Egyéb kategória

Gyászruhából ikonikus darab – A kisfekete története

Minden nő szekrényének elengedhetetlen része. Egyszerű, mindenhez illik, és szinte bármilyen alkalomra felvehetjük. Hogy mire gondolok? Hát persze, hogy a kisfeketére! De lássuk, milyen utat is járt be a már több mint 90 éve hódító ruhadarab!
vous - 2015.08.19.
Gyászruhából ikonikus darab – A kisfekete története

Gyászruhából ikonikus darab

A 19. században a fekete viselet még javában a gyász színének számított. A feketét olyan nők viselték, akik már tiltottnak számítottak a férfiak számára. Ezután 1926-ban jött a fordulat, amikor is az amerikai Vouge-ban megjelent egy rajz Chanel kisfeketéjéről. Ford fekete autójához hasonlították, hiszen mindkettő „jól szabott” volt és a tömegek ízlését szolgálta. A magazin már akkor megjósolta, hogy az ízléses nők ruhája lesz, ami úgy tűnik, igaz is lett!

A kisfekete bemutatása után a fekete többé nem a gyász és a tilalom színe volt, hanem az érettség, a szexualitás és a tapasztalat szimbóluma.

Ahogy az elegancia fogalma folyamatosan változott, úgy változott a kisfekete szabása, anyaga, kialakítása is. Legtöbb esetben ugyan megőrizte eredeti formáját, egyes részek azonban mindig változtak. Hol a szoknya rövidült meg, hol egy válltömés került bele az ikonikus darabba.

Az első világháború előtt a nők a férfiak tulajdonaként szerepeltek, az ő rangjukat, gazdagságukat jelképezték. A háború után következett be a változás: az egyén került a középpontba, a kisfekete pedig ebben nagy segítség volt. 

Koktélpartihoz koktélruha

Az amerikai szesztilalom idején kénytelenek voltak az emberek új élvezeteket találni, így jöttek létre a koktélok és velük együtt a koktélpartik. A koktélpartik változást hoztak a nők életébe, ugyanis újfajta ruhát kellett viselniük a kora esti kezdéshez. A ruha rövidebb lett, a hátkivágás mélyebb, a bizsuk, gyöngyök, ékszerek száma pedig megnőtt.

Választójogot és új divatot hozott a korszak

Ahogy a korszak, úgy a divat is rohamosan változott. A ’20-as évek végén a nők választójogot kaptak és dolgozni kezdtek. Majd a gazdasági világválsággal minden megváltozott. A legtöbb ember eladósodott, ekkor lett az elegáns kisfeketéből praktikus darab. Minden nő, aki nem engedhetett meg magának másfajta luxusdarabot, a kisfeketéhez fordult.

„A parti véget ért”

A világháború végével lezárul egy korszak. A háború a divatra is kihatott, az emiatt keletkező érzések a ruhákon köszöntek vissza: a sötét színek kerültek előtérbe. Rossz ízlésűnek számított, aki a ruházatával akarta kifejezni a gazdagságát, emiatt a gazdag nők egyszerű szabású ruhákra vágytak. Amikor pedig „a parti véget ért”, a nők újra munkába álltak.

Nem sokkal később lett a kisfekete tényleg kisfekete. Az 1940-es években az anyaghiány miatt lett a kisfekete igazán kicsi és ekkor történt meg az áttörés is, amikor először készült mű anyagból.

40 évre rá, a ’80-as években végre több divatszakértő is ajánlja a kisfeketét egyszerűsége, kihasználhatósága miatt. Majd Diana hercegnőnek köszönhetően újra divat lesz a luxus, így a kisfeketéhez egyre többen viselnek ékszert és bizsukat. 

Népszerűség újratöltve

1990-ben lett újra hatalmas sikere a kisfeketének, amikor Donna Karan is megmondta:

A kisfekete a női ruhatár alapja.

Modern és időtlen szabásvonala miatt újra közkedvelt darab lett. Történetének iróniája azonban, hogy ugyanebben az évtizedben halt meg Audrey Hepburn, Diana hercegnő és Jackie Kennedy is, akik mind-mind a kisfekete elkötelezett viselői voltak.

A különböző korszakok és az állandó változások miatt mára már szinte bármi lehet kisfekete, csak az ízlésetek és a stílusotok szabhat határt. Ezt bizonyították be a VOUS-lányok is, akik megmutatták saját kedvencüket!

Eszter nadrágos feketéje

Forrás:
Faluhelyi Fanni

Nekem van többféle is, csajos-cserfes; testhez tapadós nőcis, de az igazit, a mindig, minden helyzetben, minden időjárási körülmény között bevethető darabot még nem találtam meg. Mostanában egyszerű fekete atléta és basic fekete nadrág együttese a kisfeketém. Kényelmes, praktikus és sokak szerint pont annyira szexi, amennyire kell. 🙂 A H&M tuti lelőhelye az alapdaraboknak.

Nóri kisfeketéje

Forrás:
Faluhelyi Fanni

Épp semmit nem akartam venni, amikor rábukkantam erre a kis csodára. Azóta a kedvencem, bármilyen alkalomra fel tudom venni, elég hozzá a cipőt és a kiegészítőket váltogatnom. Remélem, sosem növöm ki és sosem megy tönkre! 

Dóri klasszikus feketéje

Forrás:
Faluhelyi Fanni

Szeretem, mert egyszerű, de nagyszerű! Kellően takarja a lábaimat és karcsúsít is.

Niki fekete minije

Forrás:
Faluhelyi Fanni

A kisfeketém a H&M-ből van és van belőle kettő is, mert annyira szeretem, hogy sírva fakadnék, ha tönkremenne és nem tudnám felvenni. Mert nyilván akkor akarnám felvenni, amikor nincs, vagy valami baja van. Biztos, ami biztos, egyből vettem kettőt is. És azért szeretem, mert mindenhez megy. Fel tudom venni harisnyával és csizmával télen, nyáron saruval, ősszel és tavasszal tornacipővel és mindig csinosnak érzem magam benne. Kiszolgálja minden létező vágyamat, amit egy kisfeketétől várok.

Emőke maxi feketéje

Forrás:
Faluhelyi Fanni

Az én kis(nagy)feketém egy Amnesia maxiruha. Kicsit újragondoltam a klasszikus darabot, de ilyenkor, nyáron egyszerűen képtelen vagyok mást felvenni, mint egy maxiruhát. Ezt a ruhát különösen imádom, mert ha akarom, sportos, ha akarom, elegáns, így mindenhová felvehetem, csak a kiegészítőkkel kell játszani. De hiszen pont ezért szeretjük  a kisfeketéket.

Ajánlott cikkek