Egyéb kategória

Szúr, csíp, ég, fáj – Tudjatok meg mindent a felfázás 2 típusáról!

Rémálom a vizelés, és felfázás esetén tízpercenként zavar a mosdóba a szükség, ahol borzongat a fájdalom, rosszul érzitek magatokat, és persze hosszasan lamentáltok azon is, miért nem öltöztetek melegebben.
vous - 2015.11.28.
Szúr, csíp, ég, fáj – Tudjatok meg mindent a felfázás 2 típusáról!

De megelőzhető a felfázás réteges, ésszerűbb öltözködéssel? Vajon más országokban, más éghajlaton élő nők is ilyen magas számban és gyakorisággal küzdenek a felfázással?

Azt állítják sokan, Anglia enyhébb időjárása kedvezőbb ezen a területen, ott szinte soha nincs olyan derékfagyasztó, mínuszos hideg, ami előidézhetné a panaszok kialakulását. Véleményem szerint a kritikus területek meghűlhetnek akkor is, ha plusz három fokban vár valaki egy órát taxira, vagy gyalogol az éjszakai hűvösben, pár kilométert nyári szandálban.

De nézzük, mi is az a felfázás pontosan!

Mi nők, két típusú felfázást ismerünk. Az első a klasszikus felfázás, amikor nincs mese, tényleg a hideg, illetve az időjárásnak nem megfelelő (alul) öltözködés miatt, alulról fáztok fel. Mert például túl vékony a cipőtök talpa, a hideg kövön szaladgáltatok mezítláb (ugyan már, minek a papucs?).

Vagy éppen az uszoda után nem öltöztök azonnal száraz ruhába, és még bedobtok egy forró kávét a lányokkal – persze csuromvíz fürdőruhában.

Megkerestem dr. Fekete Ferenc urológust a témával kapcsolatban. Szakértőnk véleménye szerint a hideg (a tévhitekkel ellentétben) nem csak az immunrendszert gyengítheti le, és válik kiszolgáltatottá a legkülönfélébb baktériumok számára. A hideg nagyon konkrétan az erek állapotára és működésére, a vérkeringésre is hatást gyakorol. Ez pedig önmagában is okozhat olyan negatív elváltozásokat a szövetekben, a szervezetben, amelyek felfázásos panaszokat idéznek elő.

Vándorló baktériumok

Forrás:
iStock

A másik típusú felfázásnak azonban csak részben van köze a hideghez, mert ebben az esetben a húgycsőbe és onnan a húgyhólyagba továbbvándorló baktériumok tehetők felelőssé a panaszokért. Nem feltétlenül kell azonban a szervezeten kívül keresni a baktériumokat, hiszen azok egyébként is megtelepedhettek már akár a végbélben, akár a hüvelyben, így azokról a területekről könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe, szintén komoly gyulladásos tüneteket idézve elő.

Mindkét esetben a gyulladás lázat is előidézhet. A lázzal kapcsolatos irányvonalak azonban változtak az elmúlt időben, erről itt írtam korábban. Szakértőnk szerint a személyes higiéniának a megelőzésben rendkívül komoly szerepe van.

Tulajdonképpen mindegy, melyik hátterű felfázásról van szó: mindkét esetben a húgyhólyag nyálkahártyája gyullad be, és végső soron ez okozza a panaszokat.

A hideg miatt kialakuló hólyaghurut – ha nem fertőződik felül – gyorsan gyógyulhat, néhány nap fájdalmas vizelés, szurkáló alhasi fájdalmak után múlnak a panaszok.

A bakteriális fertőzés azonban egyértelműen hosszabb gyógyulási időt kíván, és gyógyszeres kezelés nélkül valószínűleg kicsi az esély arra, hogy a szervezet (az immunrendszer) a gyulladást okozó baktériumokat magától le tudja győzni.

Nem múló vagy visszatérő panaszok esetén forduljatok háziorvoshoz vagy urológushoz.

A kezeletlen gyulladás krónikus hólyaghuruttá válva vissza-visszatérő makacs és kínzó tünetekkel nehezítheti meg a mindennapjaitokat.

Ajánlott cikkek