Egyéb kategória

2015-ben a méret a lényeg, de mi lesz jövőre? – Így alakultak át a mobilok

Okos, kihúz a bajból, szórakoztat – tehát minden élethelyzetben ott van veletek. Mi ez? Az okostelefonotok! Ahogy teltek az évek, úgy változtak az igények a telefonokkal kapcsolatban is. A táska méretű monstrumtól a kagylós csodán át a tepsi formájú (és méretű) okostelefonokig hosszú volt az út. De lehet, hogy Adele most mindent megváltoztat?

vous - 2015.11.09.
2015-ben a méret a lényeg, de mi lesz jövőre? – Így alakultak át a mobilok

Menőség akkor

Felfigyeltetek már arra, hogy manapság nem azt mondjuk, hogy „a mobilomat”, hanem: „a telefonomat”? Miért érdekes ez? Mert a szóhasználattal a funkció átalakulását is le lehet követni. A funkciótól lassan, de biztosan meneteltünk a szépség felé.

Amikor betört a mobiltelefonláz, semmi más nem volt fontos, csak az, hogy menet közben, mindenféle kábelek nélkül tudjunk telefonálni. Mindannyian ismerjük a neten fellelhető képeket az ősi, szinte táska méretű telefonokról. Szép nem volt, de ahogy az ember sétált az utcán, mindenki tudta, hogy mit cipel, tehát igen hamar státuszszimbólummá nőtte ki magát a mobil.

A Mátrix és a ki- és lecsapható telefonok

A mobilok ellepték az emberek életét, bárki elérhető volt, BÁRHOL, és ez a lényeg. Sokszor, sok helyen lehetett mutogatni, hogy nekem bizony Nokia 3210-es van, szuper tigrises hátlappal.

A gyártók mindig igyekeztek újítani a telefonok piacán. Így történt, hogy eltűnt az antenna, lett csúsztatható vagy éppen kinyitható telefon. Apropó: a Nokia lehajtható telefonját egyértelműen a Mátrix tette igazán menővé. Nézzétek csak, mi van ott fél percnél:

Mindenki úgy akart telefonálni, mint Neo. Csak senkit nem Morpheus hívott. Később jöttek az igények a méretekkel kapcsolatban is: a szétnyitható készülék eleve felére csökkentette a telefont, de voltak egészen pici darabok is. Aztán egyre laposabbak lettek. Emlékezzünk csak a Motorola v8-asra! Kevés ennél menőbb telefont tudnék mondani.

A széria annyira sikeres volt, hogy több típust is kiadtak belőle. Gyönyörű telefon volt, és mindent tartalmazott, amit a kor menősége igényelt: lapos, fényes, dizájnos, kinyitható. Kell ennél több? 2005-ben nem.

2007. január 9.: amikor minden megváltozott

Robbant az iPhone. Pontosabban Az iPhone: a mindent megváltoztató, a történelmet író, a korát megelőző. Ilyen és hasonló jelzőket kapott az évek során A Telefon. Ezt a pontot jelölném ki arra, amikor a mobil helyett a telefon szó került előtérbe. Mi változott?

Csak nézzetek rá az okostelefonotokra: érintőkijelző, letisztultság és egyben óriási szabadság. Nézegettük, nyomogattuk, hogy mi a fenét tudhat az a sok kis ikon, és miért nincs billentyűzet, és egyáltalán: hogy fogunk így SMS-t írni? Először meg kellett tanulni használni, később kezdtük csak el a csinosítást.

Forrás:
iStock

Ha az okostelefonok alfájánál és omegájánál, az iPhone-nál maradunk, akkor csak annyit mondhatok, szépsége az egyszerűségében rejlett: fekete hátlap, kromózott széllel. Ennyi, nem akarta elvonni a figyelmet a dizájnnal az újításokról. Ekkoriban még senki nem foglalkozott azzal, hogy milyen tok van a telefonján. Pillanatok alatt státuszszimbolummá nőtte ki magát a beleharapott alma, senki nem akarta letakarni. Sőt, ahol lehetett, úgy telefonált, hogy lehetőleg látszódjon.

Méretek? Hol vannak már a pici kinyitható szösszenetek? Minél nagyobb kijelző, annál jobb. Nincs mit tagadni: a méret a lényeg.

Sorra jöttek a gyártók, és ugyanezt a dizájnt egy icipici csavarral toldották meg. Próbálkoztak még fizikai gombokkal, talán a nosztalgia kedvéért, de az alapkinézet maradt. Aztán újabb piaci rést találtak a kereskedők: a hátlapok. Napokig lehetne sorolni, milyen csilivili, virágos, állatos, egyszerű, bonyolult, olcsó vagy drága hátlapok vannak a piacon.

A toknak lett egy úgymond személyiségkifejező ereje: megjelenhet rajta a kedvenc filmetek vagy állatotok, alkalmazkodhat az aznapi szerelésedhez. (Barátaimat rendszeresen szórakoztattam azzal, hogy volt tok, amit kifejezetten egy felsőmhöz vettem, tehát a telefonom velem együtt öltözködött.)

Adele a mindennapok ellen

Az okostelefonok csak a nevükben telefonok, hiszen sokkal többet netezünk rajtuk, mint telefonálunk. Ezt a sok böngészést nem lehet pici kijelzőn kivitelezni. Így a gyártók rámentek az óriási tepsitelefonokra. Óriási az ugrás: méretben, tudásban, kinézetben. Okosabbak, szebbek a telefonok. De kivételek mindig vannak – 2015-ben is.

Adele legújabb klipje felrobbantotta az internetet, ráadásul van benne egy különlegesség. Biztos észrevettétek, hogy egy kinyitható telefon szerepel benne. Miért? A válasz sem váratott sokat magára: az egyszerű kellékkel jobban érezte magát forgatáskor. Az iPhone túl valóságos lett volna, túl mindennapi. Ezt pedig Adele nem szerette volna. Mit gondoltok?

Ajánlott cikkek