Egyéb kategória

Ezeket biztos nem tudtátok a balkezesekről

Valószínűleg ti is ismertek balkezeseket, sőt, lehet, hogy ti is azok vagytok. Azonban most összegyűjtöttem pár érdekességet, amit nagyon kevesen tudnak róluk.

vous - 2015.11.12.
Ezeket biztos nem tudtátok a balkezesekről

Mitől lesz valaki balkezes?

Egy svéd tanulmány kimutatta, hogy akik depressziósak vagy stresszesek voltak a terhesség alatt, nagyobb valószínűséggel hoznak balkezes gyereket a világra. Más vizsgálatok szerint azok a babák, akik kis súllyal születnek, valamint azok, akiket idősebb korukban hoz világra az édesanyjuk, szintén nagyobb eséllyel lesznek balkezesek – írja a Huffingtonpost.

Másképp gondolkoznak a jobb- és balkezesek

A balkezesek egészen máshogy gondolkoznak, mint a jobbkezesek. Egy 2009-es kutatás során különböző képeket mutattak jobb- és balkezeseknek és arra kérték őket, hogy válasszák ki, melyik kép tűnik szebbnek, boldogabbnak és őszintébbnek. Míg a jobbkezesek inkább az illusztrációkat választották a jobb oldali oszlopból, addig a balkezesek a rajzokat találták szebbnek a bal oldali oszlopból.

Forrás:
pixabay.com

A balkezesek jobb harcosok

Egy francia tanulmány megállapította, hogy a balkezesek jobb harcosok, ennek pedig – amellett, hogy a meglepetés erejével hatnak – egyetlen egyszerű és nyomós oka van: a balhorog.

A balkezesek nem isznak többet

Bár jó néhány vizsgálat utal arra, hogy a balkezesek jobban tudnak inni, egy 2011-es kutatás kimutatta, hogy egyáltalán nem isznak többet, mint jobbkezes társaik.

Az ikreknél gyakoribb a balkezesség

A balkezesség nagyjából kétszer gyakoribb az ikreknél. Egy 1996-os tanulmány szerint mintegy 21 százalékuknál mindenkét testvér balkezes.

Ajánlott cikkek