Egyéb kategória

Hatalmas különbség van a magány és az egyedüllét között

Gyerekkoromban gyakran megkaptam, hogy lehet, jobb lenne nekem, ha nem lógnék hallókkal, mert olyan elanyátlanodva lődörgök köztük. Biztosan magányos vagyok, mondták. Pedig nem voltam. Jól éreztem magam egyedül.

vous - 2015.08.31.
Hatalmas különbség van a magány és az egyedüllét között

Az emberek sokszor rosszul fejezik ki magukat, azt mondják, egyedül érzem magam, valójában arra gondolnak, hogy magányosak. Az ember, ha egyedül van, akkor is érezheti magát rosszul, de jó esetben jól elvan önmagával is. Az egyedüllétnek ugyanis pont az a szerepe, ereje, hogy magatokra maradtok a gondolataitokkal, és ismerkedtek magatokkal. Ezen túl pedig kipihenitek magatokat, és azzal foglalkoztok, amivel szeretnétek. Én újabban a reggeleket szeretem a kamillateámmal, néhány sornyi olvasgatással, öngondolatokkal tölteni.

Az, aki menekül a gondolatai elől, sosincs egyedül. Társaságban van mindig, és valójában – paradoxon, de – magányos. A magány pedig időnként ránk tör az életünkben, főleg veszteségek után: szakítás, barátság megszakadása, iskolaváltás, költözés, közeli szerettünk elvesztése. A pszichológusok szerint szükségünk is van ilyenkor a magány érzésére, hogy összetörjünk kicsit, majd felépítsük magunkat újra. Ehhez pedig egyedüllétre van szükség, majd fokozatosan nyitni kell a világ felé, és társaságba merészkedni, ahol jól érezzük magunkat.

Baj akkor van, ha ez krónikussá válik, és elszakadunk a világtól, a társaságtól. Nem mozdulunk ki, bezárkózunk a komfortzónánkba, visszavonulunk az online világ védőburkába. Ez könnyen alkoholizmusba, depresszióba csaphat át, ezért mielőbb szakember segítségét kell kérni. A krónikus magány – a befordulás és társas élet hiánya miatt is – az éveink számát is megnyirbálja. Szív- és keringési panaszokkal nehezíti meg a hétköznapokat. Nem véletlenül szólnak kutatások százai arról, hogy a barátoknak milyen fontos szerepük van az életetekben.

A magányos emberek ráadásul szeretik titkolni, hogy azok, a külvilág ugyanis hajlamos tévesen azt gondolni, hogy magányos csak az lehet, aki lúzer, aki nem sziporkázik, aki nem elég intelligens. Tévedés. Bárki könnyen magányossá válhat, aki nehéz időszakot tud maga mögött, vagy aki nincs rendben önmagával, kevés az önbizalma, feldolgozatlan problémái vannak.

Hogyan tudtok neki segíteni?

  • Ha írtok neki üzenetet, de nem válaszol, hívjátok fel!
  • Alapból inkább telefonon keressétek őt!
  • Legyetek türelmesek, ne zaklassátok fel váratlan dolgokkal.
  • Hívjátok el őket egy találkozóra.
  • Értsétek meg őt, hogy magányos. Ez nem vicc, ne akarjátok elmagyarázni, miért az, és mitől lehetne jobb.
  • Fogadjátok el, hogy melósabb lesz vele barátságot kialakítani. 

De mindenképpen dolgozzatok rajta, mert

Egy magányos embernek egy barát szerzése jelenti a kilépést a magányból.

Ajánlott cikkek