Egyéb kategória

Ti hogyan írnátok le csak emojikkal: Hosszú Katinka? És azt, hogy Petőfi Sándor?

Ha valaki évekkel ezelőtt azt mondja, hogy 32 évesen mosolygó kakikupacot – abból is többet – küldök üzenetben, arra nagyon furcsán néztem volna. Nem mondta senki. Az emojik észrevétlenül lopóztak be a kommunikációmba, és ugyan nem vették át az uralmat, de nagyon közel voltak hozzá. De mik ezek a kis jelek, és mit találtak ki a VOUS-lányok velük kapcsolatban?

vous - 2015.08.24.
Ti hogyan írnátok le csak emojikkal: Hosszú Katinka? És azt, hogy Petőfi Sándor?

Tavaly letöltöttem azt az alkalmazást, amelyben csak és kizárólag emojikkal lehet kommunikálni. Még a felhasználónevet is a kis ikonokkal kellett megadni. Mivel a környezetemben senki nem volt vevő arra, hogy a jövőben szívecskékkel, különböző arcokat vágó sárga fejekkel és egyéb előre meghatározott rajzocskákkal beszélgessen velem, így sosem volt lehetőségem élesben kipróbálni. Harminc fölött nehéz ilyet átvinni a haverokon, na…

A mondanivalóm kiegészítésére viszont szívesen használom az emojikat chatelés közben, ahogy, gondolom, ti is. Az emoji nem hülyeség abból a szempontból, hogy érzelmi többletet ad a mondatoknak.

Gondoljatok bele: nem mindegy, hogy a „jól vagyok” után a napszemüveges arc, a kacsintós fej vagy egy összetört szív áll.

Apropó: szív.

A Twitteren ez a harmadik leggyakrabban használt ikon, de különböző szíves változatai is az elsők között vannak. Nem véletlen. A szív a szeretet és/vagy a szerelem jele. Ugyanúgy érti a négyéves koreai kisfiú, mint a 85 éves német nagymama – akkor is, ha amúgy nem beszélik egymás nyelvét.

A cikkírás pillanatában 393 millió 123 ezer 942 alkalommal tweetelték ki a közösségi oldal felhasználói világszerte 2013. július 4-e óta. Mindezt onnan tudni, hogy Matthew Rothenberg New York-i művész és hacker (!) alkotott egy emojiszámlálót, amellyel a Twitteren használt ikonokat követi. Jelenleg a legnépszerűbb a sírva nevetős fej, azt követi a kártyalapon megjelenő szív, a harmadikról, a sima szívről, már volt szó. A top 5-be belefért még a szívszemű sárga fej és a szomorú arc is.

De ki találta ki az emojit?

Az emojikat 2009-ben adta a Google a Gmail levelezőhöz. Aztán az Unicode – a különböző írásrendszerek egységes kódolását és használatát leíró nemzetközi szabvány – 2010-ben felvette őket a nagy közös rendszerbe. 2011 körül kezdte használni az Apple és a Samsung, de az ikonok története ennél régebbre nyúlik vissza.

Belegondoltatok már abba, miért van dango, nigiri, ongiri és japán curry is az emojik között? Egyértelmű lesz, ha azt írom: az egészet a japánok találták ki. Egészen pontosan Shigetaka Kurita 1998-ban, aki egy japán mobiltársaság alkalmazottja volt.

Érdekes egy kicsit elidőzni a fent említett Unicode-nál, vagyis az Unicode Konzorciumnál. Ez a szakemberekből álló csoport dönt ugyanis többek között arról, milyen új emojik kerülnek a karakterkészletbe. A legutóbbi frissítés 2015 júniusában volt, akkor 37 új ikont vettek fel – köztük a tacót és az unikornist. Ha kíváncsiak vagytok a teljes listára, az Emojipedián elérhetitek.

Persze, egy csomó ötletet el is kaszáltak – írja a Gawker –, így például az avokádóra, a bagettra, az állapotos kismamára vagy az uborkára még várni kell. De van remény: a következő emojifrissítés 2016 nyarán lesz, így elképzelhető, hogy az Unicode 9.0 készletébe a fentiek is bekerülnek a bacon, a répa, a cápa vagy a piros ruhás táncosnő párja mellé.

Ma már egészen elképesztő felhasználási módok, projektek és ötletek kapcsolódnak az emojikhoz. Találtam olyan oldalt, ahol híres regények első mondatait írták le velük, de rábukkantam egy másik projektre, ahol ismert művészeket „meséltek el” emojikkal.

Innen jött az ötlet a következő VOUS-játékhoz. Felkészültetek?

Kitalálod, kikre gondoltunk?

Magyar hírességek:

Forrás:
VOUS

Magyar zenekarok/zenészek:

Forrás:
VOUS

Magyar történelmi személyek:

Forrás:
VOUS

 

És a megoldások:

Magyar hírességek:

1. Sarka Kata

2. Tóth Gabi

3. Liptai Claudia

4. Vajna Tímea

5. Szabó Zsófi

6. Kiszel Tünde

7. Hosszú Katinka

8. Pásztor Anna

Magyar zenekarok/zenészek:

1. Halott Pénz

2. Kiss Tibi (Quimby)

3. Fluor Tomi

4. Intim Torna Illegál

Magyar történelmi személyek:

1. Petőfi Sándor

2. Dózsa György

3. Gróf Almássy László

Ajánlott cikkek