Egyéb kategória

Ez olyan buli, amikor ki sem lehet robbantani az első sorból – Ismerjétek meg a trance-t!

Jól tudom, ha csak kiejtem a számon azt a szót, hogy trance, kapásból minden második ember kérdő tekintettel néz rám, miről is beszélek. Az egy mosógépmárka? Nem igazán. A trance egy zenei műfaj, ami manapság talán nem is annyira népszerű, mint korábban volt. Akik nem szeretik az elektronikus műfajt, minden zenét ugyanolyannak hallanak, holott hatalmas közöttük a különbség. Kerestem, kutattam és most megpróbállak elkalauzolni titeket az elektronikus zene gyönyörű világába!
vous - 2015.10.07.
Ez olyan buli, amikor ki sem lehet robbantani az első sorból – Ismerjétek meg a trance-t!

A trance az 1990-es évek elején alakult ki, melynek eredete leginkább a technóra vezethető vissza. A szülőhelyének Frankfurtot tekintjük és egy olyan zenei irányzat, aminek számos ágazata van és folyamatosan változik.

Én egyszerűen imádom az elektronikus zenét. Anyukám szerint csoda, hogy van még hallásom, ebből gondolhatjátok, hogy nem a legalacsonyabb hangerőn szokásom hallgatni.

Már a napomat is elektronikus zenével kezdem, még ki sem nyitottam a szemem, de már a fülemben bömböl.

Viszont önmagában az elektronikus zene elég tág fogalom, rengeteg fajtája van, amiknek megvannak a megkülönböztető jegyei is. Bátor dolog lenne egyetlen zene alapján kijelenteni, hogy milyen a trance, arról nem is beszélve, hogy rengeteg az átmenet az elektronikus zenék között. Van olyan, ami electro-house keverék vagy éppen minimal-techno, máris bonyolultabb a helyzet.

De hogyan kell felöltözni egy trance-buliba?

Nos, a legdiplomatikusabb válasz erre a kérdésre az lenne, hogy bármi megfelel, amiben kényelmesen érzi magát az ember. Nincsen semmiféle dress code. Még a kezdetek kezdetén jellemzőek voltak a rikító színekben pompázó ruhák a bulikon, de ez is inkább külföldre volt jellemző. Hazánkba nem gyűrűzött be ez a szokás és mindenki abban bulizott, amiben kedve tartotta. Én is ezt tapasztaltam a hazai trance-bulikon, hogy nem nagyon görcsölnek rá az emberek az öltözékre. Végül is nem estélyiben szoktunk bulizni menni.

Kik a legnagyobb sztárjai?

Tisztán emlékszem az első trance-bulimra. 2011-ben voltam a Balaton Soundon Tiesto fellépésén és akkor szerettem bele igazán az elektronikus zenébe. Szinte még mindig magam előtt látom a hatalmas tömeget a színpad előtt, bár még egy kicsit idegen volt nekem az egész. Nem tudtam, hogyan kell rá táncolni, mit kell csinálni, még az első sorokig sem mertem férkőzni, ezért inkább a Balaton-parton maradtam néhány „szimpatikus” sráccal. Vagyis addig voltak szimpatikusak, amíg a fülembe nem súgták ezt a mondatot: „Nem kérsz egy kis speedet?” Teljes lelombozás. Nem kérek, köszönöm. Persze, nem mondanám, hogy mindenki él ilyen szerekkel, aki trance-zenét hallgat, de előfordul, maradjunk ennyiben.

Bezzeg a mostani fesztiválokon ki sem lehet robbantani az első sorból. Szerintem ezekhez a bulikhoz is hozzá kell szokni, be kell illeszkedni, mint amikor első osztályba mentünk és nem ismertünk senkit sem az osztályból.

Bár Tiesto is már más vizeken evez és folyamatosan változik a stílusa. A legújabb szerzeményeire már nem lehet teljes mértékben azt mondani, hogy trance. Aki viszont a trance műfajában kezdte és még mindig nem intett neki búcsút az Armin van Buuren, Ferry Corsten, Markus Schulz. Hazai előadók közül pedig Myon & Shane 54.

Egy kis elektronikus zenehatározó

Tudom, hogy nagyon sokan szinte lehetetlennek tartják megkülönböztetni egymástól az elektronikus zenéket. Géphang mind a kettő, meg tuctuc, de nem olyan egyszerű a helyzet. A következő videó tutira segíteni fog nektek megérteni, hogy mik is azok az apró különbségek az elektronikus zene legnépszerűbb műfajai között. Lássuk!

Hogyan különböztetem meg én az elektronikus zenéket egymástól?

House = lightos tuctuc és ének.

Electro-house = NAGYON DURVA tuctuc és egy mondat, amit végig ismételnek – általában a Put your hands up vagy valami hasonló ösztönzés a veretésre.

Techno = semmi ének, csak mély basszus.

Trance = gyors basszus és valamilyen szimfonikus dallam. Képzeljétek el mondjuk A varázsfuvolát megmixelve.

Mi a helyzet manapság a trance-zenével?

A magyar partikultúrából már az ezredforduló környékén kikopott, sőt a kezdeti trance-nak nevezett stílus is kihalt. Nemzetközi szinten is jelentősen visszaszorult ez a műfaj, bár a trance DJ-k próbálnak alkalmazkodni a trendekhez, hogy fenntartsák a műfajt, több-kevesebb sikerrel.

Elég sokat járok bulizni és egyre inkább azt tapasztalom, hogy sehol nem lehet trance-zenét hallani. Csak a house, electro-house vagy a techno vonal működik, és ezeknek a keveréke más elektronikus műfajokkal. Ahhoz, hogy trance zenét halljunk kifejezetten olyan rendezvényre kell mennünk, nem szól csak úgy a rádióból.

Sajnos lassan ideje beismernünk, hogy a trance-zene haldoklik kicsiny hazánkban és lassan ki is fog halni, ha nem teszünk valamit.

Címkék: #buli #zene
Ajánlott cikkek