Egyéb kategória

Neveljetek rózsát, fogadjatok örökbe egy zebrát vagy tanuljatok csillagnyelven

Először fel sem fogod, aztán dühbe gurulsz, aztán alkudozol, szomorkodsz. Végül elfogadod. Tiszta sor. Vége egy kapcsolatnak és mindegy, kinek a hibája (jellemzően oszlik a felelősség), a stációkat nem úszod meg. Örülj, ha nem rekedsz meg. Ha egyenletesen, szépen végigbandukolsz a párkapcsolati gyász tüskékkel szegélyezett ösvényén.
vous - 2015.09.22.
Neveljetek rózsát, fogadjatok örökbe egy zebrát vagy tanuljatok csillagnyelven

A fájdalom múltán azonban azt érezheted, hogy szokatlanul sok a szabadidőd. Az az idő, amit a szakításig párod létezése és a közös programok percre pontosan kitöltöttek, most üresek.

Lötyög rajtad az idő, mint egy hirtelen kinyúlt nadrág. Leesik rólad, hasra esel benne. Szűkre szabnád, kitöltenéd gyorsan, de mivel, de hogyan?

Randival, nem? Ez lenne az első és kézenfekvő megoldás. Só a sebre, háj a lélekre, gyorsan kötő gipsz összetört szívedre. Meg szex-tapasz, erotika-fásli, nyomókötés az önbecsülésre.

Én azért azt gondolom, talán mégse ez a jó megoldás. Mert csak elfed, meg lezár, meg varat képez, de alatta nem lehet jó a gyógyulás. Inkább töltsd hasznosan azt az időt – és nyújtsd is, amíg lehet, ami két párkapcsolat között eltelik. Nevelj rózsát, fogadj örökbe egy zebrát vagy tanulj csillagnyelven.

Ismerd meg magad!

A kapcsolatok egy részének bukását súlyos önismereti problémák okozzák. Meglehet, se az exed, se te nem voltatok tisztában a valódi értékeitekkel, sem azzal, mit is vártok pontosan a kapcsolattól. Azt se, mit vártatok a másiktól, de ha tudtátok is, könnyen lehet, nem voltak reálisak az elvárások.

Fontos lehet a precíz és mélyreható önismeret. Elemzés, emlékek, élmények felidézése, hangulatsöprés, nagytakarítás a lélekben. És ez csak akkor tud hatékonyan megtörténni, ha egy időre vállalod az egyedüllétet. Akkor is, ha félsz a magánytól. Ha riaszt a nagy tér, ha eltévedsz a hatalmas franciaágyon, ha nem találod a helyed, ha eleinte álmatlanul forgolódsz és ösztönösen simogatnál, de nincs kit.

Ha máskor soha, szakítás után, egy új szerelem előtt érdemes szembenézni önmagaddal.

Felfedezni és belátni azokat a hibákat, amelyekkel elősegítetted vagy gyorsítottad a kapcsolatod vesztét.

De érdemes felfedezni azokat az értékeket és erősségeket is, amelyek igenis alkalmassá tesznek majd arra, hogy ajtót nyiss egy új kapcsolatnak. Itt az ideje, hogy örülj önmagadnak. Hogy örülj szépségednek, annak, hogy túlélő vagy, annak, hogy képes vagy felülemelkedni sérelmeken. Hogy képes vagy megbocsátani annak is, aki meglehet, bűnt (vagy legalábbis nagy hibát) vétett ellened. Hogy képes vagy önmagadat is felmenteni.

Út befelé… de hogyan?

Rengeteg magaddal töltött idő segítségével, rajzolás közben, meditálás során vagy úgy, hogy csak zenére ringatod önmagad órákon át. Vagy egy új hobbi bevállalásával, esetleg ha újra csatlakozol azokhoz a közösségekhez, ahonnan a párkapcsolat miatt kiszakadtál – ismerd meg magad és találj vissza önmagadhoz.

Forrás:
iStock

Fedezd fel a világot!

Lehet, a kapcsolat kudarcát éppen az okozta, hogy túl sok időt szántatok egymásra, görcsös volt a kézfogás, beleizzadt a szív a szerelembe. Közben elszaladt mellettetek a világ. Egymást szorongatva toporogtatok egy helyben. Nem csoda, ha megtántorodtatok, ha akaratlanul is, de elgáncsoltátok egymást.

Itt az ideje, hogy kinyisd a szemed, hogy figyelj, hogy újra felfedezd (az azóta talán megváltozott) világot.

Tanulj, fejlődj, emelkedj magasba.

Keress olyan tanfolyamokat, amelyek a szakmádban előre visznek, vagy érdeklődési területednek megfelelően nyiss új ajtókat. Indítsd el azt a vállalkozást, amit mindig is szerettél volna. Írd meg azt a könyvet, aminek minden betűje már rég beégett a szívedbe. Vagy utazz el végre oda, ahová mindig is szerettél volna, de a párod kedvéért éveken át ellenkező irányba utaztál.

Rajzolj térképet, írj listát, fogadkozz sokat. Fedezd fel a téged ölelő világot.

Tegyél másokért!

Amíg saját sebeidet nyalogatod, amíg hagyod, hogy fájjon, hogy hangosan nyikorogjon a szíved, addig nem tudsz igazán továbblépni. Ilyenkor jön jól a saját problémádtól való eltávolodás, és ennek hatékony és nagyon hasznos eleme, ha mások felé fordulsz. Néha már az is elég, ha a becsöngető szomszéd lányt nem kívánod a pokolba (mint máskor), hanem észreveszed szomorúságát, magányát, esetleg azt, hogy segítséget remélve fordult eddig is feléd, csak te túlságosan kötődtél a párodhoz, nem tudtál, akartál szembenézni egy másik nő kétségbeesésével.

Pedig mi bajod lehet abból, ha emberségesen viselkedsz, ha megkínálod egy pohár vízzel, és meghallgatod? Mert visszajön majd másnap is?

Lehet, igen, előfordulhat, hogy személyes terapeutájának tekint egy ideig, de csak akkor, ha ezt nem irányítod. Mert irányíthatod (ezzel is segíthetsz), például ráébreszted, hogy professzionális segítőre van szüksége: orvosra, szociális munkásra, pszichológusra, nő- vagy családvédelemmel foglalkozó szakemberre. Esetleg elkíséred, bátorítod, fogod a kezét egy ideig.

De jelentkezhetsz önkéntes munkára is: gyermekotthonokban, idősek ápolását felvállaló intézményekben mindig jól jön a segítő kéz, az érzékeny szív. Valaki, aki mesél, aki meghallgat, aki kísérőként van jelen nehéz pillanatoknál. Miért ne lehetnél te az a valaki, aki pár hónapig, egy fél évig, amíg bírod erővel, vállalod ezt a feladatot?

Sokan mondják, nem elkezdeni nehéz a segítést, hanem abbahagyni. Mert drogként működik a segítés, mert a megízlelt hála bizony ajzószer, nehéz leszokni róla.

Hidd el, pár hét után már nem is gondolsz a magad bajával, és váratlanul toppan majd be egy új szerelem. Addig is te csak töltsd hasznosan az időt!

Ajánlott cikkek