Egyéb kategória

Ezek a legkülönlegesebb édességek a világ hat pontjáról

Amikor meghallottam, mi lesz a mai nap témája a VOUS-n, egyből felcsillant a szemem. Csoki csokival, Nutella banánnal és minden, ami csokis, édes, cukros, marcipános, nyami. Édesszájúak, ez a cikk nektek született, figyeljetek! Összegyűjtöttem a legkülönlegesebb desszerteket a világ hat különböző pontjáról.

vous - 2015.10.17.
Ezek a legkülönlegesebb édességek a világ hat pontjáról

Új-Zéland és Ausztrália: pavlova

Nevét a híres orosz balett-táncos Anna Pavlova után kapta, és akkor készítették el először, mikor a táncosnő Új-Zélandra látogatott. A pavlovát többféleképpen készíthetjük el, általában gyümölcsökkel van körítve, legtöbbször eperrel és kivivel, de bármilyen idénygyümölccsel díszíthetjük. A pavlova, más néven habcsóktorta az igazán édesszájúaknak ajánlott.

Japán: mochi

Forrás:
iStock

A nevét talán már hallottam, de sokat nem tudtam róla. Egészen eddig. A mochi egy hagyományos japán torta, amely rizskrémből készül, és legtöbbször szilveszterkor eszik, de valójában egész évben megtalálható, hiszen rengeteg különböző fajtája van. Elkészíthető jégkrémnek, sőt még leveshez is szokták használni. Mivel a rizskrém könnyű és finom, rengeteg hozzávalóval lehet kombinálni, így a mochi elkészítése amellett, hogy egyszerű, rengeteg módon történhet. Igazán széles a választék!

Törökország: revani

Forrás:
Flickr/Janine

Neves török költőről kapta a nevét, egy igazán édes grízes piskóta. Az arab világban és leginkább Törökországban ismert a baklava, ami különböző szárított gyümölcsökből készített mézes édesség, réteges tésztával. A revani finom, laza állagú grízes piskóta. Keleties jellegét úgy kapja meg, hogy sütés után fűszeres cukorsziruppal itatják át. Itthon daratortának hívják, de a görög konyhában is megtalálható.

Németország: cseresznyés Fekete-erdő torta

Forrás:
Flickr/Fugzu

Jó, ez önmagában még nem egy nagy dolog, hiszen bármelyik cukrászdában megtalálhatjuk, de muszáj írnom róla, mert imádom. Bár rengetegen gondolják, hogy a torta ebben a formájában inkább Svájcból származik, ami talán igaz is, de a németek tökéletesítették és tették híressé, a délkelet-németországi Fekete-erdő régióban pedig tradicionális süteménynek számít. A torta pár réteg piskótából készül, amit cseresznyével választanak el, dekorációs célokra pedig csokireszelék és pár szem cseresznye kerül a tetejére. Ezenkívül van még egy svéd változata is, aminek nagyjából semmi köze az eredeti verzióhoz, mivel tejszínhabból és habcsókból készítik.

Franciaország: galette des rois

Forrás:
iStock

Magyarul valószínűleg a kiráy tortája nevet viselné. A hagyomány szerint ez a tortát karácsony után fogyasztják, de január első hetében még biztos esznek belőle.

Mára annyira népszerű lett, hogy a francia pékségek egész hónapban árulják ezt a sütit.

Lényegében egy vajas, leveles tésztás finomságról van szó, aminek a teteje porcukros, és mandulás krém van benne. A galette-et bármivel megtölthetjük: sóval, húsos ragukkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel, sajttal vagy akármivel. Én a csokira vagy a Nutellára szavazok.

Oroszország: medovnik

Forrás:
Flickr/Gaël Chardon

Orosz mézes sütemény, ami Horvátországban is ismert. Édes krémmel töltött édesség, amit több réteg fahéjas tészta választ szét. Minden falatnál keveredik a fűszer és a cukor hatása, az igazi ízét a benne lévő dió és a töltelék adja meg.

Forrás:
www.medovniknederland.nl

Az édességek lehetnek egészségesek is. Csatlakozzatok a Még idén! kampányunkhoz, és kezdjétek apró lépésekkel az életmódváltást. Mert nem minden édesség egészségtelen. A kedvenc egészséges receptjeinkért, mozgással és életmódváltással kapcsolatos írásainkért, videóinkért kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek