Egyéb kategória

„Nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos” – Interjú Borbáth Gabriella pálinkaszakértővel

Borbáth Gabriella törékeny termete ellenére, ha úgy adódik, simán megiszik 50 különféle pálinkát. Mert ha már megkóstolja, meg is issza. Azt mondja, kiköpni bűn. De vannak egyéb tiltólisták is a pálinkázásban. A szakértő most megtanít titeket arra, hogy hogyan kell okosan fogyasztani a magyarok büszkeségét.
vous - 2015.10.24.
„Nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos” – Interjú Borbáth Gabriella pálinkaszakértővel

A név kötelez. És a család is. Borbáth Gabriella gyermekként rengeteg időt töltött nagypapája borospincéjében, így talán nem is csoda, hogy szereti a borokat, és az sem, hogy némi felszolgálói múlttal később sommelier lett. De mivel a pálinkákat még inkább szereti, kitanulta ezt a szakmát is, és pálinkamesterré képezte magát. A pálinka-szakértői titulust viszont jobban szereti, és ha lehetne három kívánsága, akkor az az lenne, hogy példaképe és mentora, dr. Panyik Gáborné szakmai ismereteinek legalább a felét magáénak tudhassa. Pedig szerénysége ellenére valamit ő is tudhat, hiszen a Pálinka Nemzeti Tanács bírójaként rendszeresen zsűrizi a hazai pálinkaházak büszkeségeit, és három neves brandnek is ő a szakértője.

Nem szoktak meglepődni az emberek azon, hogy egy nő teszteli a pálinkákat? Ráadásul te folyamatosan járod az országot és előadásokat is tartasz a témában.

A szakma már elfogadta a nők jelenlétét a szakmában, de a hétköznapi emberek azért szoktak csodálkozni, mikor megjelenek valamilyen rendezvényen.

Bírod annyira az alkoholt, mint a férfiak? Vagy csak ízlelgeted és szagolgatod az italokat?

Volt olyan verseny, ahol egy nap alatt 50 különböző tételt is megittam. A kóstoláshoz hozzátartozik az is, hogy megisszuk az italt, hiszen a garatérzet nagyon fontos az értékeléshez.

Hogyan kell úgy inni, hogy közben ne ártson meg, hiszen ez mégiscsak munka, nem pedig szórakozás.

Nagyon fontos taktika, hogy közben jó sok vizet kell inni, mert az ugye hígítja a vért, és így kevésbé szívódik fel az alkohol. És persze az sem árt, ha eszik az ember. A nagy versenyeken természetesen szoktunk szüneteket tartani, és ebédelünk is.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Van egy 3 és fél éves kislányod. A terhességed alatt tudtál dolgozni egyáltalán? Gondolom, a munkád miatt az autóval való közlekedés is kiesett.

Jogosítványom egyébként nincs, tömegközlekedéssel járok, vidékre pedig vonattal. Amikor állapotos voltam, egyáltalán nem ittam alkoholt, de ezt ilyenkor elnézik az embernek.

Máskor persze nem túl hiteles, ha mondjuk előadást vagy épp kóstolót tartok, és nem iszom meg az italt.

Amikor megtudtam, hogy babát várok, épp akkor kezdtem el tanulni a példaképemnél. Végigcsináltam a napot, amiben szerencsére pont nem volt semmilyen fogyasztás, majd aztán este szóltam Panyikné tanárnőnek, hogy mi a helyzet. Kértem, hogy ne tekintsen rám másként, mint a többiekre, hadd járhassak, hadd tanulhassak tőle, mert ez nekem nagyon fontos. És szerencsére ebből nem volt semmilyen gond. Van is egy kedves sztori, amit időnként szokott emlegetni, hogy bejött hozzánk, majd azt látta, hogy:

Ott egy kislány, aki óriási pocakkal pálinkát szagolgat egy pohárban, ami kicsit fura látvány volt.

És mennyire tudod folytatni a kislányod mellett a munkád? Mikor kezdtél újra dolgozni a szülés után?

Nagyon szerencsés vagyok, mert a férjem – aki tökéletes apuka és tökéletes partner – mindenben támogat, így nem okoz gondot megszervezni az életünket. Lehet, hogy furán hangzik, de csak 9 hónapot voltam otthon úgy, hogy közben nem dolgoztam. Amikor a főnököm hívott, hogy szeretné, ha jönnék, nem mondtam nemet. Egyrészt nagyon örültem neki, hogy szükség van rám, másrészt ez akkor nem jelentett mindennapos elfoglaltságot, csak nagyjából havi egy előadást. Aki otthon van egy pici babával, az tudja, hogy milyen jólesik néha kiszakadni egy rövid időre a napi teendők közül és felnőttek között lenni.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Mit csinál konkrétan egy pálinkaszakértő?

Három különböző pálinkabrand tartozik a cégünkhöz, ahol a receptúra kialakításában is részt veszek. A kóstolók és előadások mellett hívnak éttermekbe is, hogy segítsek összeállítani a pálinkalapot, amit egyrészt az alapján szoktunk megtervezni, hogy mit fogyasztanak egyébként a vendégek, illetve hogy milyen ételek vannak a kínálatban, hiszen a borhoz hasonlóan egyes ételekhez remekül illenek a pálinkák is. Szoktam oktatásokat is tartani, ahová kisebb pálinkakészítők is eljönnek.

És megfogadják a tanácsaidat?

Igen, általában meg. Bár egyszer volt egy bácsi, aki meghallgatta az előadást, aztán a végén azt mondta, hogy neki mégiscsak az a véleménye, hogy a legjobb pálinka abból a gyümölcsből készül, ami előtte lekvár volt.

Mármint hogy lekvárból főz pálinkát?

Igen. Holott a pálinkatörvény kimondja, hogy csak azt lehet pálinkának hívni, ami hazai termesztésű gyümölcsből készül, a cefréhez pedig nem adnak, sem cukrot sem mézet. A lekvárban pedig nyilván van cukor is.

Ha már itt tartunk, hogyan tudja egy laikus eldönteni, hogy egy pálinka tényleg pálinka-e? És mitől jó egyáltalán egy pálinka?

Alapvetően két különböző lepárlás létezik, az egyik a kisüsti, a másik pedig a tornyos. Ez utóbbival készülnek azok, amiket egy kezdő pálinkakóstolónak is ajánlani tudok, mert itt sokkal intenzívebbek az illatok és az aromák.

Ha vásárolunk, akkor mindenképpen érdemes megnézni az üveg hátulján lévő címkét. Ha azon az összetevők között csak annyi szerepel, hogy kezelt víz és pálinka, akkor nyugodtan megvehetjük.

Ha cukor vagy méz van az összetevőkben, azok maximum likőrök lehetnek. A jó pálinka minőségi gyümölcsből készül. Nem túlérettből, nem rothadásnak indultból, hanem olyanból, amit akár meg is ehetnénk. Azok az alkoholos italok, amik pedig nem gyümölcsből, hanem gabonából készülnek, már nem is pálinkák.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A pálinkafogyasztás manapság nagyon trendi, de azért még kapcsolódnak hozzá bőven előítéletek, hiszen amiket korábban lehetett kapni a boltokban, azok konkrétan ihatatlanok voltak.

A második világháború után hadikötelezettségből rengeteg pálinkát kellett a Szovjetuniónak szállítanunk, amihez egyrészt nem volt elegendő gyümölcs, másrészt sokkal olcsóbb volt nagy mennyiségben gabonából, főleg kukoricából szeszt gyártani és azt ízesíteni.

Ez eléggé tönkretette a pálinka renoméját. 2002-ben fogadták el a pálinkatörvényt, ami után ezeket az italokat már nem lehetett pálinkaként eladni, a boltokban ezen a néven már tényleg csak jó minőségű párlatokat értékesíthettek.

Azért azt is el kell mondanunk, hogy az alkohol nem tartozik az egészséges dolgok közé. Te hogyan vigyázol magadra?

Egyrészt úgy, hogy nem iszom mindennap, figyelek a mértékre, és szaunázni is szoktam. Az előadásainkat is mindig úgy kezdjük, hogy felhívjuk a figyelmet az ésszerű fogyasztásra, arra, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos a pálinkafogyasztásban is. Bár még nagyon gyerekcipőben jár a dolog, de az emberek kezdik megérteni ezt az alapvetést.

A jó pálinkát lassan, kortyonként ízlelgetve kell fogyasztani, és el kell felejteni a laza csuklóval, feszes könyékkel, gyorsan bedobott feleseket.

Ajánlott cikkek