vannak gyerekprogramok és gyerekbarát a rendezvény, de ez nem egy ingyenes családi délelőtt. A vásárlóktól sok olyan pozitív visszajelzést kaptunk, hogy rengeteg érdekes termékkel találkoztak, amikről korábban nem tudtak. Sok kismama volt, akik ugyan nem vásároltak, de tájékozódni, infót gyűjteni jöttek ki, és később biztosan vásárolnak majd…

Akkor lesz folytatás.
Nem egy rendezvényt akartam, hanem egy sorozatot. Az első olyan sikeres volt, hogy rögtön a következő héten meg is hirdettem a szeptemberit. Az elsőn 50 kiállító volt, most 70-re emeltük a számot, de ennél feljebb nem akarok menni, szeretném, ha megmaradna valóban Pici Piacnak, szellősnek, ahol babakocsival is kényelmesen el lehet férni és lehet beszélgetni a tervezőkkel, alkotókkal. A tervek szerint decemberben lesz majd a harmadik, még folyik a beltéri helyszínkeresés, és persze kérdéses, hogy ha novemberben születik a második gyerekem, akkor hogy intézem a szervezést, de biztosan megoldom majd. Boldog vagyok, hogy a Pici Piaccal lehetőséget tudok nyújtani más vállalkozó anyukák számára, hogy bemutathassák magukat egy szélesebb közönségnek, akik nyitottak az itthon készülő jó minőségű kézműves, dizájn és sokszor hiánypótló termékekre. Sok kiállítóval a Pici Piac kapcsán ismerkedtem meg, és úgy érzem, a kezdeményezésem abba az irányba tart, hogy kialakuljon köztünk egy erős összetartás, ahol egymást támogatjuk, erősítjük.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek