Újratervező anyukák: „Ma már a sütis angolom jobb” – Interjú Az én Tortám tervezőjével Séllei Lilla

Újratervező anyukák: „Ma már a sütis angolom jobb” – Interjú Az én Tortám tervezőjével

Stégner-Kunos Nikinek az esküvőszezonban szusszanásnyi ideje sincs, hiszen a menyasszonyok egyik kedvenc tortadekoratőréről van szó. Niki, aki ma már Az én Tortám tervezője, és aki kislánya születése előtt közalkalmazottként dolgozott, elárulja, hogyan fűszerezik meg az életét az édes torták és kekszek. A vállalkozáshoz vezető, buktatókkal teli útról és a sikerről beszélgettem vele.

Újratervező anyukák: „Ma már a sütis angolom jobb” – Interjú Az én Tortám tervezőjével Séllei Lilla

Név: Stégner-Kunos Niki

Életkor: 33 éves

Gyerekek száma és kora: Mimi, 4,5 éves

Korábbi foglalkozás: közalkalmazott

Jelenleg ezt csinálja: Az én Tortám tervezője

Egy kávézóból született Az én Tortám. De hogyan jött a kávézó ötlete?

Mikor Mimi féléves volt, Pesten pont akkor nyílt egy csomó gyerekbarát kávézó, és azt gondoltam, milyen jó lenne, ha Székesfehérváron is nyílna egy ilyen. Egy kávézó magyar termékekkel és jó minőségű cuccokkal – először egy nagyobb kávézó volt, aztán kisebb lett. A kisebb kávézóban kezdtem el sütiket készíteni meg tortákat sütni. Már akkor sem itthon szokványos tortákat készítettem, de akkor még nem tudtam rendesen összeépíteni egy tortát... Aztán persze megtanultam.

Amikor a kávézót bezártuk, akkor úgy voltam vele, hogy ha már itt van a sok berendezés, használjam őket, és volt kedvem megpróbálni csak a torta vonalat. Valójában a kreatív dolgok régóta részei az életemnek, a szüleim például hagyták, hogy az Iparművészetire jelentkezzek, annak ellenére, hogy elég esélytelen volt... Az igazat megvallva, a korábban végzett papírmunkában nagyon rossz vagyok – pedig közgazdasági és angol vonalon tanultam.

Ebből mit hasznosítasz a tortáknál?

Mindent az internetről, angolul tanultam meg, így a nyelvtudás nagy hasznomra volt a tortakészítésnél is. Bár ma már a sütis angolom jobb, mint a rendes.

Forrás:
Hámori Zsófia

És a férjed mit szólt a kávézó ötletéhez anno?


Neki nagyon tetszett, mindig támogatott, és kritizált is, de biztos, hogy nélküle nem lenne ma ez az egész. Abban is támogatott, hogy miután a második kávézót bezártuk, maradjon műhely, vágjak bele a torták készítésébe.

De akkor már volt annyi megrendelésed, lehetett látni, hogy gazdaságilag ez rentáblis lesz?

Nem. Készítettünk egy esküvői kollekciót és egy fotósorozatot a barátainkkal, ezután jöttek a megrendelések. Ebből állt össze az első esküvőszezon. Ennek ellenére ebben, a 2012-es évben már viszonylag sok tortát készítettem, tízes darabszám fölött. Az nagyon stresszes év volt, nagyon sok mindent közben tanultam meg. Szerettem volna, ha a pár tényleg olyan tortát kap, amilyenre vágyik – persze a párok nem érezték, mekkora nyomás is van rajtam. Volt benne egy erős, folyamatos tanulni akarás.

Forrás:
Hámori Zsófia

Kiktől tanultál?

Nem jártam hagyományos tanfolyamokra, én tortadekoratőrnek tartom magam. Sok mindent könyvből tanultam, tanulok, és volt egy ausztrál online tanfolyam, amit megpályáztam, amire beválogattak, amin részt vehettem. Az ausztrálok nagyon szép tortákat készítenek, nem tudom, miért, de az ottani stílus nekem nagyon tetszik.

Reggelente most is azzal indítok, hogy megnézem, milyen torták születtek a világban – az Instagram nagyon inspirál. Fontos, hogy a tortáim ne csak szépek, de finomak is legyenek, ezért használok minőségi vajat és például madagaszkári vaníliát.

Forrás:
Hámori Zsófia

Ez a harmadik esküvői szezonod, ez azért eléggé felborítja a hagyományos heti rutint.

Igen, mikor Mimi oviba ment, elgondolkoztam, hogy visszamenjek-e közalkalmazottnak, de Fehérvárról Pestre bejárni nem lett volna praktikus... Mimi már megszokta, hogy nekünk a hétfő-kedd a hétvége, hétvégén pedig tortákat szállítunk az ország különböző pontjaira.

Úgy tűnik, a férjed, akinek be kell járnia dolgozni, jól viseli a hétvégi tortaszállításokat.

Mivel a torták másak, nem tipikusak, valószínűleg ezért is van, hogy sok különleges helyre jutunk el. Sokszor ámulunk és bámulunk, hogy ilyen helyek vannak Magyarországon. Például tavaly az erdő közepén megbújó Chateau Viszben voltunk – alig akartunk hinni a szemünknek. És persze a hétvégézésekért cserébe kapunk egy csomó rugalmas időt.

Forrás:
Az én tortám

Hogyan születik meg egy esküvői torta?

Megkeres egy pár e-mailben, aztán leegyeztetünk egy időpontot, amikor eljönnek sütikóstolóra. A kóstolón kóstolnak, és megbeszéljük a torta ízvilágát, méretét. Fontos a személyes találkozás, ezek alatt sokat beszélgetünk róluk és az esküvőjük stílusáról, hogy tényleg olyan tortát kapjanak, ami hozzájuk passzol.

Jövőbeli tervek?

Esküvői torták biztosan lesznek, de egy esküvőszezon 6-7 hónap, vannak természetesen tervek az év többi részére: októbertől biztosan lesznek workshopok, és szeretnék kekszeket is készíteni eladásra. A workshopokat azért tartom szívügyemnek, mert szeretném, hogy minél több szép torta készüljön, és mert szerintem az a legszebb, ha egy anya saját maga csinálja meg a gyereke szülinapi tortáját.

Forrás:
Az én tortám