Egyéb kategória

Még idén! kampány – Csípős falatok, elizzó pluszkilók? Tények és remények

Tudjuk, és ebben erősítünk titeket is, hogy apró kis lépésekkel lehet az életmódváltást elkezdeni, mert a drasztikus változások elriaszthatnak, visszavethetik változás iránti lelkesedéseteket.
vous - 2015.09.23.
Még idén! kampány – Csípős falatok, elizzó pluszkilók? Tények és remények

A táplálkozás finom megreformálása lehet az első lépés az egészség felé, és nem baj, ha keresitek azokat a megoldásokat vagy módszereket, amik egy kicsit segítenek felpörgetni az anyagcserét, vagy amik egy kis lendületet adnak a fogyásnak is. Bár tudjátok, a Még idén! kampánynak nem ez az elsődleges célja.

Cikkünk szakértője Henter Izabella diétetikus, a NEFI munkatársa.

A paprika – a nemes (édes) és a csípős paprika – felhasználásnak régi hagyománya van a magyar konyhában. Számos pozitív élettani hatása közismert. Többek között C-vitamin-tartalma kiemelkedő, és fontos információ, hogy minél érettebb a paprika, annál több C-vitamin található benne.

A C-vitamin mellett fontos béta-karotin-forrás is a paprika. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, amely aztán A-vitaminná alakul át.

A C-vitaminnak jelentős szerepe van a bőr, az inak, a csontrendszer fejlődésében és egészségének megőrzésében, valamint az immunrendszer megerősítésében egyaránt.

Az A-vitamin vagy másik nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, és az egyik legfontosabb feladata a szem védelmének biztosítása. Másik feladata a bőr védelme, amely A-vitamin hiány esetén megvastagszik, berepedezik, szárazzá, pikkelyessé válik, így fogékonyabbá is a bőrfertőzésekkel szemben.

Forrás:
iStock

A csípős paprika egyik legfontosabb hatóanyaga a kapszaicin, ami a zsírégetésben játszik jelentős szerepet. Ezzel kapcsolatban számos kutatási eredmény látott már napvilágot.

A Wyomingi Egyetem kutatócsoportja néhány hónapja tette közzé eredményeit, amely megerősíti a kapszaicin pozitív hatását a szervezet zsírmetabolizmusára.

Ezek szerint a kapszaicin hatékonyan blokkolja a sejtmembránon található zsíranyagcserét reguláló TRPV1 nevű fehérjét. Testünkben a fehér zsírsejtek felveszik és zsír formájában elraktározzák a többlet kalóriát, amelyből a pocak, az úszógumi és a kövér comb is formálódik. A barna zsír a téli álmot alvó állatokban és az emberben , kis mennyiségben a vállak, lapocka és a nyakon található és zsírégetéssel melegíti a testet. A kutatók kimutatták, hogy az étrendben található, csípősséget okozó kapszaicin stimulálja azt a receptort, aminek aktiválása visszaszorítja a zsírdús étrenddel összefüggő elhízást. Eredményeik egyelőre egérkísérletekből származnak, ezért további klinikai vizsgálatokkal kell még alátámasztaniuk.

Természetesen a csípős paprikával- legyen bármely hazai, vagy a mostanában felkapott csiliről szó – óvatosan kell bánni. Mert nem csak pozitív tulajdonságai vannak. Közvetlenül a szembe kerülve erős gyulladást okozhat, ahogy a nyelőcső és a bélnyálkahártya sem viseli jól a nagy mennyiségű csípős paprika fogyasztását.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebookoldalán is találhatsz további információkat vagy csemegézhetsz életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

Ajánlott cikkek