Egyéb kategória

Még idén! kampány: Gasztromatek – kalkulálj az egészségért!

Ahhoz, hogy célt érjen az életmódváltás, és valóban jól érezzétek magatokat a bőrötökben, elsősorban NEM a fogyásra kell fókuszálni, nem egy villámdiéta vagy drasztikus fogyókúra fog tartós és jelentős eredményt elérni az egészségetek területén. Ám nem árt az se, ha szembenéztek a helyzettel, ha valóban (akár jelentős) pluszsúllyal küzd szervezetetek.

vous - 2015.10.19.
Még idén! kampány: Gasztromatek – kalkulálj az egészségért!

Ebben az esetben az életmódváltás egyik eszköze is lehet a táplálkozás megreformálása, a bevitt kalória csökkentése.

Cikkünket Henter Izabella dietetikus, a NEFI munkatársa segítette.

Mennyi az egészséges?

  • Egy átlagos testtömegű felnőtt napi kalóriaigénye – nőknél 1800-2000kcl/nap. Az energiaszükségletet természetesen befolyásolja a testtömeg, a nem, az életkor, a külső hőmérséklet, és elsősorban a szellemi és fizikai aktivitás.
  • A férfiak fizikai adottságaikból kifolyólag több energiát igényelnek, mint a nők, náluk a 2000-2400 kcl az átlag.
  • Kisgyermekek esetében a testsúlykilogrammra számított energiaszükséglet az intenzív növekedés miatt jelentősebb.
  • Azt se szabad elfelejteni, hogy intenzív szellemi megterhelés idején az agy szénhidrát felhasználása nagymértékben megnő, így a szervezet is több kalóráit igényel.

A nagyobb fizikai munka is emeli a szükséges energiamennyiséget. Könnyű fizikai munkát végző személyeknél, nőknél, párszáz kalóriával,erős fizikai mukavégzés, betegség, láz, égési trauma esetén is maximum 3000-3500 kalória a szükséges mennyiség. Szoptatós anyáknál is legfeljebb plusz 200-300 kcal/napban kell gondolkodni.

Akik sportolnak, tudják és érzékelik, hogy az intenzív sport is növelheti a szükséges mennyiséget óránként,ilyenkor szintén 200-300 kalóriával (egy sajtos szendviccsel) érdemes több kalóriát bevinni a szervezetbe. Az életmódváltásnál is, ha az jelentős mértékben megnövekedett mozgással jár együtt, akkor ügyelni kell arra, hogy a bevitt energia kövesse a szervezet igényeit.

Rejtett kalóriák

Arra, hogy egy bizonyos táplálék mekkora mértékű kalóriát tartalmaz remek táblázatok találhatóak az interneten, érdemes egy igazán jót letölteni, vagy esetleg egy alkalmazást letölteni és különösen életmódváltásnál nyomon követni a szervezetbe bevitt kalóriamennyiséget.

A diéta szempontjából az úgynevezett rejtett kalóriák vihetik leginkább zsákutcába az életmódváltókat. Ilyen lehet a gyümölcslevekben, tejtermékekben (akár a szuperegészségesnek hirdetett gyümölcsjoghurtokban) megbúvó cukor, vagy a reggeli kávéhoz hozzáadott tejszín, magas zsírtartalmú tej, sajtok, felvágottak, nasik. Érdemes tájékozódni az élelmiszerek cimkeszövegéből.

A testsúly csökkentéséhez vagy szinten tartásához tehát szükséges a táplálékfelvétel korlátozásával és a fizikai intenzitás növelésével egy olyan mérleget kialakítani, amelyben az elhasznált energia több, vagy éppen annyi, mint amennyit a szervezet a táplálkozással bevisz.

Forrás:
iStock

Egy biztos, a hatékony életmódváltáshoz odafigyelés, türelem és kitartás is kell, teljesen felesleges drasztikus fogyókúrákkal kínozni magatokat, érdemes a Még idén! kampány szlogenjének üzenete alapján kicsi lépésekkel haladni.

Ha például a jelentős túlsúly mégiscsak kíván némi testsúlycsökkentő haditervet, akkor se csökkentsétek le a szervezetbe bevitt kalóriát azonnal jelentős mértékben. A napi ötszáz kalória mínusz is éppen elegendő, főleg, ha emellé mozgást is belekalkuláltok, amely kalóriát éget el.

Soha ne éhezzen a szervezet az életmódváltás alatt, ne koplaljatok, viszont használjátok a rendelkezésetekre álló eszközöket, alkalmazásokat, de elsősorban az eszeteket.

A Még idén! kampányról tájékozódhattok a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhattok további információkat vagy csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek