Egyéb kategória

Szó nélkül lelépni gyávaság vagy modortalanság?

Az milyen, mikor egy pasi mindenféle kommentár nélkül egyszer csak eltűnik az életetekből? Van, aki egy hónapos kapcsolatból száll ki szó nélkül, míg olyan is akad, aki gyermekeit, családját hagyja faképnél egyik napról a másikra úgy, hogy nem tesz mást, mint nemes egyszerűséggel, magyarázat nélkül kisétál az életükből.

vous - 2015.08.13.
Szó nélkül lelépni gyávaság vagy modortalanság?

Mindjárt jövök! – Aztán mégsem

A kocc-napról mindannyiunknak ezerféle dolog jutott az eszébe. A kellemes pohárkoccintás és a lekoccolás mindenkinek beugrott. Gyermekkoromban egy ismerősünk apukája egy este levitte a szemetet, majd egy kerek hónapig nem adott magáról semmiféle életjelet. Talán nem ez volt az első ilyen akciója, mert nem emlékszem, hogy pánikszerűen kereste volna őt a család. Hogy mi lett a sztori vége, nem tudom, de gyanítom, nem happy enddel végződött. Már nagyobbacska voltam, mikor egy másik ismerősöm csak cigiért ment le, de közben hívták a haverok, és elfelejtett szólni, hogy akkor ő most elmegy motorozni. Csak reggel ment haza. Ez a kapcsolat sem működött, gyerek ide vagy oda, válás lett a vége. 

Mindenkivel megesik?

A netes fórumok telis-tele vannak hasonló sztorikkal, ahol meglepő módon többen is úgy nyilatkoztak, hogy ó, persze, már nem is egy ilyen pasijuk volt. Ismerős a helyzet sokaknak. Volt, aki azt írta, ő is járt már így, de megérti, hiszen korábban ő is megtette, hogy magyarázat nélkül lelépett. Mert nem tudott mit mondani.

Én viszont azt gondolom, hogy a tisztelet teljes hiányáról és konfliktuskerülésről szól ez az egész. Egy ilyen embert nem kell siratni, mert méltatlan rá. 

A magunk sebeit sem kell túl sokáig nyalogatni, de tanulni kell az esetből, mert az, akivel már többször megtörtént hasonló, valamit rosszul csinál. Talán csak rossz embereket választ partnerként, akik képtelenek felnőtt módjára viselkedni.

Még van visszaút?

Vannak, akik maguk sem tudják, mit akarnak, csak sodródnak az érzelmeik hullámzó tengerén, és ha maguk sem elég érettek, ha maguk sem rendelkeznek elég önismerettel, hogyan is tudnák megfogalmazni, mi az, amit szeretnének, mi az, ami hiányzik nekik. Na, az ilyen emberek azok, akik csak úgy kényük-kedvük szerint kisétálnak egy kapcsolatból, majd egyszer csak felbukkannak, és azt gondolják, simán visszatáncolhatnak oda, ahonnan elszambáztak. Hiszen ők sosem mondták, hogy vége, csak időre volt szükségük, hogy átgondolhassák a dolgokat. Na, ők azok a tipikus hasba lyukat beszélő típusok, akik azon csodálkoznak leginkább, ha nem várják őket vissza tárt karokkal.

Forrás:
iStock

Luca Michaletzky, viselkedéselemző szerint, amikor valaki szó nélkül távozik egy kapcsolatból, többről van szó, mint egyszerű modortalanságról.

A szó nélküli lelépés hátterében leggyakrabban nem a bunkóság áll, hanem a félelem. Félelem a konfrontációtól, a heves érzelmektől, valamint a kapcsolatért való felelősség fel nem vállalása. Kétségtelenül kényelmesebb megoldás ez, mint egy kapcsolatot tisztázó, lezáró beszélgetés, viszont ez az éretlenségnek egy elég biztos jelzője, így ennek tükrében mérlegeljünk, ha a lekoccanó partner esetleg újra bekopogtat.

Persze, mi nők sem vagyunk különbek, mi is tudunk szívtelenek lenni. Ez nem feltétlenül nem kérdése, inkább a jellemé, vagyis inkább annak fejlődési rendellenességéé. Hogy mi mivel tudunk megbántani pasikat, arról már írtunk nektek.

Olyan őszinte, ám kegyetlenül önző, szakítós levelet, mint Ady Endre: Elbocsátó szép üzenete viszont meggyőződésem, hogy csakis egy férfi írhat. 

Kérem a Sorsot, sorsod kérje meg,

Csillag-sorsomba ne véljen fonódni

S mindegy, mi nyel el, ár avagy salak:

Általam vagy, mert meg én láttalak

S régen nem vagy, mert már régen nem látlak.

Ajánlott cikkek