Főszerepben Budapest – Miért forgatnak nálunk rengeteg hollywoodi filmet?

Főszerepben Budapest – Miért forgatnak nálunk rengeteg hollywoodi filmet?

Basa Balázzsal Budapesten, az Opera mögött, a Dalszínház és a Lázár utca sarkán találkoztunk. Nem véletlenül. Kiderült, hogy itt már felrobbantottak három fekete BMW-t (igazit!!!), Antonio Banderas macskakővel kitört egy kirakatot, Jeremy Irons pedig motorral robogott az utcában nőimitátor szerelméhez egy csókért. Talán nem véletlen, hogy a Grand Budapest Tour – Balázsék városnéző körútja – épp erről a helyszínről indul.

Miért épp Magyarországon forgatják a nagy költségvetésű hollywoodi nagyjátékfilmeket?

Ennek több oka is van. A kétezres évek elejétől jelentős adókedvezmény illeti meg a forgatócsoportokat, ami már magában is elég vonzó, hátha még ehhez hozzátesszük, hogy Magyarország még mindig jóval olcsóbb, mit a számításba jövő egyéb országok. Ez az oka annak is, hogy Budapest már „alakította” Londont, Párizst, Rómát, Berlint, és számos más európai fővárost is.

És arról se feledkezzünk el, hogy a magyar filmes szakemberek nagyon jók, ráadásul a munkabírásuk, a toleranciaszintjük is igen magas. Mindent megoldanak, mindent elintéznek.

Éppen ezért sokan rendszeresen visszajárnak hozzánk, nemcsak a nagyjátékfilmesek, de rengeteg sorozatot, videoklipet és reklámot is forgatnak nálunk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Ahol most állunk, itt az Operaház mögött forgatták például az Evitát és a Die Hard ötödik részének egyes jeleneteit is.

Igen, Buenos Aires belvárosának abszolút jól megfelelt ez a helyszín. Itt forgatták az Evitának azt a jelenetét, amikor a felháborodott tömeg elárasztotta az utcákat, Banderas pedig felkapott egy macskakövet a földről, és betörte vele az egyik kirakat üvegét. 1996-ban, amikor a film készült, azért még nem voltunk annyira felkészültek, mint most.

Ráadásul Madonna épp első gyermekével volt várandós, így ő is több odafigyelést igényelt, és természetesen a rajongók sem kímélték. Felvetődik persze a kérdés, hogy miért nem Buenos Airesben forgattak, de ennek elég prózai az oka.

Egyrészt itt olcsóbb volt, másrészt Evita figurája korántsem volt egyértelműen elfogadott az argentinok körében. És persze a botrányt botrányra halmozó Madonnáé sem. A film nagyjából egyötödét ott forgatták, ami miatt Buenos Airesben rendszeresek voltak a tüntetések.

Forrás:
Hámori Zsófia

Ez egy közkedvelt utcája a filmeseknek. Forgattak itt mást is?

Ó persze! Például a Pillangó úrfit, ami egy izgalmas kémtörténet, és Párizsban játszódik. Itt, a Lázár utca 9.-ben lakott a főszereplő, akit Jeremy Irons alakított, ide tolta be a szerepe szerint a motorját, és itt csókolózott az operaház énekesével is. Ő egyébként annyira megszerette Budapestet, hogy rendszeresen visszajár motorral inkognitóban. De Spielberg a München című filmjét, ami az 1972-es olimpia túszdrámájáról szól, szintén itt forgatta.

Elképesztő, hogy egyetlen utcát hányféleképpen tudtak úgy fényképezni, hogy sok-sok különböző helyszínnek tűnjön.

Grand Budapest Tour néven túrákat is szerveztek, ahol bemutatjátok a különböző forgatási helyszíneket. Kik érdeklődnek leginkább a sétátok iránt?

Volt már, hogy magyar cégeknek, csoportoknak tartottunk túrákat, de leginkább külföldiek érdeklődnek. Szemmel láthatóan megnőtt a turisták száma Budapesten, mi pedig egy nagyjából másfél órás kirándulással nemcsak a forgatási helyszíneket mutatjuk be nekik, hanem a város nevezetességeit is, és azokat az underground helyeket is, amik nincsenek benne az útikönyvekben.

Forrás:
Hámori Zsófia

Szerzőtársaddal, Názer Ádámmal együtt egy könyvet is írtatok: Itt forgott. Főszerepben Budapest címmel. Olyan sok filmet forgattak itt, amivel egy könyvet is meg lehetett tölteni?

Hú, rengeteget. Az adatbázisokban csak annyit lehet megtalálni egy-egy filmről, hogy Budapesten forgatták, vagy esetleg még annyit, hogy mondjuk a Városligetben vagy a Várban.

Nekünk kellett megkeresnünk a helyszíneket, a házakat, így kockáról kockára meg kellett néztük az érintett filmek mindegyikét.

Óriási kutatómunkával hoztunk össze egy olyan adatbázist, amiből aztán megszületett a könyv. Most azon dolgozunk, hogy az angol nyelvű kiadás is megszülethessen. A terveink szerint abban kevesebb lesz a szöveg és sokkal több a kép.

Kulisszatitkokat is elárultok a forgatásokról?

Persze, azt imádják az emberek. Hogy ki mit ivott-evett nálunk, mit szerettek, milyen különleges kívánságaik voltak, mit hoztak magukkal a forgatásra, hogyan kellett az egyes forgatási helyszíneket átalakítani. Például itt az Operaház másik oldalán, az Andrássy úton, a párizsi Champs-Élysées-t Budapestre varázsolva forgott a 2012-ben bemutatott Bel Ami című film Robert Pattinson és Uma Thurman főszereplésével. Ami a legnagyobb gondot jelentette, hogy le kellett zárni az utca egy jó részét, ráadásul meg kellett oldani a betonburkolat eltüntetését úgy, hogy az gyors legyen, majd ugyanúgy vissza is lehessen rendezni a terepet. A konflisoknak végül homokból építették meg az utat. Ezeknek a kivitelezéséhez pontos és jól szervezett logisztika szükséges, amiben a magyarok nagyon-nagyon jók.

Ha egy-egy filmes csapat elégedetten távozik, az nagyon jót tesz Magyarországnak, csakúgy, mint az elismeréssel nyilatkozó sztárok, akikre az egész világ odafigyel.