Egyéb kategória

Ez vitt rá egy magyar lányt arra, hogy jógát oktasson fegyenceknek

Csütörtökön több közösségi oldalon is belefutottunk egy blogbejegyzésbe, amiről érdemes beszélni. Érdemes, mert olyan dologgal foglalkozik, amivel itthon még eddig talán senki más nem próbálkozott. Érdemes, mert megható, megrázó, és egyben különleges, mire is képes egyetlen ember egy másikért. Lássuk hát, miről is van szó!

vous - 2015.08.14.
Ez vitt rá egy magyar lányt arra, hogy jógát oktasson fegyenceknek

Péntekre az ominózus blogbejegyzést letiltották, mégis több, mint 15.000 ember olvasta. Mindezt pedig kevesebb, mint egy nap alatt! Hogy mi érdekelte ennyire az embereket? Egy magyar jógaoktató egyedi projektje, aminek keretein belül különleges dolgot vitt véghez: raboknak tartott jóga órát a börtön falain felül.

Forrás:
Pixabay

Bakonyi Panni már jó ideje készült, izgatottan várta a nagy napot. Nem csoda, hiszen ezúttal nem hétköznapi, fizetős, mozogni kívánó embereket kellett átmozgatnia, hanem elítélt, rácsok mögé zárt rabokat.

A fegyenc jóga első alkalommal most augusztusban lett megrendezve, erről számolt be Panni saját blogbejegyzésben, amit végül el kellett távolítania egy időre.

Igyekszem mindenre hamar válaszolni, egyelőre csak pislogok, sosem gondoltam volna, hogy ekkora lavinát indít el a barátoknak írt beszámolóm. – ezért is nem engedélyeztettem elsőre, mert személyes volt csak, de sokan rátaláltatok. A blogbejegyzést most inaktiválnom kellett, mert át kell nézzék és engedélyezik, ez időbe kerül.

A kíváncsi olvasóknak tehát erre még várniuk kell, azonban addig is érdemes megismerkedni a jógaoktató egyedi gondolkodásmódjával, aminek köszönhetően olyan embereken akar segíteni, akikért a legtöbben a kisujjukat sem mozdítanák.

Ha egy szociálisan hátrányosabb környezetben valaki bűnt követett el, őt kiragadjuk a környezetéből, összezárjuk X időre hasonszőrűekkel majd visszahelyezzük ugyanabba a környezetbe, mit értünk el vele?

Panni szerint semmit, ez volt hát a fő oka annak, hogy igent mondott a felkérésre, amikor megkeresték. Hisz ugyanis abban, hogy minden embernek kijár a törődés. Hogy a börtön önmagában nem javít meg, csak fogva tart, de a problémákat nem kezeli.

Gondolkoztam, és arra jutottam, hogy ha csak egy rab is az óráim hatására picit nyugodtabb lesz, jobban kezeli a stresszt, vagy (test-)tudatosabbá válik, avagy az élvezeti szerekről való leszokásban kap segítséget, egészségesebb lesz, megszűnnek a fájdalmai, nyugodtabb lesz, akkor már megérte. Végül ezért vállaltam el. Mert hiszek abban, amit csinálok, és hiszem, hogy ha nem is mindenkit lehet megmenteni, de ha elegendő impulzust kapunk, tudunk változni.

A téma megosztottsága miatt ugyan kapott hideget-meleget is az emberektől, de ez egy percig se szegte kedvét. A tenni akarása, a segíteni vágyása és a kíváncsiság vitte előre. Kíváncsi volt, mire képes a jóga egy ilyen környezetben, ahol az emberek fizikailag, lelkileg és mentálisan is korlátozva vannak.

Alig várjuk, hogy Bakonyi Panni blogbejegyzése újra nyilvános legyen, addig pedig érdemes egy percre megállni és elgondolkodni!

Ajánlott cikkek