Egyéb kategória

Egyszerű szavak, amelyekkel megölitek a kapcsolatotokat

Mit is mondanak, mennyi az a bizonyos év, miután egy párkapcsolatból felszáll a rózsaszín köd? 2-3 év? Ugyan, ha két ember szereti egymást, csak rajtuk múlik, mennyit bír a kapcsolatuk, pontosabban azon, mit és mit nem mondanak egymásnak.
vous - 2015.09.27.
Egyszerű szavak, amelyekkel megölitek a kapcsolatotokat

A legfontosabb, hogy őszinték legyünk partnerünkkel, és ugyan nagyon elcsépelten és csöpögősen hangzik, de a bizalom is elengedhetetlen egy jól működő kapcsolatban. Szerintem ez ti is jól tudjátok, mint ahogyan azt is, hogy időben vegyétek észre, ha kapcsolatotok válságban van.

Mindez könnyen elkerülhető, ha ti is jobban megválogatjátok a szavaitokat kedvesetek felé. Jöjjenek hát azok a mondatok, amelyek veszélyesek lehetnek egy párkapcsolatban.

„Miért?”

Csupán egyetlen szó, mégis az egyik leginkább párkapcsolat-romboló. A szó eleve támadást, megkérdőjelezést jelent, ami arra ösztönzi a másik felet, hogy egyből védekezzen. „Miért csinálod ezt?” helyett:

Miért kapom ezt?

Érzitek a különbséget? Az első változat vádló, míg a másodikkal csupán szeretnénk, hogy megértsenek minket.

„Csináld meg ezt…”

A „te” egy trükkös szó. Közelebb hozza az embereket: „Te olyan édes vagy!” Ugyanakkor parancsoló, és zsarnokoskodó is tud lenni, ha nem figyelünk. A „(te) csináld meg ezt meg azt!” nem hangzik túl kedvesen, ugye? Próbáljátok így:

Szeretném, ha együtt csinálnánk!

Kíváncsi vagyok, tudunk-e együtt dolgozni.

„Sajnálom, ha…”

A bocsánatkérés olykor a legnehezebb, nem könnyű beismerni, ha tévedtünk vagy ha megbántottuk a párunkat. Mivel mindannyian követünk el hibákat, a bocsánatkérés elengedhetetlen, hogy hosszú ideig fenntartsuk partnerünk közelségét. Az egyik legnagyobb hiba, hogy az emberek így kérnek bocsánatot: „Sajnálom, ha megbántottam az érzéseidet!”, vagy: „Sajnálom, ha így érzel!” A „ha” szócska lehetőséget ad arra, hogy kibújjunk a felelősség alól. Alibizünk, mikor így kellene:

Sajnálom, HOGY megbántottalak!

„Ne most!”

Mindannyian nagyon elfoglaltak vagyunk, és leginkább saját problémáink tengerében úszunk. Bizony, van, amikor nincs energia se anya telefonhívásaira, se a partnerünk gondjaira. Rendkívül fontos lenne, hogy mégis részt vegyünk ezekben a párbeszédekben, „ne most!” nélkül. Próbáljátok inkább így:

Kérlek, adj, x percet, utána meghallgatlak!

Ajánlott cikkek