Egyéb kategória

Még idén! kampány – Zellerrel az őszi didergés ellen

Vad, fűszeres íze miatt nem mindenki kedveli, pedig jótékony hatásai miatt nagyobb figyelmet érdemelne a zöldségeskertek egyik legizgalmasabb növénye: a zeller, amellyel azért vigyázni is kell, mert súlyos tüneteket okozó allergén is egyben.
vous - 2015.10.13.
Még idén! kampány – Zellerrel az őszi didergés ellen

A Még idén! kampány üzenete szerint már egészen kis változtatásokkal is sokat tehetünk az egészségünk érdekében, és a konyha az egyik legfontosabb terepe az életmódváltásnak. Elhagyhatunk olyan dolgokat, amelyek az egészségünk ellen dolgoznak, illetve beemelhetünk olyan alapanyagokat, fogásokat, amelyek viszont segítik az egészség megtartását vagy elérését.

Az egyik egészségvédő alapanyag lehet például a zeller. Cikkünket Henter Izabella diétetikus, a NEFI munkatársa segítette elő.

Íme, öt ok, amiért érdemes fogyasztani:

Védi az immunrendszert

Ősszel, télen elsősorban antioxidáns immunrendszer-erősítő hatása miatt ajánlott, de a zeller kiemelkedő rosttartalmával hatékony tisztító növényünk serkenti a bélműködést, vízhajtóként, gyorsítja a veseműködést, A benne található jelentős mennyiségű nátrium-, kalcium-, foszfor-, vas-, magnézium-, kálium-, flavonoid-, valamint a zeller magjában található illóolaj- (limonén, szelinén, alkil-ftalid) tartalma miatt, életmódváltásnál hatékonyan mozgósítja a szervezet védekező mechanizmusait.

Csökkenti az étvágyat

A zellerlevél, szárzeller rágcsálása az éhségérzet legyőzésében játszik szerepet, de ezzel természetesen óvatosan kell bánni. Nem az éhség legyőzése a fontos, hanem a megfelelő táplálkozás. Az életmódváltásnál nem szabad éhezni, hanem olyan fogásokat kell tálalni, amely táplálja és erősíti a szervezetet anélkül, hogy fölösleges kalóriákkal terhelné meg.

Gyulladáscsökkentő hatása van

Forrás:
iStock

A zeller vesetisztító hatása mellett a szervezet egyéb területein felhalmozódó méreganyagok eltávolításában is hatékony. Ízületi, reumatikus panaszok esetén is ajánlott, mert képes eltávolítani a gyulladt ízületekben felhalmozódott káros savakat.

Fájdalomcsillapító tulajdonsága is van

A zeller természetes fájdalomcsillapítóként és idegnyugtatóként is hatásos. 14-féle fájdalomcsillapító komponens található benne.

Védi a szívedet

A szív- és érrendszeri problémák esetén is hatékony, szabályozza a vérnyomást a koleszterinszintet, valamint a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos szerephez juthat.

Így edd a zellert!

A zeller nyers formában, salátaként, italként fogyasztva a leghatékonyabb, de ha nem szereted erőteljes, fűszeres zamatát, akkor vesd alá gyengéd hőkezelésnek. Nyers és hőkezelt állapotában is bátran vegyíthető más alapanyagokkal (répával, almával, céklával), de sültek mellé is remekül illik. Nyers zöldségkrémként, szendvicsre kenve a munkahelyen is védheti az egészséget.

Szárzeller

A szárzeller is kedvelt növényünk, amelyet angol zellernek, rúdzellernek, halványító vagy halványított zellernek is nevezik. Ez utóbbit azért kapta, mert növekedése közben földfeltöltéssel védik a nap elől, így halványzöld marad, és íze sem olyan erőteljes. A szárzellernek elsősorban levélszárait használjuk, melyek zsengék és ropogósak.

A szárzeller kalóriatartalma a gumós zellerénél is alacsonyabb, ugyanakkor magas az ásványi anyag-tartalma, foszfor, magnézium, kalcium, kálium, vas, nátrium, C-vitamin is található benne.Gazdag A- és B-vitaminban is. Ahogy a gumós zellert, úgy a szárzellert is ajánlják tisztítókúrák esetén, mert méregtelenítő hatása kiemelkedő.

A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebookoldalán is találhatsz további információkat vagy csemegézhetsz életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek