Egyéb kategória

Megvan, hogyan váltsuk le a feketét a ruhatárunkból!

Mindenki tudja, mennyire dögösen nézett ki Julia Roberts abban a bizonyos fekete ruhában a Micsoda nő!-ben, de ha jobban belegondolunk, a legnőiesebb, leginkább hozzáillő mégis az ikonikus piros estélyi volt. Így van ez a való életben is. Hiába hisszük, hogy a fekete a tökéletes választás, egy színes szett sokkal jobban kihozhatja a valódi szépségünket. Készen álltok? Mondjunk búcsút a feketének, főleg ősszel és télen!

vous - 2015.10.28.
Megvan, hogyan váltsuk le a feketét a ruhatárunkból!

Junior szerzőnkhöz, Nikihez hasonlóan a ruhatáram nagy részét nekem is a fekete ruhák teszik ki. Habár vannak napok, amikor egy más színű felsővel vagy épp alsóval megpróbálom megtörni a teljes feketeséget, végleg azonban sosem sikerül búcsút mondanom a kedvenc színemnek. Miért is tenném? Egyszerű, slankít és mint már ezerszer hallottuk "mindenhez megy". Szemes Nóra személyi stylist rácáfolt erre a tévhitre, és egy workshop keretein belül megpróbált megtanítani arra, hogyan is iktathatnám ki a színpaletta legsötétebb árnyalatát a gardróbomból – ha nagyon akarnám.

Lássuk, hogyan szabaduljunk meg néhány lépésben a feketétől!

A színtípusok mindenek felett

A legfontosabb és egyben legelső lépés, hogy megállapítsuk, melyik színtípushoz tartozunk. A négy fő – tavasz, nyár, ősz, tél – típuson belül további hat altípus közül kell megtalálnunk azt, ami igazán a mi csoportunk. Minden típushoz közel 30 különböző szín tartozik, amit az ember bátran hordhat. Ha a mi színcsoportunkba nem tartozik bele a fekete, márpedig a legtöbb típushoz nem illik, akkor érdemes messziről elkerülnünk ezt az árnyalatot. Nézzétek meg az Invent Your Image nevű Pinterest-oldalt, ahol szuper táblázatok segítségével ismerhetitek meg a saját színeiteket! A tél mindhárom típusához és az élénk tavaszhoz tartozó nők azonban örülhetnek, nekik nem kell teljesen búcsút inteniük a gyász színének.

Forrás:
Hámori Zsófia

Kis lépésekkel kerüljük el a fekete viselését

Színtípus ide vagy oda, a kor az, ami biztosan segít az elválásban. Harmincöt fölött ugyanis a fekete szín amellett, hogy bekeményíti a vonásokat, a ráncokat is kiemeli. Ezt pedig nem szeretnénk, ugye? Hogy elkerüljük a nem kívánt hatásokat, van néhány tipp, amit érdemes megfogadnunk.

  • Távolítsuk el a fekete színeket az arcunk közeléből!
  • Ne használjunk fekete kiegészítőket, beleértve a sálat és sapkát is!
  • A kiegészítők mellett figyeljünk arra, hogy a fekete szemüvegkeret sem előnyös.
  • Felsőben is kerüljük a sötét árnyalatot, még akkor is, ha például csak egy inggallér fekete, a felső nem!

Forrás:
Hámori Zsófia

A feketén túl – De mi legyen helyette?

Ha megtaláltuk a saját színtípusunkat, akkor a színpalettánkról kell kiválasztani a legsötétebb árnyalatokat – ezek lesznek az alapszíneink. A három legjobb szín, amit választhatunk a sötétkék, szürke és barna. Érdemes ezek közül a színek közül mindenkinek a saját árnyalatát megtalálnia, és ha sikerül, ez lesz az a szín, amivel kiválthatjuk a feketét. Idén a burgundi mellett a szürke az ősz legdivatosabb színe, így ezzel a választással nem lőhetünk mellé. Ha a sötétkék, tengerészkék árnyalatot választjuk, szinte bármivel párosítjuk, telitalálat lesz. Bátran viselhetünk hozzá pirosat, barnát, sárgát, bézst, de természetesen mindenki csak a saját árnyalatát.

Kezdjük a cipővel!

Amellett, hogy az arcunk közeléből próbáljuk eltávolítani a sötét árnyalatokat, érdemes alulról is megkezdenünk a kiiktatást. Kezdjük is a cipővel! A csizmavásárlás ősszel mindig nagy dilemmát okoz, nem egyszerű megtalálni a megfelelő fazont, pláne, ha a színek lehetőségét is leszűkítjük. Nóra tanácsára próbáljuk a fekete csizmát kerülni, helyette válasszunk sötétkéket vagy szürkés árnyalatút. A lehetőségeink tárháza nem is olyan korlátozott, mint hinnénk, csak szánjunk elég időt, energiát és kedvet a tökéletes csizma megtalálására. Ha pedig megleltük álmain lábbelijét, már kereshetünk is egy hozzáillő táskát, amivel még egy dolog lesz rajtunk, ami nem fekete! Érdemes télen mindig a csizmánk és a táskánk vagy felsőnk színét összeegyeztetni, hogy teljes legyen a harmónia.

Forrás:
Hámori Zsófia

Minták

Nemcsak színekkel, de akár mintákkal is egyszerűen leválthatjuk a feketét. Ősszel érdemes mintás nadrágba bújnunk, de ha a szürke téli napokon ez távol áll tőletek, akkor a mintás felső jó döntés lehet. Hogy miért? Mert a mintáktól függően az adott ruhadarab tele lesz színekkel, így ahhoz felsőben vagy alsóban már "csak" egy olyan árnyalatot kell választanunk, ami megtalálható a mintában is. Ide kattintva korábbi cikkünkből megnézhetitek minta-kisokosunkat, amiből kiderül, mit mivel érdemes kombinálni.

A kis fekete lehet akár kis bézs is!

Az este végére Nóra engem és szerintem a legtöbb résztvevőt meggyőzött a fekete leváltását illetően. Számtalan szettet láttunk és érvet hallottunk, így lélekben már értem, miért is lenne jó más színekben tölteni a napokat. Mégis maradt mindenkiben egy kérdés, ami bizony fontos! De mi lesz így a kis feketével? Nóra szerint csupán néhány olyan hely van, ahol muszáj ragaszkodnunk a feketéhez, ilyen esemény lehet például egy színházi előadás vagy temetés. Ezeken kívül az esemény hangulatától és az évszaktól függően szinte bármibe bújhatunk, csak a fantáziánk szab határt. Nyári esküvőkre, koktélpartikra bátran válasszatok bézs, krém-, pasztellszíneket, míg ősszel forduljatok a barnás, őszi árnyalatokhoz!

Szemes Nóra személyi stylisttól egy workshopon tanultam meg, hogyan kell kiiktatni a fekete színt az őszi és téli ruhatárunkból.

Szemes Nóra személyi stylist

Ha kedvet kaptatok a vásárláshoz, gardróbrendezéshez, netán szívesen részt vennétek egy workshopon, vagy csupán szeretnétek Nóra segítségét kérni, akkor bátran keressétek fel a Facebook-oldalán vagy látogassátok meg a weboldalát.

Ajánlott cikkek