Egyéb kategória

Így legyetek jobb döntéshozók – Elég a dilemmákból!

Mielőtt azt gondolnátok, hogy ti vagytok a világon a legrosszabbak döntéshozásban, akkor nyugodjatok meg, biztos van még nálatok is döntésképtelenebb ember. Viszont ahhoz, hogy ezt a tulajdonságotokat le tudjátok győzni, kell egy kis változás az életetekbe. Ebben fogok most segíteni nektek!
vous - 2015.11.02.
Így legyetek jobb döntéshozók – Elég a dilemmákból!

Van, aki a csillagjegyéből adódóan határozatlan és van, akinek a természete valamiért ilyen, esetleg ilyenné vált. Határozottnak lenni nem egyszerű, főleg akkor, ha olyan maximalisták vagytok, mint én, és mindig csak a jobbnál jobb felel meg, ami nem száz, hanem száztíz százalékos. Aránylag könnyen döntök, határozott embernek tartom magam, de én sem voltam mindig ilyen. Szóval igen, tudom, milyen határozatlannak lenni. Hiszen ha már csak arra gondolok, hogy mennyi, de mennyi lehetőségünk van igazából mindenre az életben. Bemegyünk egy üzletbe sampont venni, a polcon meg legalább 50-féle van. Mi meg csak nézünk, hogy na, most akkor melyiket válasszam? Melyik lenne a legjobb választás?

A döntésképtelenség megoldása egy dologban rejlik: nem kell mindig a legjobbat választani. Maradjunk a samponos példánál. Az egyik száraz és töredezett hajra van, a másik meg száraz és kényes hajra, a harmadik meg csak töredezettre. Ott álltok, nézegetitek a hajatokat és még csak azt sem tudjátok eldönteni, hogy most száraz vagy töredezett, vagy mindkettő. A kérdés: hogyan fogom megtalálni a legjobb sampont? Valószínűleg nem fogjátok. 50 sampon az egyhez, hogy épp azt az egyet viszitek majd a kasszához, ami jó lesz.

És ha rosszat is vesztek, az baj? Akkor az kudarc, rossz érzés, lelkiismeret-furdalás, pénzkidobás és mérgelődés? Igen, ez ilyen. Viszont honnan kellett volna nektek tudni, hogy melyik sampon a jó, ha nem ismeritek őket? Honnan kéne tudnotok, hogy melyik a legjobb döntés, ha nem onnan, hogy kipróbáljátok őket és utána leragadtok egynél?

Forrás:
Pixabay

Az, hogy kételkedünk normális. Melyik a jó, melyik a legjobb, mit hogy kéne, miért kéne és miért nem kéne. Egymillió kérdés, amit próbálunk saját magunknak is megmagyarázni, hiába.

És ha rossz döntést hoztok? Még ha bajotok is lesz belőle, legalább tanultatok valamit.

Nem is olyan nehéz döntést hozni! Újabb példa. Az étteremben meglátjátok az étlapot, amiben hagyján, hogy úgy vannak megfogalmazva az ételnevek, hogy még a szakács sem érti, mik azok, de akkora a választék, hogy képtelenek vagytok dönteni. Mert ez is finom, azt is szeretitek, de újat is megkóstolnátok, csak hát igen, megint a „mi van, ha nem fog ízleni?” kérdés jön. Lehet, hogy nem fog.

Első lépésként döntsétek el magatokban, hogy NEM a legjobbat akarjátok kiválasztani. Nem kell mindig maximalistának lenni, ki kell találnotok, mi számít igazán és mi a fontos nektek. Ezzel tudjátok szűkíteni a kört és sokkal könnyebben fog menni a döntés, ha tudjátok, mit akartok. A másik lehetőség, hogy fejben (vagy nem fejben) összeszeditek a pro és kontra érveket. Ez is megkönnyíti a döntéshozást.

A lényeg: döntsetek úgy, hogy tudjátok, mi számít nektek igazán. Hiába nagy a választék a samponok terén, ha azt sem tudjátok, milyet akartok.

Ajánlott cikkek