Egyéb kategória

Néhány dolog a diétáról, amire tudni akartátok a választ

Dietetikushoz fordulni szerintem nem kell különösebb indok. Simán elég, ha csak egészségesen akartok enni, ha biztosak akartok lenni benne, hogy elegendő vitamint és tápanyagot visztek be a szervezetetekbe és akkor is, ha fogyni szeretnétek. Most bemutatjuk nektek, hogyan működik a közös munka egy dietetikussal.
vous - 2015.08.10.
Néhány dolog a diétáról, amire tudni akartátok a választ

Ez hogy néz ki?

A dietetikus kér majd tőletek egy háromnapos kajanaplót, emellé kaptok egy kitöltési útmutatót. Lehetőleg két, nem egymás után következő napot kell lejegyeznetek, illetve egy hétvégi napot. Ezután találkoztok, és megbeszélitek a naplót, a betegségeiteket, azt, hogy mi a célotok az étrendetekkel. Kiszámolja, hogy mennyi a minimum szükséges kalóriabeviteletek, és mennyire van szükségetek ahhoz, hogy jó tudjatok működni napközben. Ezután belő egy olyan kalóriaértéket, amivel eléritek a kitűzött célt.

Ez miért jó?

Mert figyelembe veszi az életmódotokat, azt, hogy miket szerettek, mennyit főztök, miről nem akartok lemondani. Ha vashiányotok van, olyan ételeket javasol, ami segíti a vas pótlását, tehát egy olyan személyre szabott, variálható étrendet kaptok, amit könnyen be tudtok tartani.

De hát én tudom, miket eszem!

Én is azt hittem, hogy elég jól eszem, erre kiderült, hogy volt olyan nap, mikor 900 kalóriát vittem be a szervezetembe, míg másnap ennek a sokszorosát napi kétszeri étkezéssel. Ezzel pedig olyan tartaléküzemmódba állítottam a testem, hogy csak na.

Mit fog ajánlani?

Teljes kiőrlésű gabonaféléket, húst, halat, túrót, magvakat, igazából mindenből egy egészségesebb verziót.

A készen vásárolt sült csirke jó?

Teljesen jó, mivel a nyárson sült csirke csak a saját zsírjában sül meg. A bőrt vegyétek le róla.

Szeretem a tésztát, egyáltalán nem ehetek?

A tésztával az a baj, hogy az emberek sokat esznek belőle. Ha tésztaételt esztek, szedjetek kevesebb tésztát, több húst. A fordított arány nem jó.

Paleopéksütit ehetek?

Hát, jobb, mint a fehér kenyér, de inkább hanyagoljuk. A zsírértéke elég magas, és árértékben sem éri meg. Helyette egyetek teljes kiőrlésű pékáruból összerakott szendvicset.

Honnan tudjam, hogy amit veszek, az tényleg teljes kiőrlésű-e?

Nehéz megmondani ránézésre. A csomagoláson nézzétek meg az első összetevőt. Ha az teljes kiőrlésű búza vagy tönköly, akkor az jó. Ha bemegyünk egy pékségbe, simán kikérhetjük az összetevők listáját, hivatkozva az ételallergiánkra vagy egyéb dologra. Kötelesek megmutatni.

Nasiznék, mit egyek?

Teljesen jók a cukormentes cukrászdák süteményei, a túrókrémek, gyümölcsök, de a sütemények is, ha zabpehelylisztből, cukor helyett nyírfacukorból vagy xilitből csináljátok.

Ajánlott cikkek