Egyéb kategória

Hol van a jó ízlés határa? Most kiderül, mit és hogyan érdemes viselnetek a munkahelyeteken!

Nőként, de még akár férfiként sem olyan egyszerű megtalálni az egyensúlyt az ízléses és a magamutogató öltözködés között. Szívesen mutatja meg az ember a kecses, hosszú combjait vagy a szép dekoltázsát, de hol van a jó ízlés határa? A Norie Team stylistja, Nyaka Dóri megosztott velünk néhány munkahelyi és persze szabadidős aranyszabályt a magamutogatást illetően.

vous - 2015.10.27.
Hol van a jó ízlés határa? Most kiderül, mit és hogyan érdemes viselnetek a munkahelyeteken!

Egy gomb be, egy gomb ki

Kezdjük a legfontosabbal, amit maga Dóri is leszögezett. Habár a legtöbb munkahelyen íratlan szabályok vannak az öltözködést illetően, azonban egyet mindenhol érdemes betartani: soha, semennyit ne mutassuk meg a dekoltázsunkból! Hiába érezzük magunkat nőiesebbnek egy ízlésesen kivágott felsőtől, ezt tartsuk meg máskorra.

Természetesen nem kell garbót viselnetek az év összes munkanapján, de mindig érdemes figyelni arra, hogy az ingeken és felsőkön a melleket fedő gomb begombolva maradjon, ezzel az ízlésesség keretén belül maradhatunk. Ha pedig végre elérkezett a péntek, akkor azt az egy gombot – ha mi úgy érezzük jól magunkat – bizony kigombolhatjuk. Ennél többet buliban sem érdemes megmutatni.

Kövessük az örök igazságot, miszerint a kevesebb néha több!

Forrás:
iStock

A férfiaknál egyértelműbb a szabály gombolás terén

A férfiak ingviselési, pontosabban gombolási szokásainál egy fontos dolgot kell munkában figyelembe venni, mégpedig azt, hogy van-e nyakkendő. Ha nyakkendőt visel az illető, akkor minden gombot muszáj begombolni, ha pedig nem visel, akkor a legfelső gombot kigombolhatja. Egyszerű, ugye?

A hosszabb vonzóbb!

A szoknya hosszát illetően egyetlen jó tanács, amit megjegyezhettek, hogy mindig kétujjnyi kell a tökéletességhez! Hogy mit is jelent ez pontosan? Tegyétek két ujjatokat a térdetek fölé, és ez az a pont, ami fölé munkahelyen nem érhet a szoknya. Dóri szerint ha buliról van szó, akkor is érdemes kerülnünk a rövid szoknyákat, hiszen könnyen közönséges lehet az összkép.

Érdemes inkább egy jól megválasztott ceruzaszoknyával, ruhával felkelteni mások érdeklődését, és kihangsúlyozni azt, amit ki szeretnénk! Ha nem tudjátok, mit viseljetek egy irodai munkához, akkor ide kattintva megnézhetitek Dóri korábbi tippjeit és szettjeit.

Forrás:
iStock

Ahány kultúra, annyi dress code?

Mariann diplomatafeleségként rengeteget utazott, számtalan kultúra hétköznapjait láthatta közelről, így megkértem, meséljen nekünk arról, más országokban mi a helyzet öltözködés terén.

"Eddig két országban voltunk külszolgálaton és attól függetlenül, hogy mindkettő muzulmán ország volt, az utcai viseletek teljesen mások voltak. Iránban mindenkinek kötelező eltakarnia a haját és a testét, bár a csador nem volt kötelező. A szó maga egyébként azt jelent: sátor. Nem véletlenül. Vidéken viszont sokkal konzervatívabbak voltak az emberek, a nők szinte kivétel nélkül fekete csadorban jártak, ezért míg a fővárosban színes kendőben és rövidebb kabátban is kimehettem az utcára – igen, nekem is muszáj volt hidzsábot viselnem –, addig ha kirándulni mentünk, mindig hosszú és fekete vagy sötét színű felsőt és kendőt hordtam.

A fogadásokon sem nagyon jelentek meg a nők rövid szoknyában, kizárólag akkor, ha a helyszín előtt épp a kapu előtt tudtak kiszállni az autóból, hiszen még a bokát sem lehetett szabadon mutogatni az utcán. A helyi nők viszont mindezt hihetetlen rutinnal oldották meg, már a liftben képesek voltak pikk-pakk nadrágról szoknyára váltani.

A házibulikban ugyanis duplán megmutatták azt, amit az utcán nem lehetett.

Marokkóban az élni és élni hagyni elve alapján mindenki saját értékítélete alapján öltözködött, de azért túlzásokba ott sem estek a nők. A nyugatias bevásárlóközpontokban, szórakozóhelyeken nem volt feltűnő, ha valaki miniszoknyában vagy a vállait szabadon hagyó felsőben volt, de a bazárba már jellemzően nem így mentek vásárolni. Ramadán idején viszont azok is hosszú kaftánba (dzselabbáhba) öltöztek, akik egyébként nyugatias stílusú ruházatban jártak, hiszen

ilyenkor nemcsak az evés, de a szexuális élet is korlátozva van, így nem illett a férfiakat megzavarni még fejben sem a havi böjt betartásában.

Személy szerint mindenkinek azt tudom javasolni, aki muzulmán országba megy nyaralni, hogy kötelező vagy sem, de igyekezzetek minél többet eltakarni magatokból, válasszatok inkább lenge anyagú nadrágot és pólót, a rövidgatyót, a miniszoknyát és a spagettipántos topot tartsátok meg az európai tengerpartokra vagy a Balatonra. A túl kevés ruházat még nálunk is közönségesen hat, az arab országokban pedig egyenesen felhívás keringőre.

Nyaka Dóri

A NORIE-Team stylistja, Nyaka Dóri

Mióta az eszemet tudom, stylist szeretnék lenni. Főállásban 2014 eleje óta dolgozom stylistként. A Sanoma Média Akadémián sajátítottam el a szakma rejtelmeit, dolgoztam a Nők Lapjával, az angol Evolve magazinnal és a Dolly by Le Petit Tom Hungaryval. A Norie Teamet és a Szépítőket erősítem stylistként. Legjobban az átalakításokat szeretem, mert ott érzem igazán, hogy segíthetek a nőknek megtalálni önmagukat. Öltözködéssel kapcsolatos tippjeimért kövessétek a Facebook-oldalamat.

Ajánlott cikkek