Egyéb kategória

Szemrebbenés nélkül hazudtam – Kipróbáltam a poligráfot

A féltékeny férjeken és feleségeken túl bűncselekmények gyanúsítottjai és cégek is megkeresik Kerekes Tamást, az egyik hazai poligráfos szaktekintélyt, hogy kiderítse, mi is az igazság. Az egyébiránt árulkodó testbeszédnek viszont semmiféle szerepe nincs ilyenkor. De vajon lehet csalni egy hazugságvizsgálaton? Szerinte nem. Elmondja, miért.

vous - 2015.10.14.
Szemrebbenés nélkül hazudtam – Kipróbáltam a poligráfot

Kerekes Tamás pszichológusként került a rendőrséghez, ahol évekig vezető poligráfos vizsgálóként dolgozott, majd 15 év után leszerelt és ma már a saját cégében végez hazugságvizsgálatokat magánemberek és cégek felkérésére. Segítségével került elő annak idején az ellopott vizsolyi Biblia, kattant több gyilkos és rabló kezén a bilincs, de több, hazánkban forgatott, hollywoodi filmben is közreműködött már poligráfusként.

A kezdetek

Az első "modern" hazugságvizsgálót lassan 100 éve, 1921-ben találta ki egy John Larson nevű amerikai férfi, aki miután felvették a berkley-i kapitányságra, az első munkanapján összerakott egy poligráfot, aminek utódait – ugyan kicsit modernizált formában – de a mai napig használják. Míg az érzékelők anno kormos papírtekercsre, majd melegre érzékeny hőpapírra rajzolták a görbéket, addig ma már egy táskában is elférő számítógép rögzíti az eredményt. A lényeg azonban ugyanaz.

Forrás:
Kerepeczki Anna

"A poligráfok alapvetően 4 érzékelővel dolgoznak" – magyarázza Kerekes Tamás.

A karon lévő vérnyomásmérő a pulzusváltozást méri, az ujjbegyre két verejtékérzékelőt teszünk, a légzést pedig két helyen, a mellkason és a hason is figyeljük. Ezeknek a változásaiból lehet arra következtetni, ha valaki nem mond igazat.

Folyamatosan fejlesztenek újabb érzékelőket, mi is használunk egy ledes, ujjra szerelt változatot, de vannak például olyanok is, amelyek az arcizmok rezdüléseit vizsgálják. Viszont azzal, hogy több dolgot figyelünk meg, nem feltétlenül javulnak az eredmények, így valójában az új, többet tudó gépeknél is ez a 4 alapparaméter a meghatározó.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Milyen bizonyossággal lehet a poligráf eredményeire hagyatkozni?

Ezt nehéz mérni, de nagyjából 90-95 százalékos pontosságúak a vizsgálataink. Éppen ezért a bíróságon nem is fogadják el, mint bizonyíték. Büntetőeljárásban tehát ez egy szaktanácsadói tevékenység, ami a rendőrség munkáját a nyomozati szakaszban komolyan támogatja.

A nyomozások során elkövetőként képbe kerülő személyek kihallgatásánál jelentősen szűkíti a kört, és az is gyakori, hogy épp a poligráfos vizsgálatnál bukik le az illető és tesz aztán beismerő vallomást. Ez a helyzet nagyjából az esetek egyharmadában fordul elő.

Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy csakis a páciens beleegyezésével lehet az eljárást elvégezni mind tanú, mind gyanúsított esetében.

Persze ha valaki nem vállalja, az máris gyanús.

Igen, ez így van, de olyan is van, hogy a rendőrség nem végzi el, és a vádlott ügyvédje kéri, hogy magánkezdeményezésként csináljuk meg mi a vizsgálatot. A rendőrök munkáját egyébiránt sokkal gyorsabbá, hatékonyabbá és gazdaságosabbá teszi, mert ki lehet szűrni a tanúkat és a vádlottakat, amit persze egyéb eszközökkel – így például környezettanulmánnyal vagy kihallgatásokkal – is meg lehet tenni, de azok sokkal lassabbak és bonyolultabbak. A poligráf abban is segíthet, hogy milyen irányba haladjon tovább a nyomozás.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Hogyan történik maga a vizsgálat?

Első körben meg kell ismerni az ügy aktáját, az összes kihallgatási jegyzőkönyvet el kell olvasni és egyeztetni kell a nyomozókkal. Így lehet összeállítani egy olyan kérdéssort, amivel hozzá lehet kezdeni a munkához. Ezután ülünk le magával a személlyel és megnézzük, hogy egyáltalán alkalmas-e a poligráfos vizsgálatra.

Ezek szerint nem mindenki alkalmas rá?

Nem, vannak kizáró okok, így néhány mentális betegség vagy az epilepszia és az is, ha valaki bizonyos gyógyszereket szed. Vagy kábítószer hatása alatt áll. Nyugtatókkal sokan próbálkoznak, de az az első pillanatban kiderül, a reakciókból.

Miért, hogyan reagál az, aki hazudik? Figyelik a testbeszédét is? És ha mindezeket tudjuk, akkor nem tudunk felkészülni a gép kijátszására.

A testbeszédet, az arcjátékot egyáltalán nem figyeljük. Ha valaki nem mond igazat, az izgalmi állapotba kerül, megváltozik a pulzusa, izzadni kezd és a légzése is más lesz. Ez utóbbit néhányan – eléggé naivan – megpróbálják tudatosan befolyásolni, de ez mindig kibukik.

Találkoztam már én is olyan emberrel, aki azt mondta, hogy őt kiképezték a hazugságvizsgáló megtévesztésére, mégis megbukott.

Van olyan gép, amihez egy fenék alá helyezhető párna is csatlakozik, ami a mozgásokat regisztrálja. A vizsgálat során mindenki igyekszik nagyon nyugodtnak mutatni magát, így amikor hazudnak, még inkább kontrollálják magukat, figyelnek a testükre és nem mozdulnak. És máris kiderül a turpisság. Az egésznek egyébként csak akkor van értelme, ha tétje van a dolognak, ha van rizikója annak, hogy lebukik az ember.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Akkor én most hiába mondogatom, hogy fiú vagyok vagy hogy zöld a plafon?

Nem, mert ugyan nyilvánvalóan egy kényelmetlen helyzetben van, a vérnyomásmérő még kellemetlen is, de ez nem egy valódi vizsgálati szituáció, hiába mond egyértelműen hazug állításokat, ezt így nem tudjuk mérni. Egyébként éles helyzetben, mielőtt elindítjuk a gépeket, az összes kérdést átbeszéljük.

Komolyan? De hát akkor fel tud készülni az illető és nyilván nem kerül már izgatott állapotba a hazugságtól.

De igen, még így is lehet mérni a reakciókat, ráadásul a vizsgálat közben már nincs idő arra, hogy az esetlegesen nem egyértelmű kérdéseket tisztázzuk. 15–20 másodpercenként folyamatosan követik egymást a kérdések, amire azonnal válaszolni kell hezitálás, visszakérdezés nélkül.

Kik keresik meg azon túl, akiket már említett, hogy maguk kezdeményezik egy rendőrségi vizsgálatban, hogy az igazukat bizonyíthassák.

Például cégek, akik valamilyen bizalmi állás betöltése előtt vizsgálják meg a pályázót. Vagy ha eltűnik valamilyen irat az irodából, esetleg pénz a páncélszekrényből, áru a raktárból, és keresik a tettest. Gyorsabban és hatékonyabban akarják a kérdést megoldani, mint egy rendőrségi nyomozás. Amikor kiderül az igazság és a tulajdonos visszakapja a keresett dolgot, sokszor le is zárják az ügyet.

Forrás:
Kerepeczki Anna

És mi van a megcsalt férjekkel vagy feleségekkel? Ők is kérhetnek poligráfos vizsgálatot?

Igen, de ezekben az esetekben még a vizsgálatot megelőzően igyekszem megbékéltetni a párokat, a vizsgálat valamennyi kockázatát, esetleges következményeit felvázolva.

Akik hűtlenségi vizsgálatot kérnek, mindig nagyon feldúlt állapotban jönnek hozzám és természetesen a vizsgált félnek is bele kell egyeznie a dologba.

Sokszor már az előzetes beszélgetésen sikerül megbékéltetni őket, így nem is kerül sor magára a poligráfos vizsgálatra. Ennek pedig én ilyenkor kifejezetten örülök. De vannak olyanok is, akik a házassági szerződés megkötése előtt jönnek el hozzám, hogy még időben kiderüljenek a dolgok. De szerencsére nem a családi drámák a leggyakoribbak a hazugságvizsgálatokon."

Ajánlott cikkek