Egyéb kategória

5 dolog, amit tudnotok kell a rémálmokról

A legtöbb ember többször is szembesül a rémálmokkal, mondjuk egy horrorfilm megnézése után szinte biztos. Vannak gyakori és visszatérő álmaink is, de mi az, amit még mindig nem tudtunk a rémálmokról?
vous - 2015.11.04.
5 dolog, amit tudnotok kell a rémálmokról

Valljuk be, nem nagyon szeretünk felriadni az éjszaka közepén hevesen kapkodva a levegőt és magunkat nyugtatva, hogy ez csak egy álom volt. Én mostanában például elég gyakran álmodom azt, hogy kívülről látom magam az ágyamban fekve és érzem, hogy valaki leszorít, nem tudok mozdulni, belesüllyedek az ágyba és hiába próbálok kiabálni egyszerűen nincs hangom. Igen, elég rémisztő.

De megesett már az is, hogy repülőgép zuhant le a házunk udvarában, majd atombomba robbant a nappalinkban, miközben anyukámék a teraszon beszélgettek és a hajuk szála sem görbült. Na, meg arról ne is beszéljünk, hogy ezek után egy cowboy kergetett engem és egy rokonomat az utcán. Elég bizarr, nem? Lehet, hogy le kéne állnom a horrorfilmekkel… De vajon mi folyik a fejünkben, amikor rosszat álmodunk?

Forrás:
giphy.com

Az agyunk így űzi el a szorongást

A visszatérő rémálmok poszttraumás stresszre és más egészségügyi problémákra utalhatnak, de általában nem kötődnek mentális betegségekhez. Semmi rossz nincs abban, ha valaki rosszat álmodik, sőt a rémálmok a minden nap felgyülemlő stressz feldolgozásában segítenek – írja a Huffington Post.

A rémálmok nem egyediek

Egy tanulmányban 331 kanadai felnőttől gyűjtöttek össze álmokat, összesen tízezret. Az eredmények alapján minden ember ugyanazokról a dolgokról álmodik, de a leggyakrabban mégis üldözésről, esésről, valamilyen kárról, halálról, családról és a barátokról, konfliktusokról, erőszakról, egészségügyi gondokról és egy „gonosz” – nem Voldemort, bár én már vele is álmodtam – jelenlétéről álmodunk.

Forrás:
giphy.com

Felesleges értelmezni őket

Sigmund Freud az álmokat ablaknak tekintette, amin keresztül bepillanthatunk a tudattalanunkba. A további kutatások viszont nem tudták ezt alátámasztani, így a pszichológusok is felhagytak az álmok értelmezésével. Szóval ha ti is minden rémálmotok után felcsapjátok Krúdy Gyula Álmoskönyvét, akkor most el kell szomorítanom mindenkit, nem nagyon lehet értelmezni őket. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a rémálmok ne lennének mérvadóak, de egyénenként változhat a jelentőségük.

A férfiak katasztrófáról, míg a nők párkapcsolatról álmodnak

Az apokaliptikus álmok és a természeti katasztrófák megjelenése az álmokban egyáltalán nem ritka. Egy tanulmány bebizonyította, hogy a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel álmodnak természeti katasztrófákról, illetve gyakran jelenik meg az álmaikban a háború és a terrorizmus. A nőknél már más a helyzet, mi leginkább párkapcsolati konfliktusokról vagy egyéb veszekedésekről álmodunk, mondjuk a barátainkkal, rokonainkkal vagy munkatársunkkal.

Forrás:
giphy.com

Alvászavarokhoz vezethetnek

A legnagyobb probléma a rémálmokkal, hogy ronthatják az alvás minőségét, de akár komolyabbra is fordulhat a helyzet. Ha valakinél nagyon gyakran fordulnak elő rémálmok, akkor az paraszomniához, azaz lidércnyomáshoz vezethet, ami elalvásnál, alvás közben és felébredésnél is jelentkezhet. A tünetek közé tartozik például ha az egyén felül és kiabál álmában, menekülni akar a szobából és hallucinál, vagyis valóságként éli meg az álmokat.

Ajánlott cikkek