Egyéb kategória

Még idén! kampány – Az életmódváltás szexi!

Rengeteget hallani az életmódváltásról, az egészséges, harmonikus élethez szükséges tennivalókról, amelyeket érdemes a fókuszba helyezni, hogy valóban egészséges, teljes életet élhessünk.

vous - 2015.10.22.
Még idén! kampány – Az életmódváltás szexi!

Cikkünkben Bálint Amarilla, a Jászapáti Praxisközösség egészségpszichológusa, aki jelenleg klinikai szakpszichológus-jelölt a SOTE-n, a NEFI munkatársa (NEFI – Alapellátás-fejlesztési Modellprogram) fejtette ki gondolatait az életmódváltásról, nem megkerülve a hálószobai intimitást sem.

"A kényes témákat szeretjük kicsit elodázni, figyelmen kívül hagyni, kicsit Pató Pál módjára bánni velük, miközben óriási harmóniára törekszünk a konyhánkban, hatalmas teljesítményekben mérjük magunkat az edzőteremben, és szuperlatívuszokban regélünk az újabbnál újabb, kipróbált és 'természetesen' bevált csodaszerekről, receptekről, tréningtervekről, amik meghozzák az életünkbe a várt eredményeket és a boldogságot.

Fogalmazzuk meg végre, mire vágyunk!

A munkám során számtalanszor találkozom olyan felületi tünetekkel, amelyek valójában párkapcsolati konfliktusokat takarnak.

A tapasztalat az, hogy korlátozó szülői nevelés, társadalmi szinten is tabu kategóriájába tartozó szexualitás miatt nincs valódi felvilágosítás, és nem is készít fel minket arra senki, hogy meg tudjuk fogalmazni, mire vágyunk egy intim helyzetben, vagy épp mire nem. Ahogy legtöbbször arra sem, hogy mi magunk meg merjük ismerni a testünket igazán és azt, hogy mi jó nekünk. Testileg, lelkileg.

Megyünk az információáradattal, legyen szó bioszappanról, diétáról, szexualitásról vagy bármiről. Hangzatos életmódváltásba kezdünk, de az alapokra nem fektetünk elég hangsúlyt, a hetedik szoba ajtaját zárva tartjuk.

Válasz magunknak

Pedig ideje lenne kinyitni az érzékeinket, és megfigyelni, mi történik. Azt gondolom, sok mindenre magunktól is válaszokat kapnánk. De hogyan is kezdjünk hozzá, hisz’ nincs erről tudásunk. A legegyszerűbb mindig a megismerés, a tájékozódás, de nem az interneten, hanem otthon egyedül a fürdőszobában, a hálóban, vagy éppen ahol jólesik.

Ahhoz, hogy tudjuk, mi a jó nekünk, meg kell ismerni magunkat. Aki még nem fedezte fel kellően magát, vagy halványan emlékszik arra, milyen is az, amikor majd' megolvad a szenvedélytől, és izzik a levegő közte és a párja közt, az kezdjen el újra ismerkedni magával, hogy aztán kellő információval a birtokunkban be tudjuk mutatni 'új barátunkat' a párunknak is.

Ilyen iskolába mindenki szeret járni

Az ember változik, ahogy a testünk és az énképünk is. Itt vannak olyan a közhelyes tanácsok, amik azért hasznosak. Próbáljunk fel és ki olyan dolgokat, amiket eddig nem tettünk. Az erotikaboltban ízléses és nagyon praktikus dolgokat is be lehet szerezni, egy-egy merész fehérnemű esztétikai és vizuális vágyfokozó hatásáról nem is beszélve. Jó lenne magunkkal újra összebarátkozni, egy új vagy frissített változatban is, azt hiszem, sokan meglepődnénk, de a kedvesünk mindenképpen! 

Forrás:
Angelina Litvin/StockSnap

Mielőtt a tettek mezejére lépnénk érdemes kommunikálni, elsősorban kérdezni, érdeklődni, lassan, fokozatosan, hogy mire vágyik a párunk. Sokkal több türelemmel, mint eddig és a közösüléstől, főleg a csúcsra töréstől tartózkodva, inkább becézve újratanulni, és megállni minden lecke végén, és elmondani, megfogalmazni, megmutatni, kik vagyunk mi most, mit tanultunk magunkról. Higgyétek, el, ilyen iskolába mindenki szeret járni!

A szexualitás újragondolása és az arról való sokkal közvetlenebb és rendszeres kommunikáció egy tartós párkapcsolaton belül is ugyanolyan fontos, mint az élelmiszerek megválasztása, ami az asztalunkra kerül.

Tegyük meg mi az első lépést!

Az emberi egészséghez hozzátartozik az, ami miatt generációról generációra tovább élünk, az emberi fajfenntartásért felelős apró motiváció, mely hatalmas erővel és hatással bír az életünkben és a társadalmainkban. Miért ne erre fektetnénk akkor az egyik legnagyobb hangsúlyt?

Kis lépesekben kezdjük el ezt is, mert a nagy lépések félelmetesek, sőt sokan azért nem kezdenek életmódváltásba, mert félnek, hogy rengeteg nehézséggel, áldozattal jár, és ez eleve stresszt okoz, szorongást növel az emberben.

A stressz pszichés és fiziológiai hatásaira válaszként viszont egyre inkább a megszokott rutinunkhoz ragaszkodunk, sőt talán még inkább belecsúszunk a könnyű szorongáscsökkentési módszerekbe, mint az édesség vagy alkohol, így egyre távolabb kerülünk a vágyott céltól, és ennek alapvetően érthető okai vannak.

Én arra szoktam biztatni a hozzám fordulókat, hogy tessék élvezni a csókok ízét, ahogyan az ételek ízét is, nem lemondani semmiről, főleg nem az egyik legélvezetesebb dologról az életben, és megtenni azt az első apró lépést, ami a hálószoba intim, meleg, finom, szeretettel teli világába varázsol minket.

A harmónia felé vezető út

Azt talán kevesen tudják, hogy mennyire hasznos és egészséges a szeretkezés. A szexuális aktus során az agyban képletesen a stresszközpont kikapcsol és mintegy váltókapcsoló, a jutalomközpont ezzel egyidejűleg bekapcsol, aminek eredményeképpen beindul az endorfin hormon termelése. Ettől lesz a boldogság érzése határtalan.

Ezzel párhuzamosan bebizonyították, hogy az immunglobulin A nevezetű anyag megszaporodik a vérünkben, mert beindul a termelődése, és ezzel a védekezőképességünk megnövekszik, tehát az immunrendszerünk erősödik.

Láthatjuk, hogy nemcsak élvezetes, de nagyon hasznos, az életmódváltás szempontjából elengedhetetlen a szexualitásunk aktivizálása, felpezsdítse, hogy ritmusával az életünk abba a kerékvágásba kerüljön, amely számunkra a harmónia felé vezető utat jelenti."

Forrás:
iStock

A Még idén! kampányról tájékozódhattok a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhattok további információkat vagy csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, mennyit fogyott az ország a Még idén! kampány kezdete óta, kattintsatok a KILÓ-MÉTER appra. És írjátok be ti is, mennyit dobtatok le egy hét alatt.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek