Egyéb kategória

Még idén! kampány – Merüljetek el a zöld teában!

Kávé mellett, kávé helyett vagy csak azért, mert jó, csak azért, mert a fogyasztása kifejezetten egészséges: kóstoljátok meg a zöld teát. Higgyétek el, itt az ideje kipróbálnotok.

vous - 2015.10.14.
Még idén! kampány – Merüljetek el a zöld teában!

A Még idén! kampány üzenete szerint csak a kisujjadat kell mozdítanod ahhoz, hogy pozitív irányba változzon az életed és az egészséged. A konyha az a terület, ahol kézzel foghatóvá válhat a változás. Valamit elhagytok, ami nem tesz jót az egészségeteknek, valamit beemeltek az étrendbe és máris tettetek azért, hogy egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak legyetek. Cikkünket Henter Izabella dietetikus, a NEFI munkatársa segítette.

De miért éppen a zöld tea?

A zöld teát évezredek óta használja a kínai tradicionális orvostudomány. Rengeteg jótékony hatása ismert. Segíti a cukorbetegség megelőzését,de a daganatos betegségek megelőzésében is, nagy szerepe van a benne lévő polifenoloknak, köztük a epigallocatechin-gallátnak (EGCG) köszönhetően.A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind betegek bevonásával végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát.

Napi 2-3 pohár zöld tea fogyasztása mellett mind a rövid, mind a hosszú távú kutatások eredményei szignifikáns különbséget mutattak: a teafogyasztók körében a megfelelő vizsgálatokkal, hogy az erek tágabbnak mutatkoztak, a véráramlás szabályosabb volt.

Forrás:
iStock

Segíti az anyagcserét

A zöld teában lévő epigallocatechin-gallát a daganatos betegségek megelőzése mellett az elhízás kialakulásának megelőzésében is is fontos szerepet kaphat, ezt állatksérletekkel igazolták. Kiderült:az epigallocatechin-gallátot fogyasztó csoportban a kontrollcsoporthoz képest egyértelmű összefüggés volt kimutatható a zöld tea hatóanyagának fogyasztása és a kisebb testtömeg, az alacsonyabb koleszterinszint és a kisebb mértékű inzulinrezisztencia között. Természetesen a zöld teát cukor és édesítőszer nélkül javasolt fogyasztani, értékeljük különleges ízét.

Erős csontok

Úgy tűnik a zöld tea hatóanyagai közül az epigallokatechin ( nemzetközi rövidítéssel EGC) gyógyhatása a legszélesebb körűen kutataott, így pl. jelentőséggel bír a csontépítésben, erősítésben. A csontépítő sejtek kezelése EGC adásával felerősödik, valamint EGC hatására a mész beépülése is fokozódik, ami megerősített vázszerkezetet jelenthet. A kutatók további kedvező eredményt is megfigyelhettek, például a csontot lebontó sejtek működése lassult. Vagyis a zöld tea rendszeres fogyasztása lehet az egyik kulcsa a fájdalmas és veszélyes csontritkulás megelőzésének.

A teafogyasztás, nem csak a zöld, csökkentheti a csontritkulás mértékét. Az életmódváltással megnövekedett mozgással együtt, a zöld tea fogyasztása védi a csont és vázrendszert.

A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztéses úton hozzák létre. Kevéssel a teaszüret után gőzölés, melegítés útján bontják le a tealevelekben megtalálható polifenol-oxidáz enzimet. Az eljárási folyamat miatt az erjedés leáll. A későbbiekben a leveleket formázzák és minőségüknek megfelelően válogatják és szárítják. A minőségi teák feldolgozását kézzel végzik. Jó tudni A zöld teában kevesebb koffein található, előállításának köszönhetően felszívódása egyenletesebb, hosszabb ideig tart.

Gyengéd ébresztő, frissen tartó erő

Koffeintartalom: egy hosszú kávéban (2 dl) átlag 90-180 mg, egy presszó kávéban (0,5 dl) 100 mg, egy csésze fekete teában 20-90 mg, egy csésze oolong teában 10-45 mg, egy csésze zöld teában 5-30 mg, egy pohár (2 dl) kólában 20-30 mg, egy szelet (kb. 45 g) tejcsokiban 10-30 mg. koffein van.

A Még idén! kampányról tájékozódhattok a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhattok további információkat vagy csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.