Egyéb kategória

Hogyan (ne) legyél mintafeleség?

Az megvan, hogy az amerikai filmekben a makulátlan frizurájú, sminkű, csinos és nőies anyuka frissen facsart narancslével, pirítóssal, tojással és baconnel, na és persze meleg amerikai palacsintával várja a konyhában az ébredező családját? De hát hogy? Mikor kelt fel, hogy mindezt reggel 7-re sikerült összeraknia? És hogy lehet már ilyen korán ilyen állapotban az outfitje?

vous - 2015.10.09.
Hogyan (ne) legyél mintafeleség?

Sokat beszéltünk már arról, hogy a média, a filmek és a reklámok világa mennyire torz képet közvetít a valóságról, ami egyfajta mintaként akaratlanul is beférkőzik a tudatunkba. És nyilván nem sikerül megfelelnünk. Mert a valóságban maximum pizsamában teszünk valami gyors reggelit az asztalra a szeretteinknek, amit ők rohanva, az idővel harcolva esznek meg, hogy még legyen idejük a készülődésre, a mosakodásra, felöltözésre. Jó esetben nem kell sokat sorban állni a fürdőszoba ajtaja előtt, de hát nyilván elég kevés háztartásban jut mindenkire külön mellékhelyiség. És a gyerekek a legritkább esetben bánnak jól az idővel még akkor is, ha nagyobbacskák, úgyhogy a legtöbb lakásban reggelenként elég feszített a hangulat.

Az őrmester pedig leginkább az anyuka, aki miközben uzsonnát csomagol, segít öltözni és noszogat bőszen, úgy, hogy szimultán saját magának is el kéne készülnie.

Már persze ha eddig nem sikerült átváltoznia tipp-topp, kisimult és összeszedett tökéletes nővé, aki mire fél 8-kor mindenki elindul otthonról, már egy kisebb háborút vívott meg.

Forrás:
iStock

Megfelelni a tökéletes mintának

Tegyük föl, hogy a gyerekek és a szüleik semmit nem hagytak otthon, és mindenki tiszta ruhába bújva, nyugodtan teszi a dolgát az iskolában és a munkahelyen. Délután aztán milyen jó lenne hazaérni úgy, hogy közben egy angyalka beágyazott, összepakolta a szanaszét dobált pizsamákat, és a konyhában is megszüntette a csatateret.

Ja, és kitakarított, kimosott, és mindent élére vasalva elpakolt a szekrényekbe. Mert anya napközben dolgozó nővé vált, és teljesít egy második fronton. És egész nap derűs és mosolyog. És persze sportol is valamikor (de mikor?), mert jól kell kinéznie, és az egészségére is figyel.

De 4-kor már újra anyuka üzemmódra kapcsol, az iskola előtt várja a gyerekeket, elviszi őket edzésre, közben bevásárol, majd együtt hazamennek és leckét írnak, játszanak, és mire apa hazajön, meleg vacsorával várják. Az esti mese és az altatás után pedig anya szexi istennővé változik. Majd van néhány órája aludni is, hogy reggel, mire a többiek felkelnek, minden rendben várja őket. Hú….

Ha a történet bármilyen hasonlóságot mutat a valósággal, az a véletlen műve. A túlzott elvárások teljesítésénél valahol ugyanis mindig hiba csúszik a számításba.

Szaporodó szerepek

A modern kor új, modern szerepeket osztott a nőknek, akiknek már nem szűkül le az élettere a négy fal közé, a fakanál, a mosódézsa és a gyerekszoba nyújtotta feladatok ellátására. Lehet tehát önmegvalósítani, karriert építeni. Meg persze robotolni a mindennapi túlélésért, na meg a fogyasztói társadalom által diktált ütemet is tartani kell. Ja, de hogy közben a régi szerepek is megmaradtak? Mert azért, valljuk be, a férfiak kevés családban osztoznak testvériesen a házimunkában és a gyereknevelésben. A szerepek újraelosztásában pedig jó néhány család elvérzett már.

És akkor jön bezzeganyu

Biztos ti is találkoztatok már Madam Tökéletessel. Akik még az osztálykirándulásra, a közös baráti-családi piknikre is minimum kétfajta házi sütivel vagy a hajnalban megsütött 80 darab palacsintával érkeznek. De a gyerekeknek egyébként pont elég lenne az együttlét, a nagy bandázás, mindegy is nekik, hogy a nagy rohangálás közben mit falatoznak.

De nem is náluk akar szuperanyu bevágódni, hanem a többi nő orra alá dörgöli inkább, hogy ő még ebben is jobb, ő itt is tökéletesen teljesít. Mert szeretne megfelelni az általa képzelt ideálnak, aminek tudja, hogy nem lehet, de ha neki mégis sikerül néha-néha, az elismerő (irigykedő) pillantások miatt egy napra mégis elhiszi, hogy mennyire jól csinál mindent. Holnap pedig, amikor senki sem látja, majd kiborul egy kicsit. Vagy hárpiává válik, apának pedig egyre több dolga lesz a munkahelyén.

Akkor most hogy legyen?

A legegyszerűbb, ha belátjuk, hogy a tökéletes nő csak a filmekben létezik. Ne akarjatok minden fronton megfelelni, mert azt tényleg senki nem várja el tőletek.

Saját magatoknak állítotok feleslegesen magas mércét.

Mert nem baj, ha néha nincs ez vagy az otthon, ha a póló nincs kivasalva, vagy ha hideg vacsi kerül az asztalra. És az sem baj, ha egy kicsit szalad a ház, hisz úgy még otthonosabb is. Nem szégyen segítséget kérni sem. A gyerekeiteknek és a férjeiteknek nem hibátlan, hanem szerethető és emberi anyukára és feleségre van szükségük. Ne legyetek hősök, ne legyetek mártírok, tudjatok elengedni dolgokat. Állítsatok fel fontossági sorrendet, és csak akkor foglalkozzatok a lista végén lévő dolgokkal, ha épp nincs mit csinálnotok. De ilyen úgysincs soha.

Szóval, inkább nevessetek gyengeségeiteken és ne legyetek túl szigorúak önmagatokkal!

Címkék: #család #munka #reggel
Ajánlott cikkek