Egyéb kategória

Zseninek születni kell! – Kik (voltak) a világ legokosabb gyerekei?

Minden embernek megvan a magához való esze, de vannak olyanok, akiket különös tehetséggel áldott meg a sors. Alig tanultak meg járni, de már a könyveket bújják vagy bonyolult matematikai egyenleteket oldanak meg. Azt tudjátok például, ki napjaink legnagyobb csodabogara?
vous - 2015.09.07.
Zseninek születni kell! – Kik (voltak) a világ legokosabb gyerekei?

Kezdjük William James Sidis történetével, aki a legintelligensebb ember volt a világon. Amíg más gyerek 7 évesen még csak az ábécét tanulja és szótagolva olvassa a mondatokat, ő már 8 különböző nyelven beszélt folyékonyan. 11 éves volt, amikor felvették a Harvard Egyetemre, amit 5 év alatt be is fejezett.

Tinédzserként, 16 évesen színötös tanulóként szerzett diplomát. Az IQ-ja egészen elképesztő volt: több hivatalos mérés alapján megközelítette a 300-at, ami háromszor annyi, mint egy hétköznapi embernek. Ez több mint sokkoló információ!

Felnőttkorára még nagyobb zsenivé vált, mivel csaknem 40 nyelven tudott folyékonyan beszélni.

Egyszer csak elzárkózott a nyilvánosság elől, és álnéven kezdett el cikkeket írni. Sajnos nem volt hosszú élete: 1944-ben, 46 évesen agyvérzésben halt meg, de az biztos, hogy azóta is őt tartják a világ legintelligensebb emberének.

Magasabb az intelligenciája, mint Albert Einsteinnek

Forrás:
Wikimedia Commons

Száz évvel William James Sidis születése után, 1998-ban jött a világra Jacob Barnett, akiről már kiskorában kiderült, hogy Asperger-szindrómában szenved. Mindenki aggódott érte, amikor azt látták, hogy a legkedveltebb elfoglaltsága az új informatikai egyenletek felállítása lett.

Jacob 8 évesen felvételt nyert az Indiana Egyetemre és 170-es IQ-szintjével már magasabb volt az intelligenciája, mint Albert Einsteinnek. 12 éves volt, amikor matematikai koncepciókkal állt elő. Csak úgy ámultak rajta az egyetemi professzorok. Nem is csodálom!

Jacob napjainkban kutatóként dolgozik, kutatási területe a kvantummechanika. Létrehozott egy YouTube-csatornát, ahol kísérleteket mutat be és egyenleteket old meg. Ha érdekel titeket a fizika, akkor tutira rá fogtok kattanni. Ha pedig csak szeretnétek nyomon követni a mindennapjait, akkor kövessétek a Facebookon.

Ki ma a világ legokosabb gyereke?

Forrás:
facebook.com/Jac0b.Barnett

Idén rengette meg a világot egy brit kislány, Nicole Barr híre, akinél 162-es IQ-t mértek és még csak 12 éves. Bár a kislánnyal csupán poénból töltették ki a tesztet, mivel jó szórakozásnak tartották a szülei, az eredmény sokkoló volt. Még a legnagyobb géniuszok, mint Stephen Hawking és Albert Einstein is csak 160-as intelligenciával rendelkeztek.

Nicole-ra már kislányként felfigyeltek, mivel mindig egy lépéssel a kortársai előtt járt. A suliban, mire a többiek felfogták a feladatot a matekórán, ő már rég megoldotta őket. Bár a tehetsége elképesztő, az osztálytársai ezt nem így gondolják, megutálták, kiközösítették, így nem maradt egy barátja sem. Nicole elárulta azt is, hogy orvos akar lenni, és új gyógyszereket szeretne kifejleszteni. Remélem, sikerül is neki és valóra válthatja minden álmát.

Mi lesz velük felnőttként?

Forrás:
@seventeen

A New York Times cikke szerint mindenki azt reméli, mire felnőnek ezek a gyerekek, zseni lesz belőlük. De ez a fajta képesség még nem egyenlő a kreativitással, pedig a legtöbb géniusztól azt várjuk, hogy találjanak fel vagy fedezzenek fel új dolgokat. Rengeteg gyerek veszti el az érdeklődését a tehetségével kapcsolatban, mire felnő, és szinte lehetetlen megjósolni, milyen jövő vár rájuk.

Az is érdekes, hogy a szülők hogyan kezelik a helyzetet. Azok a gyerekek, akiket rövid pórázon tartanak a szüleik és elvárják, hogy felnőttkorukra igazi sztárok legyenek, inkább átokként élik meg a tehetségüket. Míg azok a szülők, akik lazán kezelik a helyzetet és előre tisztázzák, hogy ez a tehetség nem fogja meghatározni gyermekük jövőjét, a csodagyerek is sokkal valószínűbb, hogy a tehetsége fényes oldalát fogja nézni.

Ajánlott cikkek