Egyéb kategória

Szörfözött, görkorizott, imádta a zöld színt – 25 meglepő dolog, amit nem tudtatok Agatha Christie-ről

Agatha Christie élete pont olyan volt, ahogy azt elképzeljük, ha a krimik koronázatlan királynőjéről van szó. Tele fordulatokkal, titkokkal, szenvedéllyel és megannyi inspirációval. Azt is mondhatnánk, azért élt, hogy olyan regényeket írhasson, amelyek a 21. században is izgalmas olvasnivalók. Az írónő 125. születésnapján 25 olyan tudnivalót gyűjtöttem össze, amelyek legalább olyan érdekesek, mint az írásai.

vous - 2015.09.15.
Szörfözött, görkorizott, imádta a zöld színt – 25 meglepő dolog, amit nem tudtatok Agatha Christie-ről

1.

Annyi időskori képet láttunk róla, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni: Agatha Christie is volt kislány. Fotó is készült róla. Kislány volt, kisdiák viszont nem. Nem járt iskolába, az édesanyja és számos nevelőnője tanította.

2.

Születésének 125. évfordulójára szülővárosában, Torquay-ban fotókiállítást rendeztek az eddig soha nem látott fényképekből, amelyek a családi archívum részei voltak. Ezekből a fotókból megkaptunk mi is néhányat: a cikkben láthatjátok őket.

3.

Tinédzserként klasszikus zenét tanult, de túlságosan lámpalázas volt ahhoz, hogy a közönség elé álljon. Viszont egész életében rajongott a klasszikus zenéért, különösen Wagner operáit szerette.

Forrás:
Európa Könyvkiadó

4.

Ő az egyetlen női drámaíró, akinek egy időben három darabja is futott a londoni West Enden.

5.

Volt fiatal hölgy is. Itt a képes bizonyíték erre.

6.

1922-ben, 32 évesen világ körüli utazást tett első férjével.

7.

1926 fordulópont volt az életében: megjelent a nagy népszerűséget hozó Az Ackroyd-gyilkosság című könyve, és abban az évben tűnt el 11 napra.

8.

Mary Westmacott. Ő is Agatha Christie. Ezen az álnéven hat lélektani regénye jelent meg.

9.

Távol telt tőled tavaszom című regényét Mary Westmacott álnév alatt írta 1943-ban. Mindössze 3 nap – a bulvárosabb források szerint: egyetlen hétvége – alatt. Tudni kell azonban, hogy a regény alapgondolata már hat-hét éve foglalkoztatta, tehát fejben valószínűleg már teljesen készen volt. Olvastátok?

10.

Halloween és halál című könyvét P. G. Wodehouse-nak, „az angol irodalom cirkuszi bolhájának” ajánlotta, akiért rajongott.

Forrás:
Európa Könyvkiadó

11.

Imádta a kutyákat, élete során több kutyája is volt, köztük egy foxterrier fajtájú is. Ő szerepel A kutya se látta című könyv eredeti borítóján.

12.

A titokzatos Kék Vonat című művét tartotta élete legrosszabb regényének.

Forrás:
Európa Könyvkiadó

13.

A kedvenc színe a zöld volt.

14.

Az isztambuli Pera Palace Hotelben a mai napig bárki kiveheti azt a 46 négyzetméteres, erkélyes, fürdőszobás lakosztályt, ahol az írónő a Gyilkosság az Orient expresszen című művét írta.

15.

A régész a legjobb férj. Minél jobban öregszel, annál inkább érdeklődik irántad.

16.

Az ő esetében ez sajnos nem volt igaz. Régész férje, Max Mallowan házasságuk első boldog évei után sorozatosan félrelépett. Agatha Christie halála után egyik szeretőjét, Barbara Parkert el is vette feleségül.

17.

Rajongott a virágokért, a kedvence a gyöngyvirág volt.

Forrás:
Európa Könyvkiadó

18.

Antialkoholista volt és nem dohányzott. Szeretett volna rászokni a cigarettára úgy, hogy naponta elszív két szálat – egyet ebéd, egyet pedig vacsora után. Fél évig bírta.

19.

Két kedvenc írója volt: Elizabeth Bowen és Graham Greene.

20.

Egy gyönyörű, rózsaszín szirmú rózsafajtát neveztek el róla.

21.

Dacból kezdett el történeteket írni. 11 évvel idősebb nővére, Madge azt állította, hogy úgysem sikerülne neki.

22.

Első férjével, Archibald Christie-vel szívesen próbálták ki az izgalmas új sportot, a szörföt, amellyel világ körüli útjuk során ismerkedtek meg. Előttük addig csak egyetlen brit szörfözött: Eduárd herceg.

23.

Nemcsak a szörföt próbálta ki. Egy nemrég publikált fotó szerint görkorcsolyázott is. És szeretett teniszezni. Unokája, Mathew Prichard szerint Agatha Christie tele volt energiával és szenvedéllyel.

24.

Második férje mellett, a régészeti ásatásokon profi fotóssá vált. Ő örökítette meg az értékes leleteket, amelyekre Mezopotámiában bukkantak.

25.

Amikor Hercule Poirot elhunyt, a The New York Times egész oldalas gyászjelentést hozott le – ilyet addig és azután sem kapott egyetlen fiktív karakter sem.

Ajánlott cikkek