Egyéb kategória

7 okos és szép nő, akikre mindannyian felnézhetünk

Azt tudjuk, hogy a golyóstollat, a villanykörtét és a telefont is egy férfi kiváló elméjének köszönhetjük. De mi a helyzet a nőkkel? Mi magunk gyakran megkapjuk a már ismert sztereotípiát, miszerint ha csinosak és szépek vagyunk, akkor kizárt dolog, hogy a fejünkben is lapuljon valami. Hogy eloszlassam ezeket a gondolatokat, összegyűjtöttem öt gyönyörű és egyben intelligens nőt, aki férfiakat megszégyenítő módon bizonyította be, igenis van olyan, hogy a szépség és az ész együtt jár.

vous - 2015.11.09.
7 okos és szép nő, akikre mindannyian felnézhetünk

Tabitha Babbitt

Tabitha Babbitt tökéletes bizonyíték arra, hogy a gyönyörű nőket nemcsak nőies dolgok foglalkoztatják. Az amerikai származású, fűrészgyárban dolgozó nő hamar észrevette, hogy az ott dolgozók nem bírják erővel. Munka közben megfigyelte, hogy a fűrésszel dolgozó emberek hamar elfáradnak, ugyanis túl sok energiát használ fel a fűrész húzása, emiatt pedig lassan haladnak. A massachusettsi Tabitha feltalálta az első körfűrészt, 1813-ban. Habár a körfűrész munkások ezreinek hétköznapjait könnyítette meg, a fiatal nő sosem szabadalmaztatta.

Forrás:
supertechertools.net

Hedy Lamarr

Hedy Lamarr – aki 1914. november 9-én született és akinek a mai nap témáját is köszönhetjük itt a VOUS-n – osztrák születésű amerikai filmcsillag és feltaláló volt. Filmes karrierjét hazájában kezdte, de Ausztria második világháború alatti megszállásakor Londonba, majd az Egyesült Államokba menekült, ahol alá is írt egy szerződést a Metro-Goldwyn-Mayerrel. Innentől kezdve a '40-es, '50-es évek filmcsillaga volt, de ezt inkább köszönhette szépségének, mintsem tehetségének.

A színészkedés egyhamar untatni kezdte, és az alkalmazott tudományok rejtelmeiben merült el szabadidejében. Első férjének köszönhetően számtalan dolgot tanult meg a torpedókról, fegyverekről, irányítástechnikáról. Ennek a tudásának köszönhetően 1942-ben George Antheillel közösen egy torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló adóberendezést hoztak létre, amit titkos kommunikációs eszközként szabadalmaztattak. Az elkészült találmányt elsőként a Kuba elleni blokád idején használták, napjainkban pedig bluetooth-kapcsolatoknál és mobiltelefon-rendszereknél segít.

Forrás:
AFP/Europress Képügynökség

Jennifer Connelly

A 44 éves színésznő és egyben modell amellett, hogy gyönyörű, az esze is a helyén van. Az amerikai színésznőt a Rekviem egy álomért és az Egy csodálatos elme című filmekből ismerjük. Emellett azonban az egyetemen is jeleskedett. Egyetemi tanulmányait a Yalen kezdte meg, majd a Stanfordon fejezte be. BA diplomáját angol bölcsészként szerezte meg. Számtalan nyelven, többek között olaszul, spanyolul és franciául beszél. 2005 óta az Amnesty International amerikai nagykövete az emberi jogokkal kapcsolatos oktatás területén.

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Lucille Ball

Lucille Désirée Ball amerikai színésznő, komikus és modell volt. Számtalan sitcomnak a főszerepét töltötte be, az '50-es évek végére pedig minden amerikai által ismert tévésztár lett. Tévés karrierje után életet adott két gyermekének, majd 1962-ben ő lett az első nő, aki egy jelentős tévéstúdió vezetője lett. Lucy stúdiójának köszönhetően olyan sikersorozatoknak örülhetett a világ, mint a Star Trek vagy a Mission Impossible. A sikert sikerre halmozó filmrendező elsők között vehette át a női filmesek körében ismert díjat, a Women in Film Crystal Awardot.

Forrás:
AFP/Europress Képügynökség

Margaret Sanger

Az 1879-ben született amerikai aktivistára sokan az anyák megmentőjeként tekintenek. Nem alaptalanul! Sanger eredeti szakmáját tekintve ápolónő volt. Az 1910-es években azonban inkább szüfrazsettmozgalmakban és a női emancipáció egyik élharcosaként tevékenykedett. Az elszánt fiatal nőnek köszönhetően 1916-ban Amerikában létrejött az első születésszabályozási klinika, amire ekkortájt óriási szükség volt, hiszen magas volt az abortuszok száma és ezzel együtt az édesanyák halálozási aránya is. Halála óta számtalan támadás érte a női aktivista Sangert, akiről azóta kiderült, hogy hatalmas eugenista hírében állt, hírnevét azonban még ez sem törte meg teljesen. Amerikában azóta is kiemelkedő ikon a jogi aktivisták életében.

Forrás:
biography.com

Marissa Ann Mayer

A 40 éves Marissa Mayer amellett, hogy gyönyörű külsővel rendelkezik, fejben is otthon van. 2012 óta a Yahoo! elnöke és egyben vezérigazgatója. Előtte pedig a Google fő szóvivői szerepét töltötte be. 2014-ben az amerikai származású Mayert a Fortune's Magazin a 16. legbefolyásosabb üzletasszonyának választotta. A gyönyörű üzletasszony korábban gyermekorvosként szeretett volna diplomázni a Stanford egyetemen, de végül nem fejezte be. Néhány évre rá alapdiplomája után számítástechnikai ismeretekből szerezte meg mesterfokozatát.

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynükség
Ajánlott cikkek