Egyéb kategória

Kipróbáltam: 13 nap nem elég, hogy megtanuljak rendesen inni

A 13. nap volt a vízválasztó. Na, nem úgy! Akkor buktam el újra, pedig annyira azt hittem, hogy 13 nap alatt sikerül hozzászoktatni a szervezetemet az iváshoz. Két liter, illetve csak két literke. Nem három, ahogy mondják, hanem kettő. Azért ez az egész vízivás dolog nem is olyan egyszerű! VOUS-kihívás.

vous - 2015.10.06.
Kipróbáltam: 13 nap nem elég, hogy megtanuljak rendesen inni

A 13. nap

Szeretném ezt arra fogni, hogy nem volt mellettem az az egyliteres műanyag palack, amelyet folyamatosan magamnál tartottam. A hónom alatt, az asztalomon, az ágyam mellett. Velem jött még akkor is, amikor olyan nehéz volt a táskám, hogy majdnem leszakadt a karom. Így sem volt persze egyszerű – motiváló idézet ide vagy oda –, mert alapjában nem vagyok nagy vízivó.

Unalom a köbön

Persze, tudom. Keveset inni egyszerűen nem egészséges. És jobb lenne, ha… de mit tegyek, ha annyira UNALMAS? A víz unalmas. Nem minden víz, de a csapvíz sokszor az. (Meglepetések azért vannak, de higgyétek el, Székesfehérváron inkább kikerekedik majd a szemetek, mint a nyolckerben.) Unalmas az ásványvíz is.

A forrásvíz viszont nem. A legutolsó emlékem egy egyszervolt badacsonyi nyaralással köti össze a forrásvizet. Mintha igaz sem lett volna, de arra a kristálytiszta ízre tisztán emlékszem. És kristálytisztán fel tudom idézni az ártézi kutakból kimert kortyokat is, amelyeket a kanta fedeléből kaptam a tatustól. Az ártézi olyan fúrt kút, amelyből magától tör fel a víz. Évek óta megoszlanak a vélemények arról, hogy Békéscsabán ezeknek a kutaknak magas az arzéntartalma vagy sem. A figyelmeztető tábla ellenére a mai napig sokan járnak oda fémkantákkal, műanyagflakonokkal – én évek óta nem ittam.

Ezektől az emlékektől sem leszek nagyobb vízivó. Egyszerűen elfelejtek inni. Fura ezt írni, de nem igénylem. Akkor iszom, amikor szomjas vagyok. Akkor is 2–3 decit, után hosszú órákig megint semmit. Nyáron, a nagy melegben ugyan egész jól ment az egész ivás projekt, de utána…

Akkor vágjunk bele!

A a VOUS-kihívást azért találtuk ki, mert szívesen tesztelünk saját magunk mindent, amiről hallunk. Szeretnénk saját magunk megtapasztalni az élményeket, hatásokat. Sophie, a hírszerkesztőnk volt az első. Azt vállalta, hogy két hétig nem eszik cukrot – a cikket itt olvashatjátok. Anna, a VOUS fotós-képszerkesztője eldöntötte, 5 napig nyers vegán módon étkezik.

Nem volt kérdés, hogy én a vízivást választom, mivel az egész szerkesztőség pontosan tudja, mennyivel több kávét iszok nap közben, mint vizet. Két hétig szerettem volna tartani a kijelölt mennyiséget, de akkor még nem tudtam, hogy a 13. napon elbukom.

Mégis mennyi az annyi?

A rendszeres folyadékbevitel fontos az emberi szervezet számára, ajánlott, hogy az egész nap fogyasztott folyadék nagy része víz legyen. A többi viszont lehet tea, gyümölcslé, üdítő – figyelembe véve, hogy ezek cukrot és tartósítószert is tartalmaznak. De a híg leves, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is számít. Görögdinnyeszezonban kifejezetten könnyű dolgunk van, a dinnye ugyanis szinte csak folyadékból áll.

Én úgy döntöttem, most legyen szó csak vízről. A hivatalos álláspont szerint 10 kilogrammonként átlagosan 4 deciliter folyadék bevitelére van szüksége a szervezetnek. Azaz, ha én 55 kiló vagyok, akkor 22 deciliter folyadékot kell bevigyek naponta. Néhány deci eltéréssel ezt mutatta ki két app is, amit letöltöttem.

Az appok segítenek

A WaterMinder és a Water Tracker alkalmazásokat választottam iOS-re. Mindkettő fizetős, de természetesen léteznek ingyenes alkalmazások is, amelyek testsúly és nem alapján állapítják meg, mennyi vízre van szükségetek. Ezután be kell állítanotok, milyen gyakran szeretnétek inni, a telefonotok pedig jelez, mikor kell a pohár fenekére néznetek. Aztán beírjátok a lekortyolt mennyiséget az alkalmazásba és csináljátok a dolgotokat tovább. Én a nap végére teljesítettem a megadott mennyiséget, de volt, amikor lefekvés előtt nem sokkal kellett belehúznom. Na, ezt ne csináljátok utánam!

Ami még segített

Egyszer-egyszer sikerült ízes vizet készítenem, sőt próbáltam citromos vizet is. Tudjátok, ezer és egy oka van, hogy ezzel kezdjétek a napotokat. A legnagyobb segítséget mégis az jelentette, hogy egy egyliteres palack ott volt folyamatosan mellettem. Ránéztem és tudtam, hogy innom kell. És ittam. Ennyire egyszerű. Csak kétszer kellett teljesen kiinnom és megvolt a két liter. Az az egy deci, amit az applikáció számolt, mellé csúszott a nap folyamán.

Mit éreztem?

Először is azt, hogy az egész napom olyan, mintha folyamatosan söröznék. Na, nem úsztam buborékos mámorban, de legalább olyan sokszor jártam a mellékhelyiségben. Egész nap. Folyamatosan. Ezt vajon tényleg meg lehet szokni?

Jó volna azt írni, hogy minden megváltozott, szebb lett a bőröm, kisimultak a ráncaim, fényesebb lett a szemem és a hajam. Ez talán majd akkor következik be, ha végre rendesen kialszom magam, ami a VOUS indulása óta nem sikerült. 🙂 Azt viszont elmondhatom, hogy sokkal jobban éreztem magam a bőrömben, ami nem volt olyan száraz és nem viszketett, mint korábban.

Nem szabad leállni!

A 13. napon aztán elrontottam a dolgot. A 14-en még visszatornáztam a két litert valahogy, de utána elengedtem a vízivást. Azt hittem, menni fog magától is. Hát, ekkora hülyeséget! Miért menne? Amihez nem vagy hozzászokva, az két hét alatt nem épül be az életedbe. A rendszeres testmozgásra is azt mondják, a 21. nap után kezd hiányozni, de továbbra is motiválni kell magad. Én holnap ismét magam mellé kapom az egyliteres palackomat, és ha négy hétig kitartóan iszok naponta két litert, megjutalmazom magam valamivel. Mondjuk egy szép, színes, masszív egyliteres kulaccsal.

Ajánlott cikkek