Egyéb kategória

Miért ciki Budapest helyett Bukarestet mondani, ha mi sem tudunk semmit az USA-ról?

Szerintem nyugodtan kijelenthetem, hogy nem a földrajz az erősségünk. A mi fővárosunkat folyton Bukaresttel keverik, Magyarországot például az amerikaiak mindenhova el tudják képzelni egy vaktérképen, csak oda nem, ahol tényleg van. De vajon mi elég jól ismerjük az Amerikai Egyesült Államokat?

vous - 2015.11.17.
Miért ciki Budapest helyett Bukarestet mondani, ha mi sem tudunk semmit az USA-ról?

Jó néhány YouTube-videó bizonyítja az első állításomat. Finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy találkoztam érdekes válaszokkal egy-egy földrajzi kérdére. Mondjuk az megkönnyebbüléssel töltött el, hogy az amerikai emberek szerint Utah egy ország, pedig az USA egyik szövetségi tagállamáról van szó. A legnépesebb országnak Japánt mondták, míg arra a kérdésre, hogy milyen nemzetiségű az, aki Amszterdamban él, azt a választ adták, hogy amszterdami.

„Mikor fedezte fel Kolumbusz Kristóf Amerikát?” Erre a kérdésre is kivágták magukat rendesen. Az a válasz érkezett, hogy még fel sem fedezte. Nem, nem ez verte ki nálam a biztosítékot. Egy másik becsapós kérdés: melyik a legnagyobb ország Észak-Amerikában? Mi lett a válasz? Kapaszkodjatok meg: AFRIKA.

Akinek ez sem volt elég, annak ajánlom a következő, angol nyelvű videót:

Viszont most rajtatok a sor, tegyétek próbára magatokat, hogy ti mennyire ismeritek a hamburger hazáját, az USA-t.

Akkor jöjjön egy kis töri meg egy kis földrajz!

  • Az Amerikai Egyesült Államok 1776. július 4-én vált függetlenné a Brit Birodalomtól.
  • Az első elnököt, George Washingtont 23 évvel később, 1789 tavaszán iktatták be.
  • A jelenlegi elnök, Barack Obama pedig pontosan a 44. a sorban, aki egyébként az ország első színes bőrű elnöke.

  • Talán a tagállamoknál egy kis gondban lehettetek, mivel még maguk az amerikaiak sincsenek tisztában azzal, hány tagállamuk is van, de megsúgom, hogy 50. Ez alól kivételt képez Washington, D.C., ami egy szövetségi kerület, és csak az USA fővárosa teszi ki az egész területet. Éppen ezért áll a D.C. vagyis District of Columbia elnevezés az ország fővárosának neve mögött.
  • A tagállamok közül is a legnépesebb Kalifornia, ha máshonnan nem, akkor Katy Perry California Gurls című slágeréből ismerős lehet. Na meg a tengerpartról, Los Angelesről, Hollywoodról vagy San Franciscóról.
  • Ha az ország népességét nézzük, akkor titeket is megdöbbenthet az, hogy 320 millióan élnek jelenleg az országban, vagyis 32-szer annyian, mint hazánkban.

  • Bármilyen meglepő, de az USA-nak nincsen semmilyen hivatalos nyelve. Igaz, hogy a hivatalos ügyek intézésének a nyelve angol, illetve a törvényhozás is angol nyelven folyik, de nem tüntetnek ki egyetlen nyelvet sem hivatalos nyelvként.
  • Csillagos-sávos lobogójukon megjelenik a kék, a piros és a fehér szín is. Szám szerint 7 piros és 6 vízszintes sáv található rajta, ami az eredeti 13 gyarmatot jelképezi, míg a bal felső sarokban lévő négyzetben található 50 fehér csillag a tagállamokat szimbolizálja.

  • Nemzeti madaruk a fehérfejű rétisas, amelyhez még csak hozzányúlni is tilos. Erre törvényük is van, a feather law, ami szerint akár 25 ezer dolláros – több mint 7 millió forint – büntetést is kiszabhatnak, ha valaki eltulajdonít egy fehérfejű rétisast, de elég az is, ha egy madártollat találnak nála.
  • Ha már a természetnél tartunk, akkor essen szó arról is, hogy az USA leghosszabb folyója NEM a Mississippi, hanem a Missouri, ami 3767 kilométer hosszú. Vagyis csaknem ezer kilométerrel hosszabb, mint a mi Dunánk.

Címkék: #föld #teszt #usa
Ajánlott cikkek