Csodás narancs az egészségetekért – Még idén! kampány

Csodás narancs az egészségetekért – Még idén! kampány

Nem hiszünk a gyors kúrákban, a csodadiétákban, sem abban, hogy egykettőre megszépülünk, fittek leszünk, és ledobjuk az összes fölösleget. Nem ösztönzünk szélsőséges fogyasztó programok elkezdésére, nem táplálunk hamis reményeket, mert azok csak kudarchoz vezetnek, vagy az egészséged láthatja kárát.

De nyugodt szívvel hihetünk abban, hogy ha a táplálkozásunkat óvatosan és fokozatosan megreformáljuk, akkor a fenti csodavárás helyett valóban beindulnak azok az élettani változások, amelyek mentén igenis megszépülünk, fittek leszünk, és ledobjuk az összes ránk ragadt felesleges kilót.

A Még idén! kampány célja és üzenete szerint, vagyis hogy a kisujjadat kell megmozdítanod a változáshoz, tökéletesen igaz lehet a narancs étrendbe való beemelése. Ahogy régen a napi egy alma maga volt a fél egészség, ugyanez a kitétel igaz a narancsra is. Ha változást szeretnél, akkor naponta iktass be egy gyönyörű, friss és lédús narancsot a táplálkozásodba, miközben kiemelsz onnan valami mást. Például az ebéd utáni nasit vagy sütit cseréld narancsra, vagy akár a cukrozott kávét is jó szívvel elcserélheted az illatos és vitamindús gyümölcsre. Ha ez nem nagy áldozat. Ha igen, akkor mást cserélj, a lényeg, hogy továbbra is jól érezd magad a bőrödben… Takács Nóri egy előzőleg tálalt videójában például a citromot cserélte narancsra a napi teájában. És jól tette.

Miért annyira fantasztikus a narancs?

Forrás:
StockSnap/Jan Vašek

Mert valódi energiaforrás, amely óriási mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A- és B-vitamint, kalciumot, vasat, tiamint, folsavat. Úgy tartják, napi egy darab narancs képes fedezni a szervezet napi C-vitamin-szükségletét. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően nagy eséllyel veszi fel a harcot a keringési betegségekkel szemben, és szerepe van a rák megelőzésében is.

Szerepe van az ideális testsúly beállításában is, elősegíti a felesleges kilók leadását, mert nemcsak alacsony a kalóriaszáma, de rostjai felgyorsítják az emésztést, serkentik a bélműködést. A gyümölcsben található pektin meggátolja a zsírok, valamint a koleszterin felszívódását- árulta el szakértőnk, Barcza Zsuzsa diétetikus.

Különleges hatása, hogy a fogyasztása utáni három-négy órában csökkenti az éhségérzet kialakulását. További kiváló hatása, hogy elősegíti a szervezet folyadékegyensúlyának létrejöttét és megszünteti a puffadtságot.

Címszavakban újra, hogy megerősítsük benned a narancs pozitív hatásait

  • Erősödik az immunrendszered
  • Feltölt energiával
  • Méregteleníti a szervezetet
  • Elősegíti a fogyást
  • Segíti az anyagcserét

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.


A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhatsz további információkat vagy csemegézhetsz életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.