Egyéb kategória

Nem fogjátok elhinni, hol van a legtöbb baktérium a lakásban!

Rengeteg tárgy van a lakásunkban, ami hemzseg a baktériumoktól. A laptopunk, a távirányító, és még az ágyneműnk is sikítozik tőlük. Azonban a legdurvább baciforrás mégsem ezek között rejlik.

vous - 2015.10.04.
Nem fogjátok elhinni, hol van a legtöbb baktérium a lakásban!

Minden bizonnyal a fürdőszoba a „legfertőzőbb hely” a lakásban – gondoltuk eddig. A tudomány viszont rácáfolt a fürdőre. A legtöbb baktérium a konyhában keresendő, a mosogatóban, egész pontosan a mosogatószivacsban. Tanulmányok kimutatták, hogy a kis szivacs maga a fekáliás baktériumok, spórák és egyéb kórokozók sötét erdeje, hála a nedves környezetnek.

Forrás:
Pixabay.com

Rob Dunn egyetemi biológus másképp látja:

Noha a konyhai mosogatószivacs is tartalmaz olyan baktériumokat, mint fekália, hüvelyváladék és egyéb bőrmikrobák, ugyanezek a belélegzett levegőben is megtalálhatóak.

A biológus azonban ennél is messzebbre megy. A testünk baktériumai az élet velejárói, így általánosságban elmondható:

mi magunk vagyunk a legnagyobb baktériumforrás az otthonunkban!

Mivel a testünkben lévő baktériumokkal nem tudunk mit kezdeni, és sok esetben nem is kell, maradjunk az ezüstérmes baciforrásnál, a szivacsnál. Vannak dolgok, amiket megtehetünk annak érdekében, hogy lecsökkentsük a baktériumok számát a mosogatóban. A szagteszt az egyik. Minimum hetente szaglásszuk meg a szivacsot. Ha büdösnek érezzük, azonnal cseréljük ki. Ezenkívül figyeljünk oda, hogy amennyire csak lehet, csavarjuk ki, tartsuk távol a nedvességtől!

Ajánlott cikkek