Egyéb kategória

Vigyázat! Támad az irigység sárga szörnyetege – Így győzzétek le!

Az irigység a kisördög a vállatokon, aki megtépázza az önbizalmatokat, megmérgezi a nyelveteket és könnyen képes fájdalmas ürességérzést kelteni bennetek, amint találkoztok az áhított tulajdonság vagy tárgy birtoklójával. Ráadásul az irigység azért is veszélyes, mert sokszor nehéz felismerni, nem annyira feltűnő, mint a szomszéd zöld fűje.
vous - 2015.09.28.
Vigyázat! Támad az irigység sárga szörnyetege – Így győzzétek le!

Az irigység, a vágy valami iránt, ami nem a tiétek egy sajgó, mi több, pusztító érzés. Nem új keletű, ősidőktől fogva az emberiség sajátja: az irigység Káint testvérgyilkosságba kergette, Erisz pedig közvetetten kirobbantotta miatta a trójai háborút. A 7 főbűn között is helyet kapott, Joseph Epstein szerint az irigység az egyetlen ezek közül, amiben semmi élvezet sincsen. Megjelenhet káröröm formájában is, vagy csak azt veszitek észre, hogy nem tudtok őszintén örülni valaki sikerének, szerencséjének.

Veszélyes, mert hiába tudja az eszetek az észérveket, hogy miért nem érdemes valakit irigyelnetek, a szívetek mégis sajog azért, ami nem a tiétek.

Hogyan küzdjetek ellene?

Ha meg akartok szabadulni az irigységtől, akkor az első, amit meg kell vizsgálnotok, az irigységetek tárgya: vagy olyan dologról van szó, amin tudtok változtatni, ami felett van befolyásotok; vagy olyanról, ami felett nincsen. Egyik sem könnyebb vagy jobb verzió, mint a másik, de mivel két nagyon különböző utat mutatnak, ezért először döntsétek el pontosan, hogy rátok melyik vonatkozik.

Tegyetek érte, tegyetek ellene

Amennyiben úgy találjátok, hogy e dolog fölött bizony van – vagy lehetne – befolyásotok, mert karcsúbb, feszesebb alakot kívántok, vagy valamilyen képességet, tánctudást, szónoki képességet irigyeltek valakitől, akkor ideje felvenni a kesztyűt: vessétek bele magatokat a tanulásba, önmagatok fejlesztésébe!

Elsősorban magatokra koncentráljatok, ne a másikkal versenyezzetek! Gondoljatok bele, neki mennyi munkája van abban, hogy ott tart, ahol, tekintsétek inkább példaképnek, semmint legyőzendő ellenségnek!

Ezzel a módszerrel az irigységeteket motivációvá tudjátok alakítani, és akaraterőt nyerhettek belőle.

Engedjétek el!

A másik verzió, hogy valamilyen általatok megváltoztathatatlan dolgot irigyeltek valakitől: magas és karcsú alakot, gazdag szülőket, trillázó énekhangot. (Én például szerettem volna inkább Hawaiion születni, de erről azt hiszem, már lekéstem.) Sajnos másfajta, de nem feltétlenül könnyebb munkát igényel ez az út is, hiszen el kell fogadnotok, hogy a ti életetek másként alakult. Másként, de nem feltétlenül rosszabbul!

Találjátok meg, miben van a ti tehetségetek, szépségetek, és használjátok ezt ki! Ne felejtsétek el, hogy az irigyelt személy is ember, tökéletlen, és biztos, hogy megvannak a maga problémái.

Hányan irigyeltétek tinikorotokban Britney Spearst? Aztán pár évre rá melyikőtök cserélt volna vele?

Ti is irigylésre méltóak vagytok!

Vegyétek körbe magatokat inspiráló emberekkel, akik veletek azonos értékeket képviselnek, és kerüljétek azokat, akik az anyagi javak és külsőségek alapján értékelik egymást. Ugyan könnyű a boldogság hiányát külső tényezőkre fogni, de valójában sokkal inkább múlik a kapcsolataitok minőségén és saját erőforrásaitok felhasználásán.

Legyen ez az ősz célja: ismerjétek fel, miben vagytok ti irigylésre méltóan jók, és koncentráljatok erre az oldalatokra! Fejlesszétek, gyakoroljátok, és osszátok meg ennek örömét másokkal is!

Ajánlott cikkek