Egyéb kategória

Még idén! kampány – Párban könnyebb az életmódváltás?

Meghozod a döntést, célokat tűzöl ki. Listát írsz, gyűjtögeted a jó tippeket, recepteket. Újragondolod a konyhapénzt. Piacokat fedezel fel, barátságot kötsz a konyhakerti zöldségeket árusító nénivel. Bújod a netet könnyű, de hatékony edzésmódszerek után. Ki is próbálod azokat. Komolyan gondolod az életmódváltást. Belevágsz. Aztán a családod falat emel, elgáncsol, kinevet.
vous - 2015.10.06.
Még idén! kampány – Párban könnyebb az életmódváltás?

A Még idén! kampány célkitűzése szerint csak egészen apró változtatásokkal indulunk az életmódváltás területén. Egy kis csavart viszel az addig használt receptekbe és megváltozik a táplálkozás. Öt perccel korábban ébredsz, és jut idő reggelire. Kinyitod az ablakot, nyújtózol nagyokat, levegőhöz jutsz, felfrissül a gondolkodásod, a vérkeringésed. Múlik a tompaság belőled. Tényleg csak apró dolgokkal, pici erőfeszítésekkel haladsz előre, de céltudatosan.

Ám akár kicsi, akár nagyobb lépésekről van szó, a párod, a szüleid, a gyerekeid megértése, támogatása nagyon fontos a cél felé vezető úton, de ne felejtsd el, hogy a MOTOR, az te vagy. Hiszen te ébredtél rá valami nagyon fontosra, hiszel abban, amit csinálsz és ettől kezdve te adhatsz lendületet, nem mástól várod a startjelet – hívta fel figyelmünket cikkünk szakértője, Henter Izabella diétetikus, a NEFI munkatársa.

Fontos, hogy ne nevessenek rajtad, amikor zenére hajladozol sután, amikor belesülsz a próbálkozásokba, amikor izzadtan, lihegve levegő után kapkodsz. Sőt, az a jó, ha cinikus megjegyzések vagy pillantások helyett (ez neked úgyse sikerülhet) veled együtt indulnak el az egészséges életmód felé vezető úton. Mert párban ez is könnyebb. Mert többen együtt vállalni a kisebb-nagyobb megpróbáltatásokat izgalmas kaland lehet. Szövetség a párkapcsolatban vagy a család összetartozásának szimbóluma.

Húzóerő, motiváció lehet a közösen vállalt életmódváltás, mert ha a hatéves kipattan az ágyból kora reggel, te se maradhatsz a paplan alatt, ha a párod frissítő zöld teát főz, és annak finom gőzével ébreszt, könnyebben mondasz le a cukrozott tejjel ízesített kávéról és fordítva, ő se nyöszöröghet a kávé-cigi kombó után, ha ágyba kapja a frissen facsart narancslevet, fahéjas kását és szeretgetős ölelésed.

Könnyebb étrendet váltani, ha közösen járjátok a zöldséges standokat, ha együtt írjátok meg a heti, havi menüt. Ha az általad preferált céklasaláta, grillezett csirkemell helyett nem veri a család a konyhaasztalt olajban sütött krumpli, rántott hús után. Ha az édesség egyértelműen lehet gyümölcs vagy zsírszegény túrókrém, és nem veri ki a biztosítékot a vacsorára tálalt párolt hal a hatalmas adag disznótoros helyett (amit uram bocsá, lehet éppen az anyós küldött, akit MÉG nem sikerült bevonni a változásba, vagy nem érzi ennek hosszú távú hatásait a gyerekére, unokáira vonatkoztatva).

Forrás:
iStock

Mindez persze nem megy egykettőre, sőt az is lehet, hogy csak nagyon komoly egyeztetések után lehet meggyőzni a melletted élőket, hogy te igenis komolyan veszed az életmódváltást, valamint, hogy fontos számodra az ő egészségük is. Fontos stratégiai eszköz lehet a kezedben az ÁEEK által létrehozott egyéni egészségtervező program, amely segítségével személyekre lebontva mutathatsz rá azokra a kockázati tényezőkre, amelyek a jelenlegi életmód mellett téged, a párod vagy a családod tagjait fenyegethetik.

Érvekkel tudod alátámasztani célkitűzéseid, nem érzik úgy, hogy a levegőbe beszélsz, és ez a próbálkozás is csak egy a sok közül. Mert ez, ha komolyan veszed, többé nem próbálkozás, hanem egy életre szóló program. Élhető, megvalósítható, szerethető életmód.

A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebookoldalán is találhatsz további információkat vagy csemegézhetsz életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek