Egyéb kategória

„Ha valaki keresi magán a hibát, nyilván meg is találja” – Plasztika nélkül is lehet szépen öregedni?

Azt mondják, 40 éves kor körül kezdenek a nők (és a férfiak is!) erősen foglalkozni az idő múlásával. Nézik a tükörben a szarkalábakat a szemük körül, a mosolytól, a hunyorgástól állandósult mély barázdákat és azzal szembesülnek, hogy az arcuk megváltozott, már nem azt látják a tükörben, mint korábban. Néhány hónap múlva én is 40 leszek.

vous - 2015.09.24.
„Ha valaki keresi magán a hibát, nyilván meg is találja” – Plasztika nélkül is lehet szépen öregedni?

A 8 éves kisfiam a múltkor nagy megkönnyebbüléssel sóhajtott fel: "anya, tudom, hogy még nem vagy 40 éves (a gyerekeimet velem ellentétben erősen foglalkoztatja az évforduló), és szerencsére te foglalkozol is a bőröddel, mert az előbb azt mondták a tévében (egy reklámban), hogy egy nő 40 éves kora után nem engedheti meg magának, hogy nem ápolja a bőrét". De mi ezek szerint megnyugodhatunk, mert én rendesen tisztítom, kenem mindenfélével az arcom.

Idén nyáron kezdtem azt is észrevenni, hogy a bőröm már nem olyan feszes, de hát na, valami csak történik az emberrel 40 év alatt.

Kozmetikába viszont csak szökőévente egyszer járok, így megfogadtam, hogy ennél azért sűrűbben megyek majd az új évtizedemben. Mert azt mondják, azt úgy kell.

Mert azt mondják

A külvilág ugyanis nagyon sokat tehet arról, hogy mennyire tudjuk elfogadni a természet rendjét, azt, hogy öregszünk.

Én szeretem a bőröm, szeretem a ráncaim, szeretem az emlékeim, amik mögöttük vannak, nem szeretném, ha egy másik arccal kellene megbarátkoznom.

Egyszer elmentem egy bőrgyógyászhoz, akinek csak egy anyajegyet mutattam meg, de miután a másodperc tizedrésze alatt kiderült, hogy nincs gond, a bőrgyógyász – talán a vizitdíjért való megdolgozásért – időhúzásos beszélgetésképpen megkérdezte, nem gondolkodtam-e még azon, hogy feltöltetem a szemöldökráncolástól állandósult barázdáimat. Nem. És azóta sem változott a véleményem. Majd 50 évesen talán újra megfontolom, mert állítólag az a következő gyakori paraidőpont.

Forrás:
iStock

Dr. Karvász Tamás plasztikai sebészt kérdeztem arról, hogyan kell szépen öregedni:

A környezet erősen befolyásolja a szépségről és az öregedésről alkotott véleményünket. A külvilágnak is nagy felelőssége van abban, ha valaki nem akar együtt élni az idő jeleivel.

Manapság már mindenhonnan azt halljuk, hogy ez meg az megműttette magát, látjuk a magazinokban a sztárok képeit, akik plasztikáztattak, így egyre hétköznapibbá válik a dolog.

"Ráadásul ha megadatik, hogy szebb legyen a bőrünk, fiatalosabb a tekintetünk, akkor miért ne élnénk a lehetőséggel. Általában az első műtét előtt sokat gondolkodnak az emberek, hogy megcsináltassák-e, de aztán, mikor látják az eredményt, a sikert, akkor már könnyebben belevágnak a következőbe. És ha nagyon nézegetni kezdi magát, ha valaki keresi magán a hibát, akkor nyilván meg is találja."

Forrás:
iStock

Nincs megállás?

Vannak, akik olyannyira hozzászoknak a műtétekhez, hogy szó szerint függővé válnak. Számukra fel sem tűnik, hogy mennyire természetellenesek lettek, hiszen minden nap látják magukat a tükörben. Mindig találnak valami javítanivalót magukon. A szakember szerint az az orvos szakmai felelőssége, hogy nemet mondjon olyan kérésekre, amik túlzóak.

“Persze, aki nagyon meg akar valamit csináltatni, az úgyis addig fog menni, amíg valakit nem talál, aki elvállalja. Nekem is volt már olyan páciensem, akit elutasítottam, majd elment máshoz, aki megműtötte. Aztán visszajött hozzám, hogy csináljam vissza a mellét, mert igazam volt. A plasztikai sebészeket szokták léleksebészeknek is hívni, hiszen itt nemcsak a külső megszépítésével kell törődnünk, hanem lelki támogatást is kell nyújtanunk."

A változások természetesen nem egyik napról a másikra történnek, de a kerek évfordulókon az emberek hajlamosabbak önvizsgálatot tartani, mit értek el, hogyan változott az életük, a testük.

A sztároknak kötelező?

Sharon Stone egyszer azt nyilatkozta, a negyvenes éveiben komoly problémát okozott neki elfogadnia a teste változását. Állítólag egy üveg bor kíséretében bevonult a fürdőszobába és csak bőgött, miközben nagyítós tükörben nézegette magát. Mondjuk nem hiszem, hogy bárki is ilyen alapossággal méregette volna, az viszont biztos, hogy a rivaldafényben élő emberek tényleg nem engedhetik meg maguknak, hogy ne figyeljenek oda magukra.

De azért ez nem azt jelenti, hogy irány a műtő, mert igenis vannak közöttük olyanok, akiket szaporodó ráncaik ellenére is rendre foglalkoztatnak. Elég, ha Meryl Streepre vagy Helen Mirrenre gondoltok. Őket senki nem sajnálja, hogy eljárt felettük az idő. Goldie Hawn, Meg Ryan és Melanie Griffith viszont manapság már csak a sorozatos műtétektől egyre borzalmasabbra torzult arcuk miatt kerülnek a címlapokra.

Ajánlott cikkek