Egyéb kategória

A hippik és a hipszterek – Most megtudhatjátok, mi a különbség közöttük

Vintage, retro, feministák, zöldek. Gondoltátok volna, hogy egy csomó mai menő divat- és életmódirányzat a '60-as évek hippimozgalmából nőtte ki magát? De képzeljétek, őket viszont a mai követőik, a hipszterek is megelőzték, a nevük is innen származik.

vous - 2015.09.21.
A hippik és a hipszterek – Most megtudhatjátok, mi a különbség közöttük

Most kell megtudnom, hogy én a gimiben hipszter voltam? Mi akkor azt hittük – hát, nem épp tegnap volt, lassan a lányom is középsulis lesz –, hogy a hippik outfitjében járunk, mi, a különc, a dráma tagozatos művészpalánták. Vagy az “elvontak”, ahogy mások neveztek minket. Aztán az érettségire már mindenki kinőtte a lázadó korszakát, eldobta a tarisznyáját, a batikolt pólóját és a hand made, csodaegyedi ékszereit és (nagyjából) mindannyian normális ruhában kezdtük az egyetemet. Most meg ha újra szakadt farmerben, old school Adidas- és Tisza-cipőben, bő pulcsiban vagy a férjünk pólójában megyünk ki az utcára, nem azt mondják ránk, hogy szakadtak vagyunk, hanem hogy hú, de jól nézel ki! Ugye, ugye.

All you need is love

Azt már meséltem nektek, hogy nemrég költöztünk haza Marokkóból, ahol 5 évig éltünk és arról is írtam, hogy a Rolling Stonesnak még saját háza is volt ott, mert annyira imádták az országot. Csakúgy, mint Jimmy Hendrix, akire konkrétan egy fél város idegenforgalma építi fel magát. Essauriába ugyanis vagy szörfözni mennek az emberek a folyamatos szélfújás miatt vagy a bazárban hippiszerkókat áruló, rasztahajú zenészek és művészek között elvegyülni. De hogy miért szerettek a sztárok Marokkóba járni a ’70-es években, azt olvassátok el itt.

Peace and love

Na, de akkor kik is voltak a hippik valójában, akik a béke és szeretet jelszavát tűzték zászlajukra? Hát, a hipszterek. A magukat a mainstream divatirányzattól elkülönítő “hip”-ekből kialakult közösség, akikről először akkor szerzett tudomást a nagyvilág, amikor a vietnami háború elleni ülősztrájkukat bemutatta egy amerikai televízió.

Az eredetileg “hep”-nek indult kifejezés annyit jelentett: menőnek lenni.

Nemcsak lázadó gondolataik, de külsejük és zenei ízlésük is összekapcsolta őket, a férfiak hosszúra növesztették a hajukat, színes pólót és farmert hordtak és imádták a Beatlest. Mert tudjátok: All you need is love!

Szeretkezz, ne háborúzz!

Forrás:
iStock

A hippik ugyan elleneztek mindenféle háborút, eggyel azonban mégiscsak sikerült azonosulniuk, méghozzá a szexuális forradalommal. Lázadtak a rendszer, a politikai vezetés és a társadalmi konvenciók ellen is. A mozgalom megalakulását megelőzően jelent meg Alfred Kinsey néhány kutatása, amelyek az addig tabutémának számító szexuális szokásokat vették górcső alá. A tizennyolcezer ember megkérdezésére alapozott felmérés célja annak feltérképezése volt, hogy mit is rejtegetnek magukban az amerikaiak. A megdöbbentő eredmények feltárták a hálószobatitkokat.

Kiderült, hogy a jól neveltnek mutatkozó nők több mint felének és a férfiak 98 százalékának volt szexuális kapcsolata a házasságkötését megelőzően. Sőt, az anonim felmérésből az is kibukott, hogy a férfiak 70 százaléka járt már prostituáltnál.

És ha a szerelem már nem volt titok és tiltott többé, hát belehúzott az ifjúság.

Csináljuk másként

Miután a hippik elutasították a fogyasztói társadalom értékrendjét, úgy döntöttek, nem dolgoznak, spórolnak. Önellátó, konvencionális szabályok nélkül élő, autonóm közösségekbe, kommunákba szerveződtek – innen ered a zöld mozgalom is –, ahol igyekeztek mindent maguk megtermelni. A ruhájuk is ezért volt “hand made”, hiszen a mai hipszterekkel ellentétben, akik a középosztály fiataljait képviselik, a hippiknek nem volt miből vásárolni – ami egyébiránt ellenkezett is értékrendjükkel –, inkább újrahasznosítottak. Stílusukat az indiai és a latin-amerikai színes viseletek ihlették.

Néhány kommuna olyan sikeresen önállósodott, hogy már nemcsak a maguk számára elegendő zöldséget termesztették meg, de eladni is tudtak belőle.

Sőt, külön hippiboltjaik is voltak, ahol a saját készítésű ruháikat, cserépedényeiket és egyéb kézműves termékeiket, egészséges élelmiszereket, posztereket, könyveket árulták. Ezen túl foglalkoztak alternatív gyógyászattal, akupunktúrával, tánccal, jógával is.

Woodstock

A hippik folyamatosan tüntettek, szónokoltak valami ellen vagy mellett. Első nagy “össznépi” gyűlésüket, aminek a Human Be-In, azaz Emberi Együttlét nevet adták, 1967-ben a San Franciscó-i Golden Gate Parkban tartották. Innentől pedig egymást követték az óriási bulik, melyek közül kiemelkedik az egyszeri és megismételhetetlen Woodstock Music and Art Festival. Az 1969-es rockünnepen Janis Joplin és Jimmy Hendrix is fellépett. És ha már az ő nevük felmerült, ne felejtsük el azt sem, hogy a hippik zöme marihuána- és LSD-fogyasztó volt. A 27-esek bandájáról, aminek ez a két sztár is tagja, nemrégiben írtunk.

Hip, hip: hipszterek

Bár a mai hipszter-generáció is a mainstream divat elutasítását hangoztatja, amivel tulajdonképpen ők maguk lettek a mainstream divatdiktálói. Idén nyáron szinte minden fesztiválon ott voltak virágkoszorúikban, szakadt farmerükben és kockás ingeikben, szakállban és kontyban.

Ruházatuk azonban csak első ránézésre tűnik szakadtnak, a csúnya pulóvereiket és az egész outfitjüket tudatosan és a legaprólékosabb műgonddal válogatják össze.

Ők az Y generáció tagjai, akik nagyon is otthonosan mozognak a felgyorsult 21. században. Mindenről mindent tudnak és mindenről van véleményük, legyen szó a legújabb telefonokról és IT technológiáról, kultúráról, filmről, színházról, moziról vagy zenéről. Műveltségükhöz hozzátartozik, hogy nyelveket is beszélnek, imádnak utazni és igazi kozmopolitának vallják magukat, akiknek a világ minden táján vannak barátaik.

Peace and love!

Ajánlott cikkek