Trend

33 ruhadarab őszre, amivel kihúzhatjátok tavaszig

Összeszámoltátok már valaha, hány ruhadarab van a szekrényetekben? Na és hány olyan, amit valóban rendszeresen viseltek? Szóval ezek azok a ruháitok, amiket igazán szerettek is, ugye? Akkor miért is van ennél sokkal több holmitok? Teljesen felesleges! Nem hiszitek? Bebizonyítom.

vous - 2015.08.26.
33 ruhadarab őszre, amivel kihúzhatjátok tavaszig

Jó, valójában nem én. Engedjétek meg, hogy bemutassam Courtney Carvert, aki rájött arra, hogy hiába van tengernyi ruha a szekrényében, semmi szüksége rájuk. A gardróbátrendezés olyan jól sikerült, hogy mindössze 33 darabot tartott meg magának – ezek között voltak a kedvenc cipői és kiegészítői is. (Nem számolta viszont közéjük a sportoláshoz szükséges ruhadarabokat, az alvóruhákat, és azokat az ékszereit, amelyekhez érzelmileg kötődött.)

Elhatározta azt is, hogy három hónapig egyetlen ruhadarabot sem vásárol magának – vagy ha mégis, akkor egy darabnak mennie kell, azaz mindig 33 ruhával gazdálkodhatott. Ez lett a Project 333, amely 2010 óta meghódította a világot.

Ha megnézitek ezt a videót, tudni fogjátok, miért olyan nagy dolog ez a kezdeményezés. Ez a felvétel egy üzletnyitáskor készült – állítólag. (Bár a gyanúm szerint egy bizonyos limitált kollekció miatt indultak be ennyire a fogyasztók.)

A Project 333 nem az egyetlen gardróbkezdeményezés, amelynek visszhangja lett. 2009-ben indult az Uniform Project: Sheena Matheiken egy éven keresztül viselte ugyanazt a galléros, A vonalú kis feketét, igaz, mindennap újraértelmezte azt különböző, újrahasznosított, adományozott vagy kézzel készített kiegészítőkkel.

Ez a megújulás számára mindennap kihívást jelentett, mindeközben felhívta a figyelmet a divatipar hatalmas problémáira (többek között a túlfogyasztásra). Bár nem ezzel a céllal indult, a stíluskihívás adománygyűjtő projektté változott. Az összegyűlt pénzösszeg egy olyan indiai alapítványhoz került, amely nehéz körülmények között élő gyerekek oktatását támogatja.

Matilda Kahl három éve ugyanabban a ruhában jár dolgozni – egészen pontosan több váltás ruhája van, ami ugyanúgy néz ki: fehér blúz, fekete nadrág, a blúzon egy fekete masni. A legtöbben azt kérdezik tőle, miért döntött így. Hiszen egy reklámügynökség művészeti vezetőjeként nem kell betartania dress code-ot, szabadon viselhetné mindennap, amit csak szeretne.

Matildának, aki amúgy szeret és tud is öltözködni, több válasza is van erre: Van, hogy a sikeres egyenruhás embereket hozza fel példának (értsd Mark Zuckerberg szürke pólóját vagy Steve Jobs fekete garbóját és New Balance cipőjét). Van, hogy az időspórolás a válasza, de szívesen rámutat arra is, hogy a munkahelyeken az uniformis létező dolog, csak ő épp saját maga döntött úgy, hogy viselni kezd egyet.

Visszakanyarodva a Project 333 ötletére: az új tanév kezdetét tekinthetitek kihívásnak ebből a szempontból is. Először kezdjétek csak 3 hónappal, de a következő 33 alapdarab nagy részével az első fél évet is kihúzhatjátok. 

Akkor most notebookot/papírt és tollat elő, és építsetek minimálruhatárat 5 lépésben, ahogy a profik:

1. A Project 333 oldalán találtok egy segédletet is ahhoz, milyen darabokból mennyire lehet szükségetek. Dolgozhattok ez alapján

2. Fontos az alapdarabok és a feltűnőbb divatdarabok jó aránya

3. Ne csak a sziluettek és szabásvonalak mutassanak jól együtt, hanem a színek is. Itt tök jó színösszeállításokat találtok

4. Bonyolódik a dolog, elvégre gardróbépítésről van szó (ne felejtsétek, a következő három hónapotok vagy fél évetek múlik ezen 🙂 ). A színek mellett a minták kombinálására is figyeljetek, erről itt írtunk bővebben 

5. Ezen a blogon szuper gardróbtervező segédletet találtok – érdemes ezt is megnéznetek, mielőtt szelektálni kezdtek

Az igazán elhivatottak a kiselejtezett ruháikat az adományboltokba viszik a rászorulók javára, de várhattok a karácsonyi adománygyűjtésig is. Nem mindenki olyan erős és eltökélt, hogy végérvényesen megváljon a ruhái nagy részétől, még akkor sem, ha olyan ügyesen kombinálja azokat, mint a VOUS sztárszerzője, Takács Nóra.

Forrás:
istock

Mire jöhettek rá, miközben a kihívást űzitek?

  • Ha kevesebb ruhátok van, gyorsabban elkészültök reggel, ami azt jelenti, hogy több időtök jut másra vagy tovább tudtok aludni
  • Jobban vigyáztok a ruhátokra, és feltehetőleg kevesebbet is mostok majd
  • A Project 333 szabálya miatt kevesebb ruhát vásároltok, de jobban meggondoljátok, mire költitek a pénzt, és sokkal jobban odafigyeltek majd azok minőségére is
  • Rájöttök, mennyi kreativitás van bennetek – főleg, ha színeket és mintákat kell kombinálni

Ki az, aki szeptember 1-jén belevág a projektbe?

Ajánlott cikkek