Egyéb kategória

„Gyerekkel mentem a Köztársasági Elnöki Hivatalba tárgyalni” – Interjú Panyi Zsuzsival

Panyi Zsuzsi, a Panyizsuzsi márka megálmodója a vállalkozó anyukák egyik úttörője, vele beszélgettem az Újratervező anyukák sorozatban a 14 „otthon töltött” évről, a családról és a munkaidő szabadságáról.
vous - 2015.11.18.
„Gyerekkel mentem a Köztársasági Elnöki Hivatalba tárgyalni” – Interjú Panyi Zsuzsival

Névjegy

Név: Panyi Zsuzsi

Életkor: 40

Gyerek(ek) száma és kora: 4 gyerek, koruk 14, 12, 8, 3

Korábbi foglalkozás: építészmérnök

Jelenleg ezt csinálja: a panyizsuzsi márka tulajdonosa és üvegdesignere

Tudom, anyukaként indítottad el a márkádat, de mennyire nehezedett a terep, ha nehezedett a gyerekek számának emelkedésével?

Nem a gyerekek száma befolyásolja. Teljesen mindegy, hogy hánnyal vagy otthon – de azt elárulom, hogy kettővel a legnehezebb –, ha igazán akarsz valamit, azt el tudod érni. Sohase voltam egy helyben ülős, a céljaim eléréséhez sohasem sajnáltam a ráfordított időt és energiát. Így volt ez a Panyizsuzsival is.

Először nem vállalkozni akartam, csak csináltam néhány ékszert hobbiból, amit a barátok megvettek.

Forrás:
Panyi Zsuzsi

Készítettem még többet, és az is elfogyott. Elmentem egy iparművészvásárra, és ott is pozitív volt a visszajelzés. Ezek után gondoltam arra, hogy vállalkozásba kezdek.

Gyereknevelés mellett nem egyszerű időt szakítani egy vállalkozásra.

Amikor a gyerekek aludtak, én üveget vágtam, és tanultam, hogyan kell vállalkozni. Tudom, hogy ez sokaknak szürreálisan hangzik, de így volt. Szigorú anyuka vagyok, és önállóságra neveltem és nevelem a gyerekeimet. Tizennégy év után most került mindenki oktatási intézménybe, ennyi évet töltöttem itthon.

Én nem szerettem volna több mint egy évtizedig úgy élni, hogy a gyerekekhez viszonyítva határozzam meg önmagam.

Ők teszik a maguk dolgát, és életkortól függ, hogy ez éppen azt jelenti, hogy az egyik egyedül felveszi a cipőjét, a másik tanul rendesen vagy éppen besegít a házimunkába. Így, mindamellett, hogy mesélek, és segítek azokban a dolgokban, amiket nem tudnak egyedül megoldani, az én életem megmarad az én életemnek.

Én ettől boldog vagyok, és úgy gondolom, a gyerekeknek a legfontosabb, hogy ne egy búskomor, megfáradt édesanyát lássanak, hanem egy boldog, kiegyensúlyozottat, még akkor is, ha ez a kortársaikhoz képest egy kis többletfeladattal jár.

Forrás:
Panyi Zsuzsi

A nagyobbik gyerekeid már kamaszok; beleszólnak a márka életébe? Vannak ötleteik? Meglátásaik?

A nagyfiamnak köszönhetem például a patrióta kollekciót. Egyszer készítettem egy csíkos ékszert a francia zászló színeiből, és megkérdezte, miért nem csinálok magyar zászlót. Csináltam, és ez lett a patrióta kollekció!

A lányaim pedig inkább viselői az ékszereimnek, és büszkék rám. Mikor a legnagyobb lányom nemrég iskolát váltott, beiratkozás után az egyik iskolatársa megkérdezte, hogy ugye én vagyok a Panyizsuzsi! Bár akkor és ott én Panyi Zsuzsi voltam, a lányom örömmel mesélte el nekem ezt a történetet.

Sikeres példád szinte egyedülálló itthon az online világban, ezért is hoztad létre például a Mákgubót?

Kétféle ember van. Néhányan azt gondolják, hogy nekem ez csak úgy összejött. Azt hiszik, hogy jókor voltam jó helyen, de olyat is hallottam már, hogy a férjem csinálta nekem ezt a céget.

Nem látják mögötte a rengeteg munkát. A sok ébren töltött éjszakát, a vállalkozáson való agyalást, akár kocsiban ülve, akár főzés közben.

Mások, akik hasonló helyzetben vannak, szeretnének erőt meríteni a példámból és kíváncsiak a tudásomra. Annyi ilyen jellegű megkeresést kaptam, hogy a vállalkozásom második évében elindítottam a Mákgubót.

A mottója: a mákszemnek ki kell kerülnie a gubóból! Annyi jó ötlet, termék és tehetséges ember van ebben az országban, csak nem tudunk róluk. A Mákgubóval az a célom, hogy másoknak segítsek a tehetségüket kibontakoztatni és egy működő vállalkozást építeni belőle. Aki eddig megfogadta a tanácsaimat, annak sikerült!

Forrás:
Panyi Zsuzsi

Egy bloggal és egy online tanfolyammal indítottam a vállalkozásomnak ezt az ágát, azonban néhány év múlva már a Panyizsuzsi annyi időt követelt tőlem, hogy csak a személyes tanácsadás és az oktatás maradt meg.

Mostanában gondolkozom rajta, hogy újra életet lehelek a Mákgubó weboldalamba. Mindeközben tanítok a WAMP-nál, előadó voltam a Werk Akadémián, és meghívtak a MOME-ra. Ez óriási büszkeséggel tölt el, és hihetetlenül tudok örülni a tanítványaim sikereinek.

Ez a momentum megerősített abban, hogy csak tisztességesen érdemes bármit is csinálni, és a siker jönni fog! Aznap este egy nagyon finom pezsgőt bontottunk!

Mit szólsz ahhoz, hogy egyre több nő, anya próbál meg vállalkozni, és köztük nagyon sokan sikeresen is csinálják?

Szívből örülök neki! Azt gondolom, hogy azok a nők, akik az életük első 25 évében sokat tanultak, diplomákat és szakmai gyakorlatot szereztek, sokszor nehezen birkóznak meg a gyermekvállalás után otthon töltött hosszú évekkel. Visszamenni a munkahelyükre a régi formában nem akarnak, nem tudnak, hiszen az életformájuk megváltozott.

Nálunk széles körben még nem elfogadott a részmunkaidő vagy a home office. Így csak akkor van lehetőségük dolgozni, ha ezt megteremtik önmaguk számára. Én ezt tettem, és működik. Én osztom be az időmet és az energiáimat, és ezzel egyenesen arányos a bevételem.

Például én magam is tudnék sokkal gyorsabban haladni, nagyobb üzleti sikereket elérni, azonban a munkaidőmet úgy határozom meg, akár év közben, akár nyáron, hogy ez a gyerekeimnek jó legyen! Ez az én saját döntésem, és bármikor van lehetőségem módosítani.

Ez a szabadság az, amit soha nem tudnék feladni.

A saját cégem kapcsán tudatosan próbálok olyan cégekkel, üzleti partnerekkel együttműködni, akik hozzám hasonlóan gyerekek mellett dolgoznak. Mivel azonos a napirendünk, 4 és 8 között szinte sosem vagyunk elérhetőek, azonban nem okoz különösebb nehézséget este 9 után még egy gyors telefonos egyeztetés. Hatékonyan megy a munka. Úgy gondolom, fontos, hogy segítsük és támogassuk egymást!

Amikor belevágtál a Panyizsuzsiba, mennyire támogatott a férjed?

A férjem támogatását a kezdetektől élveztem, de ő és a család sohasem hitt a márkámban. Valahogy olyan érzésem volt, hogy nem zavar az senkit, hogy én játszom a saját kis homokozómban. Amikor jöttek és jönnek a sikerek, akkor azért mindig felkapják a fejüket, hogy jé, ezt is elérted? Igen, néhány hónapos gyerekkel mentem fel a Köztársasági Elnöki Hivatalba tárgyalni, de ott is csak a biztonságiak lepődtek meg.

Forrás:
Panyi Zsuzsi

Egy férfi mindig pénzt szeretne látni egy cégből, azonban egy néhány ezer forintból elindított vállalkozás sokkal később kezd el pénzt termelni, mint ha néhány millióból indult volna. Én azért nem bánom, hogy 4000 Ft-ból indultam.

Valószínű, az elején, tapasztalatlanságomból kifolyólag, néhány milliót teljesen rosszul költöttem volna el a vállalkozásra. Most minden egyes forintot átgondolok, hogy mire és hogyan költök, hogy az a cég fejlődését szolgálja! A személyes anyagiak csak ez után következnek.

Azt hiszem, hogy a családom most kezd hinni a Panyizsuzsiban!

Ajánlott cikkek